340 εκατ. από έκτακτο φόρο στα υπερέσοδα ηλεκτροπαραγωγών

340 εκατ. από έκτακτο φόρο στα υπερέσοδα ηλεκτροπαραγωγών

Τα τελικά ποσά που υπολόγισαν οι ορκωτοί λογιστές και παρέδωσαν στη ΡΑΕ για το διάστημα Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λίγο πάνω από τα 340 εκατ. ευρώ περιορίζεται το τελικό ποσό που θα ανακτήσει το Δημόσιο από την έκτακτη εισφορά (90%) στα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών της περιόδου Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022. Αυτό είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που προκύπτει από την πιστοποίηση των στοιχείων που ολοκλήρωσαν οι ορκωτοί λογιστές και παρέδωσαν στη ΡΑΕ και όπως προκύπτει είναι χαμηλότερο περίπου κατά 33 εκατ. από το ποσό των 373,5 εκατ. που είχε υπολογιστεί η προσωρινή έκτακτη εισφορά πέρυσι τον Νοέμβριο προκειμένου να προχωρήσει πιο άμεσα η ανάκτησή της από το ελληνικό Δημόσιο. Κερδισμένη από την τελική εκκαθάριση εμφανίζεται η ΔΕΗ, καθώς το τελικό ποσό έκτακτης εισφοράς πιστοποιήθηκε στα 245 εκατ. ευρώ από τα 276 εκατ. ευρώ που υπολογίστηκε βάσει της προσωρινής εκκαθάρισης. Ετσι, η ΔΕΗ έχει να λαμβάνει από το ελληνικό Δημόσιο 31 εκατ. ευρώ, αφού τα ποσά της προσωρινής εκκαθάρισης έχουν καταβληθεί από το σύνολο των ηλεκτροπαραγωγών. Αντιθέτως, οι τρεις ιδιωτικές εταιρείες (Mytilineos, Elpedison, ΗΡΩΝ) θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον συνολικό ποσό περίπου 31,5 εκατ. ευρώ. Η ΡΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποστείλει τα ενημερωτικά δελτία με την τελική εκκαθάριση στους ηλεκτροπαραγωγούς και αναμένεται να αποσταλούν από το υπουργείο Οικονομικών οι βεβαιώσεις πληρωμών για να καταβληθούν τα χρήματα από πλευράς των τριών ιδιωτικών εταιρειών.

Αγνωστος παραμένει ο χρόνος είσπραξης της έκτακτης εισφοράς στα υπερέσοδα των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το πεντάμηνο Αυγούστου – Δεκεμβρίου 2022, διάστημα που οριστικοποιήθηκε με ρύθμιση στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τις προηγούμενες ημέρες από τη Βουλή. Το νομοσχέδιο προβλέπει την έκδοση ΚΥΑ που θα υποδεικνύει τον τρόπο υπολογισμού και ανάκτησης των ποσών. Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση, η εισφορά θα καταβληθεί σε δύο δόσεις, με την πρώτη (60%) έως τις 31 Μαρτίου και τη δεύτερη (40%) στο τέλος της ισχύος του προσωρινού μηχανισμού επιστροφής μέρους των εσόδων από τους προμηθευτές, δηλαδή το 2023.

Ο υπολογισμός και αυτών των ποσών και ο έλεγχος των στοιχείων θα γίνει από την υποστελεχωμένη ΡΑΕ, η οποία μάλιστα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή ενσωματώνεται σε μια ενιαία υπεραρχή, τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας μιλώντας χθες στη Βουλή εστίασε στο ζήτημα της υποστελέχωσης και επισήμανε την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη στήριξη από την πολιτεία. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μέσα στα τελευταία τρία χρόνια έχουν αποχωρήσει από τη ΡΑΕ 48 στελέχη, θίγοντας με τον τρόπο αυτό και το θέμα των χαμηλών αμοιβών. Σε ό,τι αφορά τη νέα δομή της υπεραρχής, ο κ. Δαγούμας δεν έκρυψε τη διαφοροποίησή του, τονίζοντας ότι η ΡΑΕ είχε προτείνει ένα διαφορετικό σχήμα πάνω στην υπάρχουσα δομή της, με σημαίνοντα ρόλο αυτόν της ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή