Της μόδας ξανά στη Γερμανία οι κεραμικές σόμπες

Της μόδας ξανά στη Γερμανία οι κεραμικές σόμπες

Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης αναζητεί η νέα γενιά, όπως παραδοσιακές κεραμικές σόμπες με πλακίδια, που θυμίζουν τα ξέγνοιαστα παιδικά χρόνια στο σπίτι της γιαγιάς

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης αναζητεί η νέα γενιά, όπως παραδοσιακές κεραμικές σόμπες με πλακίδια, που θυμίζουν τα ξέγνοιαστα παιδικά χρόνια στο σπίτι της γιαγιάς. Διατίθενται σε γαλάζιο ή πράσινο χρώμα ή έχουν μια ζωγραφισμένη αγελάδα πάνω τους, άλλες φορές δεν έχουν κανένα διακοσμητικό, ενώ κάποτε ξεχωρίζουν για τα πλούσια σχέδια, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle. Ο Αξελ Αϊζενακ στο εργοστάσιο πλακιδίων του στο Μπάντεν Μπάντεν μπορεί να κατασκευάσει σχεδόν τα πάντα. «Εδώ και ενάμιση χρόνο υπήρξε μια πραγματική έκρηξη πωλήσεων, ακόμη και πριν από την ενεργειακή κρίση», λέει. Οι ανησυχίες για τον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό ως αποτέλεσμα του ρωσικού επιθετικού πολέμου στην Ουκρανία ενισχύουν επίσης την ανάπτυξη της επιχείρησης, όπως επισημαίνουν γνώστες του κλάδου. Οι πωλήσεις των πλακιδίων συνολικά για θερμαντικά/μαγειρικά σώματα αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της ένωσης κεραμοποιίας στη Γερμανία, Κρίστοφ Ρενέ Χόλερ. «Το διάστημα εκείνο το χρησιμοποιήσαμε όλοι για επενδύσεις και κατασκευές στο σπίτι», τονίζει. Το 2022 ήταν επίσης μια χρονιά με θετικό οικονομικό πρόσημο για τους κατασκευαστές πλακιδίων φούρνου. Ο Ρόμπερτ Μουλενάιζεν από την Ενωση Κατασκευαστών Φούρνων κάνει λόγο για εκθετική αύξηση της ζήτησης από 40% έως 60%.

Αν και οι πιο διορατικοί πελάτες είχαν ήδη προχωρήσει σε παραγγελίες όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, άλλοι ήρθαν μόνον όταν οι τιμές του φυσικού αερίου είχαν ήδη σημειώσει σημαντική αύξηση. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον διαθέσιμες οι αυτόνομες μονάδες θέρμανσης πριν από το καλοκαίρι του 2024. «Υπάρχει τεράστια ζήτηση», λέει ο Μουλενάιζεν. Ο κατασκευαστής πλακιδίων Αξελ Αϊζενακ αντιμετωπίζει μια παρόμοια κατάσταση, ενώ αναφέρει πως τα βιβλία παραγγελιών είναι γεμάτα. Αυτό που λείπει, όμως, είναι το προσωπικό. Επτά άτομα δουλεύουν αυτή τη στιγμή στο εργοστάσιο, όπου τα πάντα γίνονται στο χέρι. Μια σχεδιάστρια ζωγραφίζει τα πλακάκια έπειτα από σχετική παραγγελία. Με φυσική βαφή, ένα κλασικό πλακάκι μπορεί να κοστίσει περίπου 350 ευρώ, ενώ ένα λείο πλακάκι γύρω στα 50 ευρώ. Οι τιμές έχουν πρόσφατα αυξηθεί γιατί, όπως αναφέρει ο ιδιοκτήτης, «πρέπει να προσθέσουμε και το κόστος του φυσικού αερίου».

Σήμερα, το στυλ που επιθυμούν οι πελάτες για τις θερμάστρες με κεραμικά πλακίδια μπορεί να ποικίλλει, από το γραμμικό Μπάουχαους έως και κάτι αρκετά παραδοσιακό. Ολο και περισσότεροι νέοι πηγαίνουν στο εργοστάσιο του Αϊζενακ και ζητούν μια κλασική σόμπα με πλακάκια, όπως τη θυμούνται από το σπίτι των γονιών ή των παππούδων τους. Ακόμα και αν επιθυμούν κάτι μοντέρνο, όπως σημειώνεται τέλος στο άρθρο της DW, θα εντάξουν ένα παραδοσιακό στοιχείο σε αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή