Το Παρίσι, νέος δημοφιλής προορισμός για μεγάλες τράπεζες

Το Παρίσι, νέος δημοφιλής προορισμός για μεγάλες τράπεζες

Από το Λονδίνο στο Παρίσι μετακομίζουν δεκάδες όμιλοι παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών των ΗΠΑ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το Λονδίνο στο Παρίσι μετακομίζουν δεκάδες όμιλοι παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., αποπειρώμενοι να διασφαλίσουν ότι θα μπορούν να κάνουν συναλλαγές σε ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία στις 27 χώρες που απομένουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η Citigroup, η οποία έχοντας χρησιμοποιήσει επί δεκαετίες το Λονδίνο ως πύλη προς την ενιαία αγορά της Ευρώπης, ετοιμάζεται να διπλασιάσει σχεδόν το προσωπικό της στη γαλλική πρωτεύουσα. «Το Λονδίνο παραμένει ο κύριος εμπορικός κόμβος για εμάς», δήλωσε ο Φάμπιο Λιζάντι, επικεφαλής των εμπορικών δραστηριοτήτων της τράπεζας σε όλη την Ευρώπη, εξαιρουμένου του Ηνωμένου Βασιλείου. «Ομως έχουμε μεταφέρει και θα μετακινήσουμε ορισμένα χαρτοφυλάκια στην Ευρώπη. Εχουμε ήδη μεταφέρει αρκετά και απομένουν κι άλλα», πρόσθεσε.

«Αυτό που έφερε τους ανθρώπους στο Παρίσι είναι το γεγονός ότι είναι μια διεθνής πόλη», είπε ο Λιζάντι σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. «Υπάρχει τεράστιος αριθμός ταλέντων σε τοπικό επίπεδο και κάποιοι ισχυροί εγχώριοι παίκτες, που έχουν αναπτύξει αυτό το ταλέντο». Η άλλη επενδυτική αμερικανική τράπεζα, αυτή της Goldman Sachs, η οποία πρόσφατα μετακόμισε σε νέα έδρα 9.000 τ.μ. στην πόλη του Φωτός, έχει αυξήσει το προσωπικό της από περίπου 170 άτομα το 2017 σε 350 στα τέλη του 2022, ενώ αναμένονται περαιτέρω προσλήψεις το 2024.

Η Morgan Stanley, η οποία στεγάζεται σε μεγαλοπρεπή έπαυλη που χτίστηκε το 1874, ίδρυσε πέρυσι ένα ερευνητικό κέντρο για να υποστηρίξει τις εμπορικές της δραστηριότητες. Μέχρι πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα κεντρικά γραφεία της επίσης αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας JPMorgan στο Παρίσι είχαν 250 υπαλλήλους, αριθμός που στα τέλη του περασμένου έτους έφτασε τους 800. Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η Bank of America, της οποίας ο αριθμός των εργαζομένων στη γαλλική πρωτεύουσα υπερτετραπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας σε περίπου 650 υπαλλήλους. Το παράδειγμα των ανωτέρω ιδρυμάτων ακολούθησαν και τα επενδυτικά κεφάλαια, όπως αναφέρει το Bloomberg. Η Millennium Management, η Citadel του Κεν Γκρίφιν και η ExodusPoint Capital Management έχουν και αυτές προσλάβει επιπλέον προσωπικό ή έχουν ανοίξει γραφεία στη γαλλική πρωτεύουσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή