Παραμένει εύθραυστο το κλίμα στο Χ.Α., μικρές απώλειες 0,32% 

Παραμένει εύθραυστο το κλίμα στο Χ.Α., μικρές απώλειες 0,32% 

Απρόβλεπτες οι εξελίξεις στην αγορά, ενώ επέστρεψε η πολιτική αβεβαιότητα  

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας ωστόσο ανακάμψει σημαντικά από τα χαμηλά ημέρας και τις απώλειες άνω του 2% που σημείωνε λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, διατηρώντας έτσι τις τεχνικές στηρίξεις. Οταν ο Γενικός Δείκτης έχασε, λίγο μετά το «άνοιγμα», τις 1.060 μονάδες, οι αγοραστές έκαναν την εμφάνισή τους οδηγώντας την αγορά στα θετικά και έως τις 1.089 μονάδες, προτού εμφανιστούν και πάλι ήπιες πιέσεις. Στηρίξεις στον Γενικό Δείκτη έδωσαν επιλεγμένα blue chips και ειδικά ο κλάδος της ενέργειας, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε.

Το μεγάλο ζητούμενο για το Χ.Α. είναι εάν η υποχώρηση των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, συμπεριλαμβανομένης της βουτιάς της Δευτέρας, είναι στο πλαίσιο της διόρθωσης που αναμενόταν έπειτα από το πρόσφατο ράλι ή αποτελεί ένδειξη αλλαγής κλίματος. Oπως πάντως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, το κλίμα παραμένει εύθραυστο, με την ορατότητα στο πολιτικό σκηνικό να είναι θολή έπειτα και από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, το οποίο πιθανότατα δημιουργεί νέα δεδομένα για την ημερομηνία των εκλογών αλλά και το αποτέλεσμα της κάλπης.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,32% στις 1.078,69 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 133,13 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,62% στις 2.630,42 μονάδες, κέρδη 0,56% στις 1.567,68 μονάδες σημείωσε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε πτώση 2% στις 861,18 μονάδες.

Από το σύνολο των blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Ελλάκτωρ στο -3,95% και ακολούθησαν η Εθνική Τράπεζα στο -3,44% και η Alpha Bank στο -2,58%, ενώ με πτώση άνω του 1% έκλεισαν Eurobank και Quest. Με άνοδο 2,59% έκλεισε η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ακολούθησαν ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και Βιοχάλκο με κέρδη άνω του 1%, ενώ με ήπια κέρδη έκλεισαν Mytilineos, HELLENiQ ENERGY, Aegean, ΟΛΠ, Lamda Development και Σαράντης.

Ο Γενικός Δείκτης περιόρισε τελικά τις απώλειες άνω του 2% ενδοσυνεδριακά και έκλεισε στις 1.078,69 μονάδες. 

Η συνέχεια για το Χ.Α. θα είναι απρόβλεπτη, καθώς ουδείς γνωρίζει εάν η διόρθωση έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της, ενώ το πολιτικό ρίσκο συνεχίζει να προβληματίζει τους επενδυτές.

Η Jefferies, η οποία ξεκίνησε την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών, τόνισε πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος στο μεσοπρόθεσμο διάστημα είναι σημαντικές, τη στιγμή που η άνοδος των αποτιμήσεων των μετοχών τους έχει κλείσει πλέον το discount έναντι των τραπεζών της περιφέρειας.

Οπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, το δυστύχημα στα Τέμπη αναδύθηκε αιφνιδιαστικά ως ο απόλυτος «μαύρος κύκνος» σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας, με τον πολιτικό κίνδυνο και την αβεβαιότητα να επιστρέφουν στο Χρηματιστήριο. Ζητούμενο είναι αν οι κινήσεις ρευστοποιήσεων θα έχουν και συνέχεια οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη σε νέα αναμέτρηση με τις 1.060 μονάδες, που σε πρώτη φάση έδειξαν ότι συνιστούν ισχυρό σημείο στήριξης.

Πάντως είναι σημαντικό, κατά τον κ. Τζάνα, πως οι σημαντικές δράσεις που απαιτούν κρατικές αποφάσεις (π.χ. αποκρατικοποίηση του «Ελευθέριος Βενιζέλος», νέα σύμβαση για την Αττική και την Εγνατία Οδό) και οι οποίες αποτελούν ισχυρούς καταλύτες για το Χρηματιστήριο ετεροχρονίζονται, χωρίς να είναι σαφής ο χρόνος που τελικά θα διενεργηθούν. Παράλληλα, η πολιτική αβεβαιότητα δεν επιτρέπει και τη διαμόρφωση ισχυρής πεποίθησης για τον χρόνο που θα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα η ελληνική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή