Tην ερχόμενη εβδομάδα ο νέος κατώτατος μισθός

Tην ερχόμενη εβδομάδα ο νέος κατώτατος μισθός

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί τελικά ο νέος κατώτατος μισθός, καθώς λόγω του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη η διαδικασία «πάγωσε» για λίγες ημέρες. Ομως, και προκειμένου ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός να ισχύσει για σχεδόν στο ένα τέταρτο των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, από την 1η Απριλίου, οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν. Ετσι, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αναμένεται να ενημερώσει τον πρωθυπουργό έως την Παρασκευή, ώστε στη συνέχεια, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας, να εγκριθεί η τελική πρόταση και να υπογραφεί η προβλεπόμενη υπουργική απόφαση. Οσο για τα σενάρια, το επικρατέστερο φαίνεται πως είναι αυτό μιας αύξησης της τάξης του 7,5%, το ανώτατο όριο που θέτει δηλαδή στην τελική του πρόταση – εισήγηση και το ΚΕΠΕ. Εφόσον αυτό προκριθεί, ο νέος κατώτατος μισθός θα προσεγγίσει τα 767 ευρώ.

Στο τραπέζι οι αλλαγές του Συμφώνου Σταθερότητας

Σημαντική συζήτηση για τη μελλοντική δημοσιονομική διαχείριση της Ευρωζώνης, τώρα που τελειώνει η περίοδος της «χαλάρωσης» λόγω κορωνοϊού και ενεργειακής κρίσης, προμηνύεται την προσεχή Τρίτη στο Ecofin. H ατζέντα προβλέπει έγκριση των κατευθυντήριων γραμμών της Κομισιόν για τους προϋπολογισμούς του 2024, που θα είναι στην κατεύθυνση της επιστροφής στη δημοσιονομική πειθαρχία. Προβλέπει επίσης συζήτηση  των αλλαγών του Συμφώνου Σταθερότητας που θα συμφωνηθούν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, εντός του 2023, για να εφαρμοσθούν όμως από το 2025. 

Συνεχίζονται οι συζητήσεις για την Intracom Defense

Σε συζητήσεις για την πώληση της αμυντικής βιομηχανίας Intracom Defense επιβεβαίωσε, με ανακοίνωσή της, ότι βρίσκεται η Intracom Holdings. Οι συζητήσεις αυτές, όμως, δεν έχουν οδηγήσει σε συναλλαγή, με τον επικεφαλής του ομίλου Σωκράτη Κόκκαλη να έχει καταστήσει γνωστό από τα τέλη του 2022 ότι έχει μπει πωλητήριο στην εταιρεία. Ο ίδιος είχε αναφέρει τότε πως η πώληση της Intracom Defense είναι απόρροια και της έλλειψης ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για την ενίσχυση του ελληνικού αμυντικού κλάδου.

Επανήλθε στο ταμπλό η μετοχή της Frigoglass

Στις 28 Μαρτίου ορίστηκε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Frigoglass, η οποία έχει μοναδικό θέμα την έγκριση ουσιαστικά της συμφωνίας που επετεύχθη με τους ομολογιούχους της εισηγμένης, συμφωνία που προβλέπει ότι αυτοί θα αναλάβουν το 85% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί απαρτία, η επαναληπτική συνέλευση έχει οριστεί για τις 3 Απριλίου. Χθες, εξάλλου, επανήλθε στο ταμπλό του Χ.Α. η μετοχή της Frigoglass μετά την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να άρει την αναστολή διαπραγμάτευσης, επιστροφή πάντως που συνοδεύτηκε από μείωση της αξίας κατά 19,90%.

Φρένο σε απαλλοτριώσεις για φωτοβολταϊκά

Με νομοτεχνική βελτίωση θα περιοριστεί το ποσοστό αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ιδιοκτησιών που συνορεύουν με επενδύσεις ΑΠΕ στο 2%, από 20% που προβλέπει το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή. Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε χθες στον βουλευτή Λαρίσης της ΝΔ Μ. Χαρακόπουλο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στον αγροτικό κόσμο η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα σε κάτοχο φωτοβολταϊκού να προβεί σε αναγκαστική απαλλοτρίωση του γηπέδου εγκατάστασης σε ποσοστό 20%, καθώς η επένδυση χαρακτηρίζεται δημόσιας ωφέλειας. Αν και προηγούμενος νόμος έδινε τη δυνατότητα αναγκαστικής απαλλοτρίωσης 100% δεν απασχόλησε τους αγρότες, αφού ήταν πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστεί. Ο περιορισμός του ποσοστού στο 20% καθιστούσε λειτουργική αυτή τη δυνατότητα και η εύλογη αγωνία των αγροτών για τις περιουσίες τους συνέπεσε με την αγωνία των «γαλάζιων» βουλευτών για τις ψήφους και έφερε άμεσα καρπούς…   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή