ΑΝΑΛΥΣΗ

Σε τροχιά ήπιας ύφεσης η Βρετανία

Τα στοιχεία της αγοράς εργασίας για τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο παρέμειναν ισχυρά

Σε τροχιά ήπιας ύφεσης η Βρετανία

Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται πιθανό να συνεχίσει να έχει χαμηλότερες επιδόσεις σε σύγκριση με άλλες μεγάλες προηγμένες οικονομίες το 2023, το ισοζύγιο των δεδομένων από την αρχή του έτους έχει αποδειχθεί λίγο καλύτερο από το αναμενόμενο. Το πρόσθετο πλήγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο έναντι των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης έρχεται μετά την απότομη διόρθωση στη στεγαστική δραστηριότητα ως απάντηση στην αυστηρότερη νομισματική πολιτική καθώς και στη σχεδόν μοναδικά περιοριστική δημοσιονομική πολιτική του. Παρά τα προβλήματα, τα στοιχεία της αγοράς εργασίας για τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο παρέμειναν ισχυρά.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν μέτρια τον Ιανουάριο (σε μηνιαία βάση κατά 0,4%) έναντι προβλέψεων για περαιτέρω μικρή κάμψη 0,2% μετά την απότομη πτώση 1,4% τον Δεκέμβριο. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία του Δείκτη Διευθυντών Προμηθειών (ΡΜΙ) τον Φεβρουάριο είχαν μια αιφνιδιαστική βελτίωση και ειδικά για τις εγχώριες υπηρεσίες. Ο σύνθετος PMI ανήλθε στις 53,1 μονάδες τον Φεβρουάριο από τις 48,5 μονάδες τον Ιανουάριο. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδά του από τον Ιούνιο του 2022. Ολοι οι υποκλάδοι συνέβαλαν στην άνοδο: οι υπηρεσίες αυξήθηκαν στις 53,5 μονάδες τον Φεβρουάριο από τις 48,8 τον Ιανουάριο, η μεταποίηση αυξήθηκε στις 49,3 από τις 47,0 μονάδες και οι κατασκευές εκτινάχθηκαν στις 54,6 μονάδες από τις 48,4 τον Ιανουάριο. Ακόμη και αν οι ενδείξεις από τους PMI τον Φεβρουάριο είναι μόνον κατά το ήμισυ σωστές και η δραστηριότητα εξασθενήσει και πάλι τον τρέχοντα μήνα Μάρτιο, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το πρώτο τρίμηνο θα είναι λιγότερο κακό από ό,τι περιμέναμε προηγουμένως. Στις «Προβλέψεις με μια ματιά», που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Παρασκευή, αναθεωρήσαμε προς τα άνω την εκτίμησή μας για την ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο στο -0,4% σε τριμηνιαία βάση από το -0,7% προηγουμένως. Αυτό ανεβάζει την ετήσια πρόβλεψή μας για το 2023 στο -0,5% από -0,8%. Οι εκτιμήσεις μας για το 2024 και το 2025 παραμένουν αμετάβλητες στο 1,6% και 1,7%, αντίστοιχα. Χωρίς να πάει κάτι πολύ στραβά σύντομα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρίσκεται σε τροχιά ήπιας ύφεση. Αναμένουμε ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά μόλις 0,8% μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2022 και του δεύτερου τριμήνου του 2023.

Το Bloomberg κάνει λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,6% σε ετήσια βάση το 2023, ακολουθούμενη από ανάπτυξη 0,9% και 1,5% το 2024 και το 2025, αντίστοιχα. Η δική μας ανωτέρω πρόβλεψη στηρίζεται στην άμβλυνση της πολιτικής αβεβαιότητας μετά την έξοδο από την Ε.Ε. και εντεύθεν. Με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην πολιτική κατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου, οι επιχειρήσεις πιθανότατα θα αυξήσουν τις επενδύσεις.

* Ο κ. Κάλουμ Πίκερινγκ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.