Ελληνική οικονομία: Υψηλή ανάπτυξη το 2022, αλλά με σκιές

Ελληνική οικονομία: Υψηλή ανάπτυξη το 2022, αλλά με σκιές

Τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη είχε η Ελλάδα το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Ωστόσο, στην πολύ καλή επίδοση υπάρχουν «σκιές» ως προς τη διατηρησιμότητά της

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη πέτυχε η Ελλάδα το δ΄ τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη η Eurostat. Ωστόσο, η σύνθεση του ΑΕΠ εξακολουθεί να μειονεκτεί ποιοτικά σε σύγκριση με αυτήν της Ευρωζώνης, καθώς η κατανάλωση παραμένει βασική κινητήρια δύναμη. Στα θετικά καταγράφεται η αύξηση των επενδύσεων και στα αρνητικά η επιδείνωση του εξωτερικού ισοζυγίου.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη κατά το δ΄ τρίμηνο του 2022 αυξήθηκε κατά 1,8% και στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά 1,7%, σε ετήσια βάση. Στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 5,2%, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό μετά την Ιρλανδία (13,1%). Ακολουθούν η Ρουμανία με 4,9% και η Μάλτα με 4,7%. Τη χειρότερη επίδοση είχε η Εσθονία, με μείωση κατά 4,4%.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη το δ΄ τρίμηνο μειώθηκε κατά 0,1%, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση συνολικά παρέμεινε σταθερό. Στη σύγκριση αυτή, σε τριμηνιαία βάση, η Ελλάδα κατέλαβε την πρώτη θέση, με αύξηση του ΑΕΠ της κατά 1,4%, ακολουθούμενη από τη Μάλτα (+1,2%) και την Κύπρο (+1,1%). Αντίθετα, τη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ είχε η Πολωνία (-2,4%), ακολουθούμενη από την Εσθονία (-1,6%) και τη Φινλανδία (-0,6%).

Στα θετικά η αύξηση των επενδύσεων και στα αρνητικά η επιδείνωση του εξωτερικού ισοζυγίου.

Συνολικά, το 2022 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,5% τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ύστερα από μια αύξηση 5,3% και 5,1% αντίστοιχα το 2021. Στην Ελλάδα, το 2022 η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 5,9%, μετά το 8,4% του 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, κατά το δ΄ τρίμηνο, η συνεισφορά της κατανάλωσης των νοικοκυριών στην αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης (σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους) ήταν μεν θετική, αλλά μόνο κατά +0,6 ποσοστιαίες μονάδες. Τα στοιχεία για την Ελλάδα δείχνουν ότι η συνεισφορά της κατανάλωσης των νοικοκυριών στην αύξηση του ΑΕΠ ήταν σημαντικά μεγαλύτερη, +2,9 ποσοστιαίες μονάδες. Η συνεισφορά της κατανάλωσης της κυβέρνησης ήταν θετική, +0,1 ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρωζώνη, ενώ στην Ελλάδα ήταν αρνητική, -0,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Η συνεισφορά των επενδύσεων, όπως εκφράζονται από τον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου, στην Ευρωζώνη ήταν +0,1 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στην Ελλάδα ήταν +2 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, η συμμετοχή των επενδύσεων στο ΑΕΠ, ενώ έχει αυξηθεί από το 11% στο 14% παραμένει πολύ κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που ξεπερνάει το 20%. Η Ελλάδα είχε αντίστοιχα υψηλό ποσοστό συμμετοχής των επενδύσεων στο ΑΕΠ το 2007, αλλά αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στις κατασκευές. Σε ό,τι αφορά τον εξωτερικό τομέα, η συνεισφορά των εξαγωγών στην Ευρωζώνη ήταν θετική, +2,5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στην Ελλάδα ήταν αρνητική, -1,4 ποσοστιαίες μονάδες. Η συνεισφορά των εισαγωγών ήταν αρνητική στην Ευρωζώνη, -1,7 ποσοστιαίες μονάδες, όπως και στην Ελλάδα, όπου όμως η συμμετοχή ήταν διπλάσια, -3,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Τέλος, η συμμετοχή της μεταβολής των αποθεμάτων ήταν θετική στην Ευρωζώνη, αλλά μόλις +0,2 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στην Ελλάδα ήταν +5,9 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που προκαλεί ερωτήματα στους οικονομικούς αναλυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή