«Έξυπνοι μετρητές»: Στο ΣτΕ θα προσφύγει η Landis+Gyr

«Έξυπνοι μετρητές»: Στο ΣτΕ θα προσφύγει η Landis+Gyr

Αβάσιμος ο αποκλεισμός από τον διαγωνισμό, λέει ο επικεφαλής της, Αρ. Παππάς

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντελώς αβάσιμη χαρακτηρίζει την απόρριψη της προσφυγής της από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων κατά του αποκλεισμού της από τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση «έξυπνων μετρητών» ο διευθύνων σύμβουλος της Landis+Gyr Αριστείδης Παππάς με δήλωσή του στην «Κ» και προαναγγέλλει την προσφυγή της εταιρείας στο ΣτΕ. Ο κ. Παππάς θέτει και μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με τα μηνύματα που στέλνονται προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα με τον αποκλεισμό από τον διαγωνισμό μιας εταιρείας με σημαντική παρουσία στην Ελλάδα.

Η Landis+Gyr με παρουσία στην Ελλάδα από το 1972 διαθέτει στην Κόρινθο τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής της στην Ευρώπη και τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά το εργοστάσιό της στο Μεξικό. Στο εργοστάσιο της Κορίνθου απασχολεί περισσότερους από 550 εργαζομένους και διαθέτει πάνω από 30 αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής «έξυπνων μετρητών» ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ετήσιας δυναμικότητας άνω των 6 εκατομμυρίων μετρητών. Σχεδόν το 90% της παραγωγής εξάγεται σε 80 χώρες ανά τον κόσμο.

Η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων απέρριψε την προδικαστική προσφυγή της Landis+Gyr AG, την οποία είχε υποβάλει μετά τον αποκλεισμό της από τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς υποστηρίζει ότι η Landis+Gyr «συμπλήρωσε πλημμελώς το Ευρωπαϊκό Ενιαίο Εγγραφο Σύμβασής (ΕΕΕΣ) της και δεν δήλωσε σε αυτό όχι μόνο το ποσοστό της σύμβασης που πρόκειται να αναθέσει σε υπεργολάβο, αλλά και το γεγονός ότι μεταξύ αυτής και της Landis+Gyr Α.Ε. (σ.σ. η ελληνική θυγατρική) προκύπτει σχέση υπεργολαβίας».

Παράγουμε στην Ελλάδα

Ο όμιλος λειτουργεί στην Κόρινθο τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής του στην Ευρώπη και τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο.

«Είμαστε πραγματικά απογοητευμένοι και συγκλονισμένοι από τον αποκλεισμό μας από τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τους “έξυπνους μετρητές” του ΔΕΔΔΗΕ. Δηλώσαμε ξεκάθαρα σε αρκετά σημεία της αίτησής μας ότι η παραγωγή των μετρητών θα γίνει σίγουρα στην Ελλάδα και, υπό αυτήν την έννοια, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η αίτησή μας πληροί όλες τις απαιτήσεις του διαγωνισμού. Στην πραγματικότητα δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού η Κόρινθος είναι η βασική παραγωγική μονάδα της L+G στην Ευρώπη που εξυπηρετεί τις ανάγκες (της αγοράς) των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών. Επομένως πιστεύουμε ακράδαντα ότι η απόρριψη της αίτησής μας είναι αβάσιμη. Οπως ανέφερε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου μας Werner Lieberherr, θεωρούμε την υπόθεση ζωτικής σημασίας για την εταιρεία και το μέλλον της στη χώρα, και γι’ αυτό προσφύγαμε εναντίον της απόφασης και σκοπεύουμε να εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», δηλώνει ο κ. Παππάς.

Το επόμενο βήμα της πολυεθνικής εταιρείας θα είναι η προσφυγή στο ΣτΕ, σύμφωνα με κύκλους της, που επισημαίνουν ότι υποβλήθηκαν εγκαίρως με την κατάθεση της προσφοράς όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία και αποδεικνύουν ότι η παραγωγή των μετρητών θα γινόταν προφανώς στην Ελλάδα.

«Έξυπνοι μετρητές»: Στο ΣτΕ θα προσφύγει η Landis+Gyr-1
«Μια ελληνική Αρχή αποκλείει από αυτό το μεγάλο έργο τη μοναδική εταιρεία που όχι μόνο συμμορφώνεται 100% με τις απαιτήσεις του διαγωνισμού, αλλά επιπλέον είναι και η μόνη εταιρεία που είναι σε θέση να παραγάγει τους μετρητές στην Ελλάδα», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Landis+Gyr Αριστείδης Παππάς. [SHUTTERSTOCK]

 

«Ποιος όμως θα κερδίσει και τι πραγματικά σημαίνει τόσο για την ελληνική βιομηχανία όσο και την εθνική οικονομία ο πιθανός αποκλεισμός της εταιρείας από τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ;», είναι το ερώτημα που θέτουν κύκλοι της Landis+Gyr, για να απαντήσουν οι ίδιοι ότι «σίγουρα θα κερδίσουν οι τέσσερις εταιρείες με εργοστάσια παραγωγής στο εξωτερικό που πέρασαν στη short list του διαγωνισμού με δυνατότητα να παραγάγουν το σύνολο των “έξυπνων μετρητών” που χρειάζεται η ελληνική επικράτεια χωρίς να διαθέτουν στη χώρα καμία απολύτως παραγωγική δυνατότητα». Δεν θα κερδίσει επίσης η ελληνική βιομηχανία αλλά και η τοπική οικονομία της Κορίνθου, όχι μόνο γιατί δεν θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που θα προέκυπταν από την αύξηση των εργασιών του εργοστασίου, αλλά και από την πιθανή απόσυρση νέων επενδύσεων της Landis+Gyr στο εργοστάσιο της Κορίνθου, όπως για παράδειγμα για την κατασκευή φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, σημειώνουν.

Σε αυτή την ευρύτερη εικόνα στέκεται με δηλώσεις του στην «Κ» και ο κ. Παππάς. «Μια ελληνική Αρχή αποκλείει από αυτό το μεγάλο έργο τη μοναδική εταιρεία που όχι μόνο συμμορφώνεται 100% με τις απαιτήσεις του διαγωνισμού, αλλά επιπλέον είναι και η μόνη εταιρεία που είναι σε θέση να παραγάγει τους μετρητές στην Ελλάδα. Μια εταιρεία που έχει επενδύσει εκατομμύρια στη χώρα, μεταφέροντας μονάδες παραγωγής απ’ όλη την Ευρώπη για να χτίσει ένα πραγματικό κέντρο αριστείας στην Ελλάδα, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας, και μόλις πρόσφατα ανακοίνωσε τα σχέδιά της να συνεχίσει να επενδύει στη χώρα όχι μόνο ενισχύοντας περαιτέρω την υπάρχουσα δραστηριότητα, αλλά με την εισαγωγή πρόσθετων παραγωγικών δραστηριοτήτων, όπως φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων», αναφέρει και συμπληρώνει: «Γιατί να συνεχίσει αυτή η εταιρεία να επενδύει στην Ελλάδα; Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνουμε στη διεθνή επενδυτική κοινότητα; Και ποιο είναι το μήνυμα προς τους ανθρώπους στην Κόρινθο, τους υπαλλήλους μας και τις οικογένειές τους που είναι περήφανοι για τη δουλειά τους και τα επιτεύγματά τους;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή