Στην Dimand το έργο των δικαστηρίων του Πειραιά

Στην Dimand το έργο των δικαστηρίων του Πειραιά

H εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand αναλαμβάνει το έργο, προϋπολογισμού 81 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή των νέων δικαστηρίων του Πειραιά

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand αναλαμβάνει το έργο, προϋπολογισμού 81 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή των νέων δικαστηρίων του Πειραιά. Υστερα από μειοδοτικό διαγωνισμό το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) απέρριψε την ένσταση της Golden Horizon που διεκδικούσε τη σύμβαση, κατακυρώνοντας το έργο στη Hub 204, την εταιρεία ειδικού σκοπού της Dimand. H τελευταία έχει προτείνει το ακίνητο «Δασκαλάκη» στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου για την κατασκευή και τη στέγαση των δικαστηρίων. Πρόκειται για ακίνητο επιφάνειας 17.000 τ.μ. με υφιστάμενο κτίσμα 4.400 τ.μ., ιδιοκτησίας της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος». Στο εν λόγω σημείο μπορεί να ανεγερθεί κτίριο γραφείων έως και 36.264 τ.μ., υπερκαλύπτοντας τις ανάγκες των δικαστηρίων Πειραιά. Οπως προκύπτει από την απόφαση του ΤΑΧΔΙΚ, ελήφθησαν υπόψη ζητήματα που αφορούν τους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων στο προσφερόμενο ακίνητο, καθώς και την ασφαλή πρόσβαση και αποχώρηση των μεταγωγικών οχημάτων.

Από την πλευρά της η Golden Horizon είχε προτείνει τα δικαστήρια Πειραιά να κατασκευαστούν στο κτίριο του «Κεράνη» στην οδό Πειραιώς, το οποίο η εταιρεία είχε αποκτήσει το 2019 μέσω πλειστηριασμού.

Θα ανεγερθούν σε ακίνητο της περιοχής του Αγίου Διονυσίου, με προϋπολογισμό 81 εκατ. ευρώ.

Το project αφορά την κατασκευή και την πώληση προς το υπουργείο Δικαιοσύνης κτιρίου γραφείων, συνολικής επιφάνειας 30.000 τ.μ. (με τη δυνατότητα 5% μεγαλύτερης ή 5% μικρότερης επιφάνειας), κατάλληλου για τη στέγαση των δικαστηρίων Πειραιά. Εχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και συγκεκριμένα 63,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 17 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο διαγωνισμός του ΤΑΧΔΙΚ είχε πραγματοποιηθεί και στο τέλος του 2021, χωρίς τελικά να προκύψει ανάδοχος, καθώς ακυρώθηκε λόγω των εκατέρωθεν προσφυγών μεταξύ των δύο υποψηφίων, που και σε εκείνη την περίπτωση ήταν η Dimand και η Golden Horizon. Η προκήρυξη του διαγωνισμού συντάχθηκε εκ νέου ώστε να είναι πιο σαφή ορισμένα σημεία της και η διαδικασία επαναπροκηρύχθηκε πριν από μερικούς μήνες.

Το εγχείρημα της στέγασης των δικαστηρίων Πειραιά χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Στην πορεία των ετών έχουν προκύψει διάφορες λύσεις, χωρίς καμία εξ αυτών να τελεσφορήσει. Μεταξύ άλλων είχαν προταθεί η πρώην καπναποθήκη του «Κεράνη» στην περιοχή της Νίκαιας (πρόκειται για άλλο ακίνητο από εκείνο της οδού Πειραιώς), η πρώην εγκατάσταση της ΧΡΩΠΕΙ στο Φάληρο και πιο πρόσφατα το κτίριο της Ραλλείου Σχολής στο κέντρο του Πειραιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή