Σε πωλήσεις 500 εκατ. ευρώ στοχεύει η Frigoglass το 2025

Σε πωλήσεις 500 εκατ. ευρώ στοχεύει η Frigoglass το 2025

Αύξηση λειτουργικών κερδών στα 70 εκατ. προβλέπει η συμφωνία αναδιάρθρωσης

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πωλήσεις οι οποίες θα προσεγγίζουν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ το 2025 και λειτουργικά κέρδη στα 70 εκατ. ευρώ από 44 εκατ. ευρώ σήμερα προβλέπει το επιχειρηματικό σχέδιο της Frigoglass με βάση τη συμφωνία αναδιάρθρωσης που υπεγράφη με τους ομολογιούχους του ομίλου στις 6 Μαρτίου. Αυτές οι προβλέψεις βασίζονται κατ’ αρχάς στην παραδοχή ότι η αναδιάρθρωση θα έχει ως συνέπεια τον εξορθολογισμό λειτουργίας της Frigoglass και πως το επόμενο διάστημα ο κλάδος υαλουργίας θα συνεισφέρει πολύ περισσότερο σε σχέση με σήμερα, αντιπροσωπεύοντας περί το 66% του συνολικού EBITDA του ομίλου μέχρι το 2025, καθώς και ότι θα ανακάμψει και ο κλάδος της επαγγελματικής ψύξης μετά την επανέναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου στη Ρουμανία μέσα στον Μάρτιο.

Μέρα με τη μέρα αποκαλύπτονται ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες της συμφωνίας με τους ομολογιούχους, τόσο ως προς τον τρόπο αναδιάρθρωσης του δανεισμού όσο και ως προς την ενδιάμεση χρηματοδότηση της εταιρείας αλλά και την τύχη των περιουσιακών στοιχείων της και των συμβάσεων των εργαζομένων. Τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι τα ακόλουθα:

α) Οι ομολογίες λήξεως 2025 θα μειωθούν κατά 110 εκατ. ευρώ (42% του ανεξόφλητου ποσού) με ουσιαστική ανταλλαγή τους με:

• Το 85% του pro forma κεφαλαίου της New DebtCo (πρόκειται για το νέο εταιρικό σχήμα που θα δημιουργηθεί και στο οποίο θα μεταβιβασθούν οι μετοχές της Frigoinvest Holdings BV) –FHBV η εταιρεία συμμετοχών που έχει τη Frigoglass– και των θυγατρικών της.

• 150 εκατ. ευρώ από τις ομολογίες λήξεως 2025 θα ανταλλαχθούν με αναδιαρθρωμένες ομολογίες με επιτόκιο 2% σε μετρητά και 9% PIYC (πληρωμή σε είδος) πριν και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 και 3% σε μετρητά και 8% PIYC από 1ης Ιανουαρίου 2024 και μετά, με διάρκεια πέντε έτη. Εάν η καταβολή γίνει πλήρως σε μετρητά, το επιτόκιο θα είναι 1% χαμηλότερο.

Το επόμενο διάστημα ο κλάδος υαλουργίας εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει πολύ περισσότερο σε σχέση με σήμερα.

β) Οι συμμετέχοντες ομολογιούχοι θα παράσχουν έως και 75 εκατ. ευρώ σε νέες ομολογίες προνομιακής εξασφάλισης με την ολοκλήρωση της συναλλαγής για τη χρηματοδότηση του επιχειρηματικού σχεδίου. Οι νέες ομολογίες προνομιακής εξασφάλισης θα έχουν επιτόκιο 4% σε μετρητά και 8% PIYC και διάρκεια τρία έτη. Τα έσοδα των νέων ομολογιών προνομιακής εξασφάλισης θα χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση των ενδιάμεσων ομολογιών και την πληρωμή των δεδουλευμένων τόκων, για την πληρωμή εξόδων και αμοιβών που σχετίζονται με τη συναλλαγή, καθώς και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς.

γ) Η εταιρεία υποχρεούται να πουλήσει σε τρίτους το ακίνητο στο οποίο στεγαζόταν το εργοστάσιο της Frigoglass στην Κάτω Αχαΐα, το οποίο έκλεισε οριστικά τον Ιούνιο του 2019.

δ) Μεταβίβαση των συμβάσεων εργασίας στο νέο εταιρικό σχήμα που θα δημιουργηθεί. Συνολικά ο όμιλος Frigoglass, σύμφωνα με την τελευταία δημοσιευμένη οικονομική έκθεση, απασχολούσε 5.129 άτομα στις 30 Ιουνίου 2022.

Το επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει ότι οι πωλήσεις της Frigoglass από 473 εκατ. ευρώ το 2022 θα διαμορφωθούν σε 471 εκατ. ευρώ το 2023, για να αυξηθούν σε 489 εκατ. ευρώ το 2025, ενώ η μεγάλη αλλαγή αναμένεται στα περιθώρια κέρδους και στο EBITDA. Συγκεκριμένα, από 44 εκατ. ευρώ EBITDA και περιθώριο 9% το 2022, εκτιμάται ότι το EBITDA θα φθάσει τα 70 εκατ. ευρώ το 2025, με το περιθώριο κέρδους να διαμορφώνεται σε 14%. Μάλιστα, το περιθώριο της υαλουργίας προβλέπεται να φθάσει το 2025 σε 28% και της επαγγελματικής ψύξης σε 8% από μόλις 1% σήμερα.

Οι κεφαλαιακές δαπάνες προβλέπεται να αυξηθούν από το 2023 έως το 2025 για τον κλάδο υαλουργίας (συνολικά 46 εκατ. ευρώ) λόγω συντήρησης και ανακατασκευής κλιβάνων, ενώ σε ό,τι αφορά τον κλάδο επαγγελματικής ψύξης ειδικά για το 2023 προβλέπονται δαπάνες 16 εκατ. ευρώ που αφορούν την ανακατασκευή του εργοστασίου στη Ρουμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή