Χρηματιστήριο: Πιέσεις σε τράπεζες και επιλεγμένα blue chips οδήγησαν σε πτώση

Χρηματιστήριο: Πιέσεις σε τράπεζες και επιλεγμένα blue chips οδήγησαν σε πτώση

Μικρές απώλειες 0,22%, ενώ παρέμεινε υψηλά ο τζίρος στα 121,16 εκατ. ευρώ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε η διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς ακρότητες αλλά με υψηλό τζίρο, με τους πωλητές να επικεντρώνονται σε τραπεζικές μετοχές και επιλεγμένους τίτλους από την υψηλή κεφαλαιοποίηση. Οπως σημειώνουν και διεθνείς αναλυτές, η οπισθοχώρηση του Χ.Α. ήταν αναμενόμενη αλλά και λογική μετά το εντυπωσιακό ανοδικό σερί 11 εβδομάδων, ενώ τόσο το εγχώριο πολιτικό τοπίο όσο και το διεθνές κλίμα των αγορών δεν βοηθούν στην ολοκλήρωσή της.

Οι νέες δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, προκάλεσαν νευρικότητα στους επενδυτές, καθώς επανέφεραν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο πιο επιθετικής αύξησης των επιτοκίων τον Μάρτιο, μετά την ήπια αύξηση του Φεβρουαρίου που είχε πυροδοτήσει προσδοκίες ότι ο κύκλος σύσφιγξης έβαινε στο τέλος του. Πλέον, διεθνείς οίκοι όπως η BlackRock, η Nordea και η Schroders δεν αποκλείουν το τελικό επιτόκιο της Fed να φτάσει στο 6%, ενώ οι επενδυτές αποτιμούν συνολικές περαιτέρω αυξήσεις 150 μ.β. τουλάχιστον και από την ΕΚΤ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,22% στις 1.076,36 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 121,16 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,28% στις 2.623,13 μονάδες, με οριακές απώλειες 0,03% στις 1.567,16 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, και ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε και πάλι με πτώση 2,72%, στις 837,73 μονάδες.

Στο προσκήνιο ξανά το ενδεχόμενο πιο επιθετικής αύξησης των επιτοκίων τον Μάρτιο στις ΗΠΑ.

Από το σύνολο των blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Εθνική Τράπεζα στο -4,04% και ακολούθησαν η Alpha Bank στο -3,11%, η Τράπεζα Πειραιώς στο -3,05% και η Ελλάκτωρ στο -2,42%, ενώ με πτώση άνω του 1% έκλεισαν Eurobank, Quest, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Lamda Development. Με κέρδη 4,9% έκλεισε η Jumbo και στο +4,38% η ΔΕΗ, ενώ Mytilineos και Motor Oil σημείωσαν άνοδο άνω του 1%.

Οι ρευστοποιήσεις στο Χ.Α. έρχονται έπειτα από εντυπωσιακή άνοδο του Γενικού Δείκτη, με την παρουσία των ξένων επενδυτών να είναι ενισχυμένη. Οπως έδειξαν τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε το χρηματιστήριο, οι ξένοι επενδυτές πραγματοποίησαν εισροές τον Φεβρουάριο ύψους 102,15 εκατ. ευρώ, σε αντίθεση με τους Ελληνες επενδυτές, οι οποίοι προχώρησαν σε εκροές ίδιου ύψους. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν 1.321 νέες μερίδες στο Χ.Α. ύστερα από 1.141 νέες μερίδες τον Ιανουάριο, ενώ η αξία συναλλαγών για τον Φεβρουάριο έφτασε τα 2,5 δισ. ευρώ. με αύξηση κατά 32,66% από τον προηγούμενο μήνα.

Υποστηρικτικά συνεχίζουν να είναι, πάντως, τα μηνύματα των αναλυτών, με την Jefferies να επιβεβαιώνει τη θετική στάση της για την Ελλάδα και τις ελληνικές μετοχές, τονίζοντας πως η διόρθωση του Χ.Α. ήταν αναμενόμενη και δεν αλλάζει το ισχυρό επενδυτικό του story το οποίο και εγγυώνται οι εξής παράγοντες: το ισχυρό ονομαστικό ΑΕΠ, το βελτιωμένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών χάρη στο μειωμένο κόστος εισαγωγών ενέργειας και την επαναξιολόγηση της υγείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ οι ισχυρές αναθεωρήσεις της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων (από τις μεγαλύτερες) παγκοσμίως έχουν επίσης βοηθήσει. «Ενα κυκλικό story ανάπτυξης εκτυλίσσεται στην ελληνική οικονομία», όπως επισήμανε ο οίκος, με «το ισοζύγιο των πιθανοτήτων να υποδηλώνει ότι η ώθηση στο ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας θα εξακολουθήσει να είναι ισχυρή το 2023, ενώ η κερδοφορία των ελληνικών εισηγμένων είναι επίσης πιθανό να αναθεωρηθεί ανοδικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή