Δυσάρεστο, αλλά σαφές το μήνυμα της Fed

Δυσάρεστο, αλλά σαφές το μήνυμα της Fed

Τα επιτόκια, όχι μόνο δεν θα μειωθούν, αλλά έρχονται νέες αυξήσεις μέσα στον μήνα, τόνισε ο Τζερόμ Πάουελ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αγορά αναγκάζεται να προσαρμοστεί γρήγορα σε έναν νέο Τζερόμ Πάουελ. Ο πρόεδρος της Fed διεμήνυσε την Τρίτη ότι όχι μόνο δεν είναι πιθανές οι μειώσεις των επιτοκίων σύντομα, αλλά επίκεινται και μεγαλύτερες αυξήσεις τους αργότερα μέσα στον μήνα. Αυτή η εξέλιξη είναι διαφορετική από ό,τι περίμεναν οι επενδυτές από τη Fed μόλις πριν από δύο μήνες. Καθώς η αντίληψή τους για τον Πάουελ μεταβάλλεται, τα επερχόμενα οικονομικά δεδομένα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια ανώμαλη μετάβαση. Μιλώντας σε επιτροπή της Γερουσίας την Τρίτη και σε μια ακόμη την Τετάρτη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο ίδιος άφησε να εννοηθεί πως η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια, δυνητικά επιθετικά, εάν συνεχιστεί η υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας. Τα σχόλιά του εξανέμισαν τις εναπομείνασες ελπίδες ότι η Fed σύντομα θα χαλαρώσει την προσέγγισή της στη μάχη κατά του πληθωρισμού. Και οι τρεις μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ έκλεισαν με απώλειες άνω του 1% μετά τη συνεδρίαση της Τρίτης, εφόσον οι επενδυτές προετοιμάζονται για ακόμη υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης αναμένει τώρα η Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μέσα στον Μάρτιο, σύμφωνα με έρευνα της CME Fed Watch, δηλαδή δυο φορές περισσότερο από την αντίστοιχη κίνηση του Φεβρουαρίου. Για να είμαστε πάντως δίκαιοι, η Fed είχε ήδη δηλώσει τον Δεκέμβριο ότι προέβλεπε άλλη μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης συνολικά κατά τη διάρκεια του 2023. Ωστόσο, οι επενδυτές περίμεναν σε μεγάλο βαθμό η κεντρική τράπεζα να αυξήσει κατά λίγο λιγότερο το κόστος δανεισμού και να αρχίσει να το μειώνει αργότερα μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Τα στοιχεία για την απασχόληση, τα οποία ανακοινώνονται σήμερα Παρασκευή, εκτιμάται πως θα αποτυπώσουν επιβράδυνση στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης τον μήνα Φεβρουάριο, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. Οι ειδικοί βλέπουν επίσης μείωση του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο, ο οποίος είχε ενισχυθεί τον πρώτο μήνα της χρονιάς. Και τα δύο αποτελέσματα θα έρχονταν εις επίρρωσιν μιας ακόμη αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης κυρίως, παρά μιας ευρύτερης κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Η μέτρηση της εθνικής απασχόλησης του LinkedIn έδειξε ότι τον Φεβρουάριο προσλήφθηκαν 6,5% λιγότερα άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο, μείωση η οποία ήταν και η μεγαλύτερη από τον Απρίλιο του 2020. Ο Τζερόμ Πάουελ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οι αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια θα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα τελευταία οικονομικά δεδομένα. Τα σχόλιά του στο Κογκρέσο άνοιξαν την πόρτα σε μια μεγαλύτερη αύξηση και οι επενδυτές πέρασαν αμέσως μέσα από αυτήν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή