Οι συχνότεροι λόγοι που οδηγούν εργαζομένους στην παραίτηση

Οι συχνότεροι λόγοι που οδηγούν εργαζομένους στην παραίτηση

Αποφασισμένοι να διατηρήσουν τη «νέα κανονικότητα» που διαμορφώθηκε στην επαγγελματική και προσωπική ζωή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας εμφανίζονται και στη χώρα μας οι εργαζόμενοι

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένοι να διατηρήσουν τη «νέα κανονικότητα» που διαμορφώθηκε στην επαγγελματική και προσωπική ζωή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας εμφανίζονται και στη χώρα μας οι εργαζόμενοι, με την έρευνα Workmonitor της Randstad για το 2023 να δείχνει ότι στο σύνολό τους δεν δείχνουν διατεθειμένοι να παραιτηθούν από τα αιτήματα και τις προσδοκίες που διαμόρφωσαν. Ετσι, το 97% των εργαζομένων θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, τόσο στην τρέχουσα όσο και στη μελλοντική του απασχόληση, ενώ το 45,5% θα προτιμούσε να παραιτηθεί από την εργασία του αν αυτή εμπόδιζε την ευτυχία του.

Σύμφωνα με την έρευνα, που στην Ελλάδα διεξήχθη σε συνολικό δείγμα 1.000 εργαζομένων ηλικίας 18-67 ετών, το διάστημα 18-30 Οκτωβρίου 2022, προτεραιότητα αποτελεί η επαγγελματική ασφάλεια, η διατήρηση της ευελιξίας και η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Τοξικός χώρος εργασίας και έλλειψη προοπτικής επαγγελματικής ανέλιξης.

Μάλιστα, το 41,1% των εργαζομένων αναμένει μηνιαία μισθολογική ενίσχυση στις οικονομικές του απολαβές, το 56,4% δεν θα αποδεχόταν μια θέση εργασίας που θα επηρέαζε την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής του ζωής, ενώ το αυξημένο κόστος διαβίωσης φαίνεται πως παρατείνει τη συνταξιοδότηση των Ελλήνων εργαζομένων.

Παρότι η σημασία της εργασίας είναι εξαιρετικά σημαντική για το 82,2% των ερωτηθέντων, για τους εργαζομένους που επιλέγουν να εγκαταλείψουν τον σημερινό εργοδότη τους, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καλύτερες συνθήκες εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάλειψης ενός τοξικού χώρου εργασίας (41%) ή της έλλειψης ευκαιριών εξέλιξης (29%) εξακολουθούν να αποτελούν τους κύριους παράγοντες για τη λήψη της απόφασής τους. Παρά τη γενικότερη οικονομική αστάθεια και το αυξημένο κόστος διαβίωσης, περίπου ένας στους τρεις εργαζομένους στην Ελλάδα έχει παραιτηθεί από μια εργασία που δεν συμβάδιζε με την προσωπική ζωή του.

Η δυσαρέσκειά τους με την εργασία έχει οδηγήσει το 27% σε «σιωπηλή παραίτηση», ένα πρόσφατο φαινόμενο κατά το οποίο οι εργαζόμενοι διεκπεραιώνουν μόνο την ελάχιστη επαγγελματική τους υποχρέωση. Στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι 25-34 ετών είναι πιο πιθανό να παραιτηθούν από μια εργασία που τους εμποδίζει να απολαμβάνουν τη ζωή τους (61%), ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία (55 έως 67 ετών) έχουν τη μικρότερη πιθανότητα, με 35% (παγκοσμίως 40%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή