Βελτιώνεται η συμμετοχή των γυναικών στα Δ.Σ. εταιρειών

Βελτιώνεται η συμμετοχή των γυναικών στα Δ.Σ. εταιρειών

Η γυάλινη οροφή, η οποία ανακόπτει την εξέλιξη για τις γυναίκες επιχειρηματίες, παραμένει ανέπαφη

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γυάλινη οροφή, η οποία ανακόπτει την εξέλιξη για τις γυναίκες επιχειρηματίες, παραμένει ανέπαφη. Δύο δεκαετίες αφότου εισήχθησαν για πρώτη φορά οι ποσοστώσεις για τη συμμετοχή τους στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών, οι γυναίκες έχουν σημειώσει χειροπιαστή πρόοδο σε αυτό το πεδίο. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν το 40% των ιδρυτών νέων επιχειρήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι γυναίκες επιχειρηματίες συλλέγουν μόνο ένα κλάσμα των διαθέσιμων μετρητών από τα προς επένδυση κεφάλαια. Είναι καιρός οι κυβερνήσεις και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να συμβάλουν στην αύξηση αυτού του ποσοστού. Η υποχρεωτικότητα, που θεσπίστηκε ώστε οι εταιρείες να αναζητήσουν περισσότερα γυναικεία ταλέντα, αποφέρει επιτέλους κάποιους καρπούς. Είκοσι χρόνια αφότου η Νορβηγία εισήγαγε για πρώτη φορά ποσοστώσεις για τη συμμετοχή των γυναικών στην εταιρική διοίκηση (2003), η ποικιλομορφία στις εισηγμένες εταιρείες αυξάνεται. Το ποσοστό των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των κορυφαίων εισηγμένων εταιρειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έφθασε στο ανώτατο όριο του 32% τον Απρίλιο του 2022, αλλά ήταν υψηλότερο σε χώρες με δεσμευτικούς κανόνες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Ακόμη και η Βρετανία που αποστρέφεται τους κανονισμούς, πέρυσι είχε γυναίκες διευθυντικά στελέχη και μέλη Δ.Σ. άνω του ορίου του 40% για πρώτη φορά στην Ιστορία της. Οι επενδυτές, από πλευράς τους, έχουν λόγους να ενδιαφέρονται.

Ερευνητές της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων NEOMA διαπίστωσαν ότι οι εταιρείες με περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις έτειναν να αναλαμβάνουν λιγότερο υπερβολικό ρίσκο. Ωστόσο, για τις ταλαντούχες γυναίκες που θέλουν να ξεκινήσουν μια εταιρεία, το παγκόσμιο τοπίο φαίνεται λιγότερο ελπιδοφόρο. Μια τάση από τα επενδυτικά κεφάλαια να αποφεύγουν τις γυναίκες επιχειρηματίες κινδυνεύει να υπονομεύσει τη συμβολή τους στην παγκόσμια οικονομία. Οι ιδρύτριες επιχειρήσεων ήταν το 40% του συνόλου στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2021, ποσοστό που παρέμεινε σχετικά αμετάβλητο από το 1996, σύμφωνα με στοιχεία του ιδρύματος Κάουφμαν. Ωστόσο, εταιρείες που ιδρύθηκαν αποκλειστικά από γυναικείες ομάδες το 2022 απέσπασαν μόνο 4,6 δισ. δολάρια ή μόλις το 2% του προς επένδυση επιχειρηματικού κεφαλαίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με το PitchBook-NVCA Venture Monitor. Αυτό το ποσοστό δεν έχει αλλάξει πολύ την τελευταία δεκαετία. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις των ΗΠΑ με μεικτές ομάδες γυναικών και ανδρών τα πήγαν καλύτερα, εξασφαλίζοντας το 17,2% του επιχειρηματικού κεφαλαίου πέρυσι. Εντούτοις, οι νέες εταιρείες που διευθύνονται από ομάδες αποκλειστικά ανδρικές συνεχίζουν να διατηρούν το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας.

Στην Ευρώπη οι νεοφυείς επιχειρήσεις, των οποίων ηγούνται γυναίκες, απέσπασαν επίσης μόλις το 2% των καινοτομικών κεφαλαίων το 2021, όπως δείχνει η έκθεση «Ευρωπαίες στα καινοτομικά κεφάλαια» (European Women in VC). Οι κυβερνήσεις και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα. Στην Ευρώπη, οι δημόσιοι φορείς και τα εθνικά επενδυτικά ταμεία, που τείνουν να διαθέτουν σημαντικά ποσά για τη χρηματοδότηση μικρών και νεοφυών επιχειρήσεων, θα μπορούσαν να διαθέσουν ένα σταθερό μερίδιο σε εταιρείες που διοικούνται αποκλειστικά από γυναίκες ή κοινωνικά διαφοροποιημένες ομάδες. Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και όσοι επιθυμούν να απευθυνθούν σε ευαισθητοποιημένους για το περιβάλλον και την κοινωνία επενδυτές θα μπορούσαν να πιέσουν για παρόμοιες μετρήσεις κατά την κατανομή κεφαλαίων με κατεύθυνση ιδιωτικές εταιρείες. Αν οι γυναίκες και οι άνδρες είχαν τις ίδιες ευκαιρίες να ιδρύσουν και να υποστηρίξουν μια επιχείρηση, αυτομάτως θα προσετίθεντο έως και 5 τρισ. δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ, σύμφωνα με μελέτη του 2019 από την Boston Consulting Group. Το να βοηθήσουμε τις γυναίκες επιχειρηματίες να ανέβουν στην κορυφή θα είναι επωφελές για τις γυναίκες και τον κόσμο συνολικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή