Σημαντική ενίσχυση κατά 30,2% των εξαγωγών τον Ιανουάριο

Σημαντική ενίσχυση κατά 30,2% των εξαγωγών τον Ιανουάριο

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 5,8% – Μειώθηκε κατά 21,9% το εμπορικό έλλειμμα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το… δεξί μπήκε ο Ιανουάριος σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, με τη σημαντική επίδοση που σημειώθηκε τον πρώτο μήνα του 2023, αύξηση κατά 30,2%, να έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία δεδομένης της πολύ μικρότερης αύξησης των εισαγωγών, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 5,8%. Τούτο προκάλεσε μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 21,9%, η οποία όμως έρχεται έπειτα από μια χρονιά αλματώδους αύξησής του, καθώς το 2022 αυξήθηκε κατά 50,7% φθάνοντας στα 38,337 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), τον Ιανουάριο του 2023 η συνολική αξία των εξαγωγών διαμορφώθηκε σε 4,46 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, καταγράφοντας αύξηση 30,2% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων, οι ελληνικές εξαγωγές κατέγραψαν επίσης σημαντική αύξηση, της τάξης του 17,3%.

Αύξηση, αλλά πολύ μικρότερη, σημειώθηκε και στις εισαγωγές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των εισαγωγών τον Ιανουάριο του 2023 διαμορφώθηκε, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, σε 6,82 δισ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 5,8% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων, η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε κατά 4,2%.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 21,9% τον Ιανουάριο του 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, σε 2,36 δισ. ευρώ από 3,027 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2022.

Η μείωση του εμπορικού ελλείμματος σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την αποκλιμάκωση των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα, από τις εισαγωγές των οποίων έχει ισχυρή εξάρτηση η Ελλάδα. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, άλλωστε, η μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου ήταν πολύ μικρότερη, 12,7% σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Η μείωση του ελλείμματος σχετίζεται με την αποκλιμάκωση των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα.

Η εξέλιξη σε ό,τι αφορά το εμπορικό έλλειμμα είναι μεν ενθαρρυντική, σε καμία περίπτωση όμως καθησυχαστική. Κι αυτό διότι στο πρόσφατο παρελθόν, το 2022 εν προκειμένω, αναδείχθηκε πάλι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία, παρά τα όσα έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση στη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και της εφαρμογής των μνημονίων. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο δελτίο της «7 ημέρες οικονομία», η ελληνική οικονομία «σημείωσε μεν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2022, το αποτέλεσμα, όμως, αυτό συνοδεύτηκε από υψηλό έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο, δηλαδή η δαπάνη των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και της κυβέρνησης για αγορά αγαθών και υπηρεσιών υπερέβη κατά πολύ την εγχώρια παραγωγή (=εισόδημα), συγκεκριμένα κατά 19,6 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές (9,4% του ΑΕΠ)».

Οι επιδόσεις ανά κλάδο

Τον Ιανουάριο του 2023 καταγράφηκαν ανοδικές τάσεις στις εξαγωγές όλων των βασικών κλάδων, με μοναδική εξαίρεση τον κλάδο των πρώτων υλών (-10,5%). Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), σημαντική ποσοστιαία αύξηση παρατηρείται στα πετρελαιοειδή-καύσιμα (+61,1%), στα τρόφιμα και ζώντα ζώα (+12,5%), στα βιομηχανικά (+9,8%), στα χημικά (+25,2%) και στα μηχανήματα (+6,8%).

Ακολουθούν οι κλάδοι των διαφόρων βιομηχανικών (+33,4%), των λαδιών (+250,6%), των ποτών και καπνού (+37,5%) και των, χαμηλών σε αξία εξαγωγών, εμπιστευτικών προϊόντων (+3,2%), σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή