Χωρίς τηλεπικοινωνίες, δεν υπάρχουν Netflix, και Google, λέει η Orange

Χωρίς τηλεπικοινωνίες, δεν υπάρχουν Netflix, και Google, λέει η Orange

Οι όμιλοι τηλεπικοινωνιών της Γηραιάς Ηπείρου διατείνονται ότι οι μεγάλες εταιρείες του Ιντερνετ έχουν δημιουργήσει και εδραιώσει τις δραστηριότητές τους εις βάρος των επενδύσεων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν οι πρώτοι κάνει για έργα υποδομής

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εντάσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών τηλεπικοινωνιών και των αμερικανικών κολοσσών υψηλής τεχνολογίας έχουν κορυφωθεί, καθώς οι επικεφαλής των πρώτων ασκούν πιέσεις στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές να πείσουν τους δεύτερους να συνεισφέρουν στο κόστος οικοδόμησης της ραχοκοκαλιάς του Διαδικτύου. Οι όμιλοι τηλεπικοινωνιών της Γηραιάς Ηπείρου διατείνονται ότι οι μεγάλες εταιρείες του Ιντερνετ έχουν δημιουργήσει και εδραιώσει τις δραστηριότητές τους εις βάρος των επενδύσεων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν οι πρώτοι κάνει για έργα υποδομής. Τιτάνες όπως οι Google, Netflix, Μeta, Apple, Amazon και Microsoft παράγουν σχεδόν το ήμισυ της συνολικής κίνησης σε δεδομένα στο Διαδίκτυο σήμερα. Οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες από μέρους τους πιστεύουν πως θα πρέπει να καταβάλουν ένα «δίκαιο μερίδιο», συνεκτιμώντας τις δυσανάλογες ανάγκες για τις υποδομές τους, καθώς και να συνδράμουν στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης δικτύων 5ης γενιάς και οπτικών ινών επόμενης γενιάς. Τα σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμα το CNBC.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκκίνησε μια διαδικασία διαβούλευσης τον Φεβρουάριο, εξετάζοντας πιθανούς τρόπους για να αντιμετωπισθεί η ανισορροπία αυτή. Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες διερωτώνται και αναμένουν ανάλογες τοποθετήσεις για το εάν θα απαιτηθεί άμεση συνεισφορά από τους τεχνολογικούς γίγαντες στις υποδομές, αν και αυτοί θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με ένα «φόρο Διαδικτύου», υπονομεύοντας πιθανώς την ουδετερότητά του. «Χωρίς τις τηλεπικοινωνίες, χωρίς το Διαδίκτυο, δεν υπάρχει Netflix, δεν υπάρχει Google», δήλωσε στο CNBC ο Μάικλ Τραμπιά, επικεφαλής τεχνολογίας και καινοτομίας της γαλλικής Orange. «Ετσι ως όμιλοι έχουμε απολύτως ζωτική σημασία, είμαστε το σημείο εισόδου στον ψηφιακό κόσμο». Στην τελευταία Παγκόσμια Διάσκεψη Κινητής Τηλεφωνίας στη Βαρκελώνη ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού ομίλου τηλεπικοινωνιών Deutsche Telekom, Τιμ Χέτγκες, παρουσίασε στο κοινό μια απεικόνιση για την κλίμακα της κεφαλαιοποίησης της αγοράς μεταξύ των διαφόρων συμμετεχόντων στον κλάδο.

Οι γίγαντες των ΗΠΑ κυριαρχούσαν σε αυτό το διάγραμμα. Απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους, ο Χέτγκες τους ρώτησε γιατί αυτές οι εταιρείες δεν μπορούσαν, «τουλάχιστον λίγο, να συνεισφέρουν στις προσπάθειες και στην υποδομή που χτίζουμε εδώ στην Ευρώπη». Ο Χάουαρντ Γουάτσον, επικεφαλής τεχνολογίας της BT, αναρωτήθηκε: «Μπορούμε να λειτουργήσουμε ως ένα μοντέλο διπλής όψης, όπου ο πελάτης πληρώνει τον πάροχο, αλλά και ο πάροχος περιεχομένου πληρώνει τον χειριστή;». Τέλος, ο κ. Γουάτσον έκανε έναν παραλληλισμό με τα καταστήματα εφαρμογών της Google και της Apple, τα οποία χρεώνουν στους προγραμματιστές μια περικοπή των εσόδων από τις πωλήσεις της εφαρμογής τους σε αντάλλαγμα για τη χρήση των υπηρεσιών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή