Στα τραπέζι η επιθετικότερη αύξηση επιτοκίων από Fed

Στα τραπέζι η επιθετικότερη αύξηση επιτοκίων από Fed

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν αναμονή των σημαντικών στοιχείων για τις θέσεις απασχόλησης εκτός γεωργικού τομέα των ΗΠΑ την Παρασκευή (η συγγραφή του άρθρου ολοκληρώθηκε πριν από τη δημοσίευση των εν λόγω στοιχείων), η προσοχή της αγοράς εστιάστηκε την εβδομάδα που διανύσαμε στην ομιλία του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ στη Γερουσία (Τρίτη και Τετάρτη), στο πλαίσιο της παρουσίασης της εξαμηνιαίας έκθεσης για τη νομισματική πολιτική. Προς έκπληξη των αγορών, το περιεχόμενο των δηλώσεών του ήταν σαφώς πιο «επιθετικό» από αυτό στη συνέντευξη Tύπου μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής την 1η Φεβρουαρίου, καθώς όχι μόνον ανέφερε ότι το τερματικό επίπεδο για το βασικό επιτόκιο ενδέχεται να ανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις εκτιμήσεις της τράπεζας εάν τα στοιχεία των ΗΠΑ συνεχίσουν να εκπλήσσουν ανοδικά, αλλά άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο εκ νέου επιτάχυνσης του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων τους επόμενους μήνες (δηλαδή, μεγαλύτερος από 25 μ.β., που αποφασίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση και αποτέλεσε τον μικρότερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022, οπότε ξεκίνησε ο τρέχων κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας).

Οι δηλώσεις αυτές, οι οποίες εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες της τράπεζας για διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα υψηλότερα από τον στόχο της για μεγαλύτερο από το αναμενόμενο χρονικό διάστημα, καθώς, παράλληλα με την εκ νέου επιτάχυνση του μηνιαίου ρυθμού αύξησης του κύριου δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο, η πλειονότητα των στοιχείων οικονομικής δραστηριότητας έχει αποδειχθεί ισχυρότερη από τα αναμενόμενα τις τελευταίες εβδομάδες, οδήγησαν προσωρινά σε νέα ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, στον απόηχο των δηλώσεων του κ. Πάουελ στις αρχές της εβδομάδας, η προθεσμιακή αγορά τιμολογούσε πιθανότητα αύξηση περίπου 70% των επιτοκίων, κατά 50 μ.β., στην επόμενη συνεδρίαση στις 22 Μαρτίου, η οποία περιορίστηκε όμως σε 45% στο τέλος της εβδομάδας, μετά τα στοιχεία που έδειξαν σημαντική αύξηση του αριθμού των νέων αιτήσεων για το επίδομα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, υποδηλώνοντας πιθανότατα κάποιες ενδείξεις χαλάρωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας.

Τα απογοητευτικά στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας ευνόησαν τα αμερικανικά κυβερνητικά ομόλογα, τα οποία κατάφεραν να καλύψουν τις απώλειες που είχαν σημειώσει μετά τις δηλώσεις του κ. Πάουελ.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή