Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαίες απώλειες 5,24%

Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαίες απώλειες 5,24%

Το διεθνές sell-off στις τράπεζες έπληξε και την αγορά της Αθήνας

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρούς τριγµούς δέχτηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω του τραπεζικού sell-off, το οποίο ξεκίνησε την Πέμπτη στη Wall Street και μεταδόθηκε στη συνέχεια σε Ασία και Ευρώπη, με τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν βουτιά άνω του 6%.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης τραπεζών σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιούνιο του 2022, ενώ οι τραπεζικές μετοχές στις ΗΠΑ γνώρισαν την Πέμπτη ένα από τα μεγαλύτερα sell-offs των τελευταίων 25 ετών.

Αφορμή για το κλίμα «εξόδου» των επενδυτών διεθνώς, από όπου δεν έλειψε και το Χ.Α., ήταν η έκτακτη κεφαλαιακή ενίσχυση στην οποία προχώρησε η περιφερειακή τράπεζα των ΗΠΑ, Silicon Valley Bank, η οποία χρηματοδοτεί startups, προκειμένου να καλύψει την απώλεια στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο, δημιουργώντας φόβους μετάδοσης στον τραπεζικό κλάδο γενικότερα λόγω των ζημιών που έχουν σημειώσει από τα ομόλογα. Οι αναλυτές ωστόσο εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ιδιοσυγκρασιακό πρόβλημα της τράπεζας και όχι για συστημικό.

Σε ό,τι αφορά τα στατιστικά του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 2,49% στις 1.056,26 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 114,1 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με πτώση 2,49%, στις 1.056,26 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,85% στις 2.564,24 μονάδες, στο -1,39% και στις 1.548,19 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε κατά 5,61% στις 793,34 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 5,24%, και ο τραπεζικός κατά 13,57%.

Είναι αναμενόμενο μετά δυόμισι μήνες συνεχούς ανόδου και εξαιρετικών βραχυπρόθεσμών κερδών σε όλο το εύρος της αγοράς να υπάρχει μια συντηρητικότερη αναδίπλωση της επενδυτικής στρατηγικής ενόψει των σοβαρών εξελίξεων που αναμένονται στο κοντινό μέλλον και που σε κάθε περίπτωση κάθε άλλο παρά αδιάφορες μπορούν να θεωρηθούν, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities.

Ετσι, νέα όπως το ΑΕΠ του 2022, η εξαγορά της Enel Romania και τα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα εισηγμένων είχαν μόνον επιλεκτικό ενδιαφέρον με σύντομη διάρκεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή