Αυγά από «χρυσό» στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Αυγά από «χρυσό» στην Ευρωπαϊκή Ενωση

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα τρόφιμα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών το τελευταίο έτος στην Ευρωπαϊκή Ενωση τοποθετούνται τα αυγά, καθώς έχουν εκτοξευθεί κατά 30%, ακολουθώντας την τάση στις τιμές που σημειώθηκε παγκοσμίως το ίδιο διάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής για τον Ιανουάριο του 2023, η τιμή των αυγών στην Ε.Ε. ήταν, κατά μέσον όρο, 30% υψηλότερη απ’ ό,τι τον Ιανουάριο του 2022. Πολύ μικρότερες αυξήσεις των τιμών στα αυγά καταγράφηκαν τον Ιανουάριο του 2022 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021 (+7%) και τον Ιανουάριο του 2021 σε σύγκριση με πριν από την COVID-19, τον Ιανουάριο του 2020 (+1%). Μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., η υψηλότερη αύξηση καταγράφηκε στην Τσεχία (+85%), ακολουθούμενη από την Ουγγαρία (+80%) και τη Σλοβακία (+79%). Μικρότερες, αλλά σημαντικές αυξήσεις καταγράφηκαν και σε Γερμανία, Λουξεμβούργο (+18%) και Αυστρία (+19%). Η Ελλάδα εμφάνισε αύξηση κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., αλλά πολύ κοντά σε αυτόν (περίπου 26%).

Ισχυροποίηση μεγεθών για ΟΠΑΠ βλέπει η Optima

Το ισχυρότερο του συνόλου της χρήσης του 2022 θα είναι το δ΄ τρίμηνο για τον ΟΠΑΠ, όπως εκτιμά το τμήμα ερευνών της Optima Bank. Οι αναλυτές τοποθετούν τα ετήσια λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (Ebitda) σε 733 εκατ. ευρώ, εκτιμώντας ότι θα υπερβούν τις προβλέψεις της διοίκησης για Ebitda 720 εκατ. ευρώ. Και αυτό, όπως υποστηρίζουν, λόγω του μεγάλου αριθμού αθλητικών εκδηλώσεων της περασμένης χρονιάς (π.χ. παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου), της αυξημένης κίνησης στα καταστήματα και των ισχυρών επιδόσεων των online παιχνιδιών.

Χώρο στο Πάρκο Ελληνικού αποκτά η Τροχαία 

Σε ακίνητο που έχει παραχωρηθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και βρίσκεται στην οδό Ελ. Βενιζέλου 15 στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού θα στεγαστεί η Τροχαία Ελληνικού. Πρόκειται για κτίριο –πρώην αποθήκες 4.600 τ.μ.– που είναι εγκαταλελειμμένο, με εξαίρεση ένα τμήμα του όπου λειτουργεί ο 8ος πυροσβεστικός σταθμός Αθηνών. Μέρος του ισογείου (560 τ.μ.) θα ανακατασκευαστεί για να στεγαστεί η Τροχαία και γι’ αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός 813.000 ευρώ.   

Τέλη Μαρτίου ανοίγει το Taxis 

Η ώρα της εφορίας πλησιάζει. Το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί τις φετινές φορολογικές δηλώσεις στα τέλη Μαρτίου. Περίπου 9 εκατ. φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση για τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2022. Oι δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν έως τις 30 Ιουνίου με καταβολή του φόρου σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στα τέλη Ιουλίου. Ωστόσο, ελέω εκλογών αναμένεται και φέτος να δοθούν πολλές παρατάσεις και για τις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων αλλά και για την πληρωμή των φόρων.    

Premier League, σχολεία «έσωσαν» την ανάπτυξη 

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου επέστρεψε στην ανάπτυξη τον Ιανουάριο, ενισχυμένη από την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία, αλλά και των αγώνων ποδοσφαίρου της Premier League, μετά μια παύση για το παγκόσμιο κύπελλο. Η οικονομία επεκτάθηκε κατά 0,3% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο (οπότε είχε σημειωθεί συρρίκνωση 0,5%), μια επίδοση που πιθανόν να αμβλύνει περαιτέρω τους φόβους για ύφεση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Η ανάπτυξη οφειλόταν εν μέρει στην επιστροφή της Premier League, ωθώντας σε αύξηση 8,9% από τον Δεκέμβριο στην παραγωγή του κλάδου του αθλητισμού και της ψυχαγωγίας. Ωστόσο, το ήμισυ του ρυθμού ανάπτυξης του 0,3% αφορά τον τομέα της εκπαίδευσης, ως αποτέλεσμα της επιστροφής των παιδιών στα σχολεία ύστερα από σημαντική μείωση στην παρακολούθηση μαθημάτων τον Δεκέμβριο λόγω των υψηλών ποσοστών γρίπης και άλλων ασθενειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή