To deal με την Enel και το μεγάλο άνοιγμα της ΔΕΗ στα Βαλκάνια

To deal με την Enel και το μεγάλο άνοιγμα της ΔΕΗ στα Βαλκάνια

Τι σηματοδοτεί η ανάπτυξη εκτός συνόρων του ελληνικού ομίλου

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έξοδος της ΔΕΗ στα Βαλκάνια αποτέλεσε διακαή πόθο για όλες τις διοικήσεις της επιχείρησης τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια. Η εκτός συνόρων εξάλλου ανάπτυξη ήταν μονόδρομος για όλα τα εθνικά μονοπώλια ηλεκτρισμού της Ευρώπης, που με το άνοιγμα της αγοράς στα τέλη της δεκαετίας του ’90 έπρεπε να απελευθερώσουν χώρο στα εσωτερικά σύνορά τους. Κάπως έτσι κυριάρχησαν στην ευρωπαϊκή αγορά και στα Βαλκάνια τα πρώην κρατικά μονοπώλια της Γερμανίας, της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών και κάπως έτσι το κρατικό ιταλικό μονοπώλιο της Enel που εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως, βρέθηκε το 2005 στη Ρουμανία.

Τον καιρό εκείνο η ΔΕΗ έδινε ακόμη μάχες χαρακωμάτων να διατηρήσει το μονοπώλιό της παραδίδοντας τον ζωτικό χώρο επέκτασής της, την αγορά των Βαλκανίων στους ανταγωνιστές της. Οταν το επιχείρησε για πρώτη φορά το 2005 στην αγορά της Βουλγαρίας και αργότερα στο Κόσοβο, στη Βόρεια Μακεδονία και στην Αλβανία, ο δρόμος δεν ήταν εύκολος αφού οι ανταγωνιστές της είχαν ισχυροποιήσει τη θέση τους, με αποτέλεσμα όλες οι προσπάθειες να στεφθούν με αποτυχία. Εξαίρεση, η εξαγορά μιας μικρής εμπορικής εταιρείας στα Σκόπια, της EDS το 2018, που ήταν αποτέλεσμα κυρίως πολιτικών διεργασιών στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η ενεργειακή μετάβαση των χωρών των Βαλκανίων δημιούργησε ένα νέο πεδίο δραστηριοτήτων στο οποίο στόχευσε και η παρούσα διοίκηση της ΔΕΗ. Ηρθε όμως η ενεργειακή κρίση που ανέτρεψε κάθε προηγούμενο και έδωσε στη ΔΕΗ την ευκαιρία να κάνει το βήμα που δεν έκανε σχεδόν δύο δεκαετίες πριν. Να βάλει «πόδι» σε μία από τις μεγαλύτερες και πιο αναπτυσσόμενες αγορές των Βαλκανίων και μάλιστα με καθετοποιημένη παρουσία. Η Ρουμανία είναι μια χώρα με 22 εκατ. κατοίκους και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας όση η Ελλάδα. Η ΔΕΗ μέσω της συμφωνίας που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα με την Enel για την εξαγορά του πλήρους χαρτοφυλακίου της στη Ρουμανία, καθίσταται ο μεγαλύτερος παίκτης ΑΠΕ και ο δεύτερος στην παροχή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας. Ταυτόχρονα, γίνεται στρατηγικός ενεργειακός παίκτης στην περιοχή και αποκτά πρόσβαση στον ενεργειακό διάδρομο που ξεκινάει από τη Ρουμανία, διασχίζει τη Βουλγαρία και καταλήγει στην Ελλάδα.

Η ΔΕΗ μέσω της συμφωνίας καθίσταται ο μεγαλύτερος παίκτης ΑΠΕ στη Ρουμανία και ο δεύτερος στην παροχή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Εnel αποχωρεί από τη Ρουμανία, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου της που περιλαμβάνει αποεπένδυση από κάποιες χώρες και την ενίσχυση της θέσης της σε χώρες υψηλότερης ανάπτυξης όπου έχει ολοκληρωμένη παρουσία, δηλαδή την Ιταλία, την Ισπανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, τη Χιλή και την Κολομβία. Μέσω της αποεπένδυσης σε Ρουμανία, Αργεντινή, Περού και Ελλάδα επιδιώκει τη μείωση του δανεισμού της που διογκώθηκε σημαντικά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, κατά 21 δισ. ευρώ έως το 2024. Για τη ΔΕΗ που είχε προλάβει να εξυγιανθεί, το χαρτοφυλάκιο της Enel στη Ρουμανία ήταν μια μοναδική ευκαιρία να αυξήσει το μέγεθός της και να αντιμετωπίσει τον ρυθμιστικό κίνδυνο από τους περιορισμούς που της έχουν επιβληθεί για μείωση του μεριδίου της στην εγχώρια αγορά. Στον διαγωνισμό της Enel για την πώληση της θυγατρικής στη Ρουμανία η ΔΕΗ είχε ένα στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της. Ο κ. Γιώργος Στάσσης γνώριζε πολύ καλά και την εταιρεία και την αγορά, αφού κατείχε θέση διευθύνοντος συμβούλου στην Enel Romania, μέχρι να αναλάβει το τιμόνι της ΔΕΗ το καλοκαίρι του 2019. Ετσι, τον Νοέμβριο κλείστηκε η συμφωνία αποκλειστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο εταιρειών και την περασμένη Πέμπτη υπεγράφη η δεσμευτική συμφωνία εξαγοράς της Enel Romania. Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς στο τρίτο τρίμηνο του έτους, η ΔΕΗ θα προσθέσει στο δυναμικό της πάνω από 130.000 χλμ. δικτύου διανομής, επιπλέον 3,2 εκατομμύρια νέους πελάτες και 534 MW ΑΠΕ εν λειτουργία.

Η συναλλαγή, σύμφωνα με κύκλους της ΔΕΗ, θα προσθέσει ένα EBITDA της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ στο συνολικό EBITDA του ομίλου ΔΕΗ, ενώ οι συνέργειες που θα δημιουργηθούν είναι της τάξεως των 200-250 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα 4ετίας. Τα EBITDA της ΔΕΗ αυξάνονται κατά 30% και από τα 900 εκατ. ευρώ ανεβαίνουν στο 1,2 δισ. ευρώ, ενώ το καθαρό χρέος με την απόκτηση της Enel Romania ανεβαίνει στα 2,4 από 1,4 δισ. ευρώ.

Το τίμημα που θα καταβάλει η ΔΕΗ είναι 1,260 δισ. ευρώ περίπου (βάσει της συνολικής αξίας της επιχείρησης που ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ). Η συμφωνία περιλαμβάνει πρόβλεψη για πιθανή επιπρόσθετη πληρωμή (Earn-out), βάσει συγκεκριμένου μηχανισμού, σε περίπτωση που η δραστηριότητα της Εμπορίας της Enel Ρουμανίας αποκτήσει στα επόμενα 2 έτη αξία μεγαλύτερη από αυτή που έχει ενσωματωθεί στο αντίτιμο των 66,5 ευρώ/πελάτη.

Η ΔΕΗ προτίθεται να χρηματοδοτήσει την εξαγορά μέσω συνδυασμού δανείων και ιδίων κεφαλαίων στον ισολογισμό της, εκ των οποίων 800 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ήδη εξασφαλισμένη δανειακή χρηματοδότηση διαθέσιμη με τη μορφή δανείου ύψους 485 εκατ. και διάρκειας 5 ετών από ελληνικές τράπεζες, καθώς και δανείου-γέφυρας (bridge facility) ύψους 315 εκατ. από διεθνείς τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή