Στη «δίνη» της SVB οι τραπεζικές μετοχές – Μαζική φυγή στην ασφάλεια

Στη «δίνη» της SVB οι τραπεζικές μετοχές – Μαζική φυγή στην ασφάλεια

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με απότομη πτώση, με τις τράπεζες να γνωρίζουν την χειρότερη συνεδρίαση σε διάρκεια μεγαλύτερη του έτους.

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε και σήμερα το «άγριο σφυροκόπημα» των τραπεζικών μετοχών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων και τη δέσμευση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να κάνει ό,τι είναι εφικτό προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος. 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με απότομη πτώση, με τις τράπεζες να γνωρίζουν την χειρότερη συνεδρίαση σε διάρκεια μεγαλύτερη του έτους. Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηρικός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με απώλειες 2,34%, στη μεγαλύτερη πτώση στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Οι τράπεζες βούλιαξαν 5,65%, στην χειρότερη πτώση από τις 4 Μαρτίου του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Eikon, οπότε είχαν σημειώσει απώλειες 6,6%, εν μέσω προειδοποιήσεων για τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ελεύθερη πτώση των μετοχών λαμβάνει χώρα παρά το γεγονός ότι η HSBC συμφώνησε να αγοράσει το βρετανικό βραχίονα της προβληματικής SVB στη συμβολική τιμή της μίας στερλίνας με τις καταθέσεις των πελατών να προστατεύονται στο πλαίσιο της συμφωνίας.  

Η μετοχή της HSBC υποχώρησε 4%, ενώ της Commerzbank κατέγραψε απώλειες 12% και της Credit Suisse άνω του 9%. 

Στις ΗΠΑ, η First Republic Bank βούλιαξε 76,6%, παρά το γεγονός ότι εξασφάλισε νέα χρηματοδότηση, ενώ σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν και οι υπόλοιπες τοπικές τράπεζες. Η εν λόγω τράπεζα κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πελατών για απόσυρση κεφαλαίων με τη βοήθεια έξτρα χρηματοδότησης από την JP Morgan Chase, με τραπεζικούς κύκλους να καθησυχάζουν ότι δεν υπήρξαν μαζικές εκροές κεφαλαίου. Ο δείκτης τραπεζών του S&P 500 έκλεισε με απώλειες 6,3%, ενώ ο δείκτης KBW γνώρισε τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση από την έναρξη της πανδημίας.  

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές στράφηκαν στο ασφαλές καταφύγιο των κρατικών ομολόγων με τις αποδόσεις τους να καταγράφουν κάθετη πτώση τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, με τις χρηματαγορές να επαναπροσδιορίζουν τη στάση τους όσον αφορά στις περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις από Fed και ΕΚΤ. 

Η απόδοση του διετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου υποχώρησε περισσότερο από 50 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια δεκαετιών, κάτω από το 4%. Από την Τετάρτη, έχει παρουσιάσει τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση από τη Μαύρη Δευτέρα του Οκτωβρίου του 1987, της τάξης των 100 περίπου μονάδων βάσης. Σε χαμηλό έξι εβδομάδων και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς, με πτώση περίπου 26 μονάδων βάσης, κοντά στο 3,5%. 

Στην ευρωπαϊκή αγορά, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε στο 2,24%, ενώ στην ευρωπεριφέρεια οι αποδόσεις ελληνικών και ιταλικών 10ετών περιορίστηκαν κοντά στο 4,15%. 

Ο δείκτης δολαρίου υποχωρεί περίπου μία ποσοστιαία μονάδα κοντά στις 103 μονάδες, ενώ αντίθετα ο χρυσός ενισχύθηκε περίπου 2,5% ξεπερνώντας το φράγμα των 1.900 δολαρίων η ουγκιά. 

Η όλη αναστάτωση αλλάζει τώρα και τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής. Οι αγορές swaps προεξοφλούν τώρα μία πιθανότητα μικρότερη από 50% για αύξηση των επιτοκίων από την Fed κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η Fed δεν θα κάνει κίνηση μετά την κατάρρευση της SVB, τη στιγμή που μόλις πριν από λίγες ημέρες η ομιλία του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και μίας επιτοκιακής αύξησης των 50 μονάδων βάσης. 

Από την άλλη πλευρά, ο S&P 500 επέστρεψε σε άνοδο, αντιστρέφοντας την αρχική του πτώση, ενώ και ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κατέγραφε άνοδο 2% τη μεγαλύτερη σε διάρκεια εβδομάδας. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε σε πιο ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αμερικανικές τράπεζες, ενώ καθησύχασε τους καταθέτες ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή. 

«Το πρόβλημα είναι ότι κανένας δεν θέλει να είναι ο τελευταίος στο δωμάτιο που θα κλείσει τα φώτα. Με άλλα λόγια, εφόσον υπάρχει πρόβλημα σε μία τράπεζα, ο φόβος είναι υπαρκτός. Αμέσως όλοι σπεύδουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους», αναφέρει η Mayra Rodriguez Valladares της MRV Associates.  

H υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι θα προστατευθούν όλοι οι καταθέτες της SVB. Στα μέτρα της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και ένα νέο πρόγραμμα χορήγησης δανείων το οποίο θα είναι αρκετά μεγάλο για να προστατεύσει τους ανασφάλιστους καταθέτες στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα. 

«Το θέμα είναι ότι ενώ η Fed και η αμερικανική κυβέρνηση κάνει τα πάντα από πλευράς ρευστότητας και καταθετών, έως ότου σταθεροποιηθούν οι τραπεζικές μετοχές, η όλη κατάσταση καταδεικνύει ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», αναφέρει ο Qunicy Krosby, στρατηγικός αναλυτής της Financial.  

Πηγή: moneyreview.gr

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή