Επιστροφή στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική

Επιστροφή στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική

Μία από τις μεγαλύτερες προσαρμογές καλείται να κάνει η Ελλάδα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφή στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης υποδεικνύουν για την Ελλάδα, εμμέσως πλην σαφώς, οι χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup.

Υιοθετώντας τη γραμμή της Κομισιόν σχετικά με τη «δημοσιονομική καθοδήγηση» για το 2024, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης υποσχέθηκαν, στη δήλωσή τους, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, «συνετές δημοσιονομικές πολιτικές με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους μεσοπρόθεσμα», κάτι που αφορά πρωτίστως την Ελλάδα, ως πλέον υπερχρεωμένη χώρα της Ευρωζώνης. Μάλιστα ο Πιερ Γκραμένια, επικεφαλής του ESM, έκανε αναφορά, κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το Eurogroup, στην άνοδο των επιτοκίων και στην ανάγκη προστασίας των κρατών-μελών έναντι ενός ενδεχόμενου μεσοπρόθεσμου επιτοκιακού κινδύνου. Σημειώνεται ότι και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έχει επισημάνει ότι η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το χρέος, επιστρέφοντας σε μόνιμα δημοσιονομικά πλεονάσματα, ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα πληρωμής τόκων, όταν θα λήξει η περίοδος χάριτος, σε 9 χρόνια.

«Θα πρέπει να αποφύγουμε μόνιμα μέτρα που αυξάνουν το έλλειμμα», τόνισαν στη δήλωσή τους οι υπουργοί, με το σκεπτικό ότι η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να υποστηρίζει τη νομισματική, στον στόχο για τη μείωση του πληθωρισμού.

Eurogroup: Προτεραιότητα, η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους μεσοπρόθεσμα.

Ειδικότερα για τα μέτρα στήριξης έναντι των υψηλών τιμών ενέργειας, κατέστησαν σαφές ότι πρέπει σταδιακά να μεταβούμε από αυτά που είναι ευρείας στήριξης στα πιο στοχευμένα. Εφόσον δεν υπάρξει αύξηση τιμών, τα μέτρα πρέπει να αποσυρθούν, ενώ αν χρειαστούν επιπλέον προσπάθειες θα πρέπει να στηριχθούν μόνο οι ευάλωτοι και οι βιώσιμες επιχειρήσεις. Η Ελλάδα είναι η χώρα που έδωσε την τρίτη μεγαλύτερη στήριξη από τον προϋπολογισμό της, ως ποσοστό του ΑΕΠ της, περίπου 2,3%, και έτσι τώρα καλείται να κάνει και μία από τις μεγαλύτερες προσαρμογές. Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι τα μέτρα για την επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος ισχύουν έως το τέλος Ιουνίου. Από κει και πέρα, δεν υπάρχει πρόβλεψη. Με τα σημερινά δεδομένα των τιμών ενέργειας, η απαιτούμενη δημοσιονομική στήριξη είναι σχεδόν μηδενική, αλλά αν τα δεδομένα αλλάξουν και οι τιμές αυξηθούν δεν θα μπορέσει να επανέλθει στα επίπεδα δημοσιονομικής στήριξης του παρελθόντος. Θα υποχρεωθεί να περιοριστεί στους ευάλωτους. Το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, το 80% της βοήθειας που έδωσε η Ελλάδα ή 3,8 δισ. ευρώ δεν αφορούσε τους ευάλωτους (το ασθενέστερο οικονομικά 40% του πληθυσμού). Το Συμβούλιο τόνισε χθες ότι πρέπει να υπάρχουν κίνητρα για να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας και αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση, μέσω των τιμών, στους καταναλωτές.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας πάντως προσερχόμενος στο Eurogroup χθες είπε ότι ενώ η Ελλάδα διέθεσε τους τρίτους υψηλότερους πόρους ως ποσοστό του ΑΕΠ για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, πέτυχε ταυτόχρονα να βελτιώσει τη σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών της. Σημείωσε, όμως, ότι παράλληλα με τη νομισματική πολιτική, που γίνεται όλο και πιο συσταλτική, η δημοσιονομική πολιτική θα γίνει μελλοντικά κι αυτή πιο αυστηρή.

Ο υπουργός Οικονομικών, στον απόηχο της τραγωδίας των Τεμπών, μίλησε για τη δέσμευση της κυβέρνησης για μια Ελλάδα υψηλών προσδοκιών, κάτι που στην οικονομία ήδη φαίνεται, όπως είπε. Επικαλέσθηκε τον διπλάσιο από τον μέσο ευρωπαϊκό ρυθμό ανάπτυξης το 2022 και τον 4ο χαμηλότερο πληθωρισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή