Αντιδρούν οι εργαζόμενοι της ΡΑΕ

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι της ΡΑΕ

Η Αρχή είναι υποστελεχωμένη και το σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση πλήττει καίρια την ανεξαρτησία της, υποστηρίζουν

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεπανόρθωτο πλήγμα στην ανεξαρτησία της ΡΑΕ και στη δυνατότητα αποτελεσματικής εποπτείας και ελέγχου της αγοράς ενέργειας φέρνει το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, για τη μετεξέλιξή της σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), σύμφωνα με τους εργαζομένους της ΡΑΕ.

Σε συνέχεια αντίστοιχης τοποθέτησης στη Βουλή του προέδρου της ΡΑΕ Αθανασίου Δαγούμα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο Σύλλογος Εργαζομένων της ΡΑΕ εξέφρασε σοβαρές αντιρρήσεις όχι στη μετεξέλιξη της ΡΑΕ, αλλά στον τρόπο που αυτή δρομολογείται μέσω του νομοσχεδίου καθώς, όπως υποστήριξε, επιδεινώνει το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης και καταστρατηγεί τις ευρωπαϊκές οδηγίες περί της ανεξαρτησίας των ρυθμιστών. Οι εργαζόμενοι προανήγγειλαν μάλιστα ότι θα προχωρήσουν σε καταγγελία στην Ε.Ε. για παραβίαση του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου, εάν δεν υπάρξουν αλλαγές στα δύο αυτά ζητήματα.

Το προσωπικό της ΡΑΕ υπολείπεται σε ποσοστό 22% από τις προβλεπόμενες θέσεις στο οργανόγραμμα. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι, το οργανόγραμμα προβλέπει 211 θέσεις τακτικού προσωπικού και από αυτές ενεργές είναι μόλις 46. Συνολικά στη ΡΑΕ απασχολούνται 104 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 58 έκτακτοι. Η τελευταία φορά που έγιναν προσλήψεις στη ΡΑΕ ήταν το 2013 μέσω διαγωνισμού που προκηρύχθηκε το 2008. Ετσι, ενώ ο όγκος εργασίας συνεχώς αυξάνεται καθώς προστίθενται νέα και πολύπλοκα ζητήματα υπό τον έλεγχό της το προσωπικό συρρικνώνεται, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές αρχές που την ίδια περίοδο αυξάνουν το προσωπικό τους με ρυθμό από 2%-5% ετησίως. Ενα ακόμη πρόβλημα είναι η διαρροή του προσωπικού προς τις εταιρείες της ενεργειακής αγοράς, λόγω της διαφοράς αμοιβών. Οι αμοιβές του προσωπικού ορίζονται από το ενιαίο μισθολόγιο και οι περικοπές μετά τον Νοέμβριο του 2011 είναι κατά μέσο όρο 35%, κάτι που δεν ισχύει από το 2021 για τη ΔΕΗ, τον ΑΔΜΗΕ, τον ΔΕΣΦΑ, τη ΔΕΠΑ Υποδομών, ενώ το κατατεθέν νομοσχέδιο προβλέπει επέκταση αυτού του καθεστώτος και στη ΔΕΠΑ, με τους εργαζομένους της ΡΑΕ να κάνουν λόγο για δυσμενή μεταχείριση της Αρχής.

Οι εργαζόμενοι συνδέουν το ζήτημα της υποστελέχωσης με την απαραίτητη από το ευρωπαϊκό πλαίσιο ανεξαρτησία της ΡΑΕ, ζήτημα στο οποίο επικεντρώνεται η κριτική τους. Μεταξύ άλλων διαπιστώνουν καταστρατήγηση της οδηγίας περί ανεξαρτησίας της ΡΑΕ στις προβλεπόμενες μεταβατικές διατάξεις του νομοσχεδίου για τη μεταβολή της υπηρεσιακής κατάστασης των μελών της Ολομέλειας. Επισημαίνουν ότι υποβαθμίζουν τον ρόλο της ΡΑΕ και ότι μπορεί να αποκαλύπτουν «ότι η αληθής βούληση της εκτελεστικής εξουσίας είναι η αλλοίωση της σύνθεσης της Ολομέλειας».

Η λειτουργική ανεξαρτησία του προσωπικού της ΡΑΕ, σύμφωνα με τους εργαζομένους, βάλλεται επίσης από την πρόβλεψη του νομοσχεδίου για τη συγκρότηση επιτροπών που θα εξετάζουν εξειδικευμένα θέματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης. Σε αυτές θα συμμετέχουν και πρόσωπα εκτός των υπηρεσιών της ΡΑΑΕΥ, ενώ στα θέματα που αφορούν τον κλάδο της ενέργειας η συμμετοχή του προσωπικού της ΡΑΕ περιορίζεται σε ποσοστό 10%. Το συγκεκριμένο άρθρο ανοίγει τον δρόμο για τη διαχείριση σοβαρών ζητημάτων από εξωτερικούς συμβούλους, οι οποίοι δεν δεσμεύονται από υποχρεώσεις εμπιστευτικότητας, όπως οι εργαζόμενοι στη ΡΑΕ. «Δεν αποδεχόμαστε λοιπόν να συμμετέχουμε σε επιτροπές με εξωτερικούς συμβούλους και να νομιμοποιούμε έτσι πορίσματα, που δεν προκύπτουν από την ανεξάρτητη εργασία της Γραμματείας», δηλώνουν οι εργαζόμενοι στη ΡΑΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή