Χρηματιστήριο: Περιόρισε σημαντικά τις απώλειες

Χρηματιστήριο: Περιόρισε σημαντικά τις απώλειες

Από -2,94% ενδοσυνεδριακά έκλεισε με πτώση 0,6%, με στήριξη από τις τράπεζες

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάφερε και περιόρισε σημαντικά τις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκε ενδοσυνεδριακά το Χρηματιστήριο Αθηνών χάρη και στο εντυπωσιακό «γύρισμα» των τραπεζών, κόντρα στο πολύ αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε έως και τις 1.025 μονάδες και σε χαμηλά δύο μηνών ενδοσυνεδριακά, στη σκιά των ισχυρών πιέσεων που σημείωναν οι ευρωπαϊκές αγορές –απόρροια των εξελίξεων με τις περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ παρά την άμεση παρέμβαση-στήριξη των αμερικανικών αρχών–, ωστόσο απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης κλείνοντας κοντά στις 1.050 μονάδες. Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό δείχνει πως οι διορθώσεις στο Χ.Α. αποτελούν ευκαιρία για να μπουν οι επενδυτές σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών και όχι αφορμή για έξοδό τους από την ελληνική αγορά.

Υπό τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι εξελίξεις με τις τράπεζες των ΗΠΑ, οι επενδυτές πάντως ανατιμολογούν την πορεία των επιτοκίων εκτιμώντας πως οι κεντρικές τράπεζες θα κινηθούν λιγότερο επιθετικά απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, γεγονός που οδήγησε σε νέο ράλι τα ομόλογα, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί χθες κατά 3% και στο 4,19%, που αποτελεί χαμηλό ενός μήνα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,64% στις 1.049,55 μονάδες, από -2,94% ενδοσυνεδριακά, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 152,58 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,64% στις 1.049,55 μονάδες, με τον τζίρο στα 152,58 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,63% (από το -3,2% στα χαμηλά) και έκλεισε στις 2.548,19 μονάδες, με απώλειες 0,69% στις 1.537,56 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,97% από πτώση 5,26% στα χαμηλά ημέρας και έκλεισε στις 801,03 μονάδες.

Από το σύνολο των blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν Mytilineos και Βιοχάλκο στο -2,98% και το -2,96% αντίστοιχα, και ακολούθησε ο ΟΠΑΠ με απώλειες 2,1%. Με κέρδη 4,32% και 3,73% ξεχώρισαν Σαράντης και Εθνική Τράπεζα αντίστοιχα, ενώ στα θετικά έκλεισαν επίσης και οι Τράπεζα Πειραιώς (+0,71%), Jumbo (+0,67%) και Autohellas (+0,34%).

Η Silicon Valley Bank ήταν η αφορμή για παγκόσμια διόρθωση που έπιασε και την ελληνική αγορά, η οποία είχε καταγράψει τα μεγαλύτερα κέρδη για το 2022, σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. «Είχαμε εικάσει ότι η αγορά θα μπορούσε να δοκιμάσει στη ζώνη των 1.030-1.050 μονάδων, επίπεδο που θα μπορούσε να δώσει αντίδραση, χωρίς παρ’ όλα αυτά να σημαίνει και αγοραστικά σήματα», επισημαίνει ο αναλυτής.

Η παράταση της εκλογικής αναμέτρησης δίνει παράταση παράλληλα και στην επενδυτική βαθμίδα, όπως προσθέτει. Από την άλλη, η διόρθωση ήταν μάννα εξ ουρανού για αρκετά funds που περίμεναν να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά. Η ανακοίνωση του ΑΕΠ του 2022 στο 5,9% έδωσε την ελπίδα ότι και το 2023 θα καταφέρουμε να γράψουμε και πάλι σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή