Καταθέτες εγκαταλείπουν την Credit Suisse

Καταθέτες εγκαταλείπουν την Credit Suisse

Συνεχίζονται οι εκροές κεφαλαίων από την Credit Suisse παρά την εκστρατεία της ελβετικής τράπεζας να ανακτήσει τις καταθέσεις των πελατών της

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ. Συνεχίζονται οι εκροές κεφαλαίων από την Credit Suisse παρά την εκστρατεία της ελβετικής τράπεζας να ανακτήσει τις καταθέσεις των πελατών της. Οι εκροές κεφαλαίων των πελατών της έφθασαν σε πρωτοφανή επίπεδα τον Οκτώβριο και δεν έχουν ακόμη αντιστραφεί, αν και τείνουν να σταθεροποιηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα. Η τράπεζα ανακοίνωσε πως έχει αναγκαστεί να καταφύγει στα αποθέματα ρευστότητας για να καλύψει τα κεφάλαια που την έχουν εγκαταλείψει. Από το περασμένο έτος η ελβετική τράπεζα προσπαθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πελατών της, των επενδυτών αλλά και των ρυθμιστικών αρχών που έχει εξανεμιστεί έπειτα από μια σειρά εσφαλμένων κινήσεων. Εχει υιοθετήσει μια διαφορετική στρατηγική, στο πλαίσιο της οποίας προβαίνει στη λήψη άμεσων μέτρων για την ανάκτηση των καταθέσεων. Οπως έχει αναφέρει το Bloomberg, η τράπεζα προσφέρει ήδη επιτόκια καταθέσεων πολύ υψηλότερα από εκείνα των ανταγωνιστικών της τραπεζών. Εχει αυξήσει το επιτόκιο τριών μηνών στο 6,5% για νέα κεφάλαια ύψους 5 εκατ. δολαρίων και άνω στις επιχειρήσεις στην Ασία. «Θέλουμε να ανακτήσουμε όσα χάσαμε», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Ούλριχ Κέρνερ, σε συνέδριο επενδυτών που διοργάνωσε η Morgan Stanley. Προσέθεσε πως «από τη στιγμή που θα το επιτύχουμε, θα προχωρήσουμε και θα σημειώσουμε ανάπτυξη στις επιχειρήσεις μας».

Το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους οι ζημίες της τράπεζας έφθασαν στα 110,5 δισ. ελβετικά φράγκα.

Ο Κέρνερ τόνισε επίσης πως έχουν μετριασθεί οι εκροές κεφαλαίων και η τράπεζα προσπαθεί να γίνει ανταγωνιστική όπως πολλές από τις ανταγωνίστριές της, αλλά δεν αγοράζει στοιχεία ενεργητικού. Τον Νοέμβριο η τράπεζα ανακοίνωσε πως οι εκροές από τα ταμεία της είχαν φθάσει περίπου στα 84 δισ. ελβετικά φράγκα, ποσό αντίστοιχο των 92 δισ. δολ., στον τομέα της διαχείρισης πλούτου. Είχαν προηγηθεί φημολογίες και υπάρξει διαρροές από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τα προβλήματα της τράπεζας. Κι ενώ ο πρόεδρος της τράπεζας, Αξελ Λέμαν, υποστήριζε τον Δεκέμβριο ότι οι εκροές είχαν «βασικά» διακοπεί, οι ζημίες στην τράπεζα έφθασαν το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους στα 110,5 δισ. ελβετικά φράγκα. Οι εκροές συνέπεσαν, άλλωστε, με μια σειρά αποχωρήσεων στελεχών της τράπεζας που επιδείνωσαν την εικόνα της και είχαν αντίκτυπο στα αποτελέσματά της. Η τράπεζα προβλέπει πως θα παρουσιάσει σημαντικές ζημίες φέτος, ενώ είναι σε εξέλιξη η αναδιάρθρωσή της που προβλέπει απόσχιση του επενδυτικού βραχίονά της.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή