O Eλληνας μετρ των κρίσεων στην Silicon Valley Bank

O Eλληνας μετρ των κρίσεων στην Silicon Valley Bank

O ελληνικής καταγωγής Τιμ Μαγιόπουλος έχει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση τραπεζικών κρίσεων

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ. Και όμως, η Silicon Valley Bank παραμένει τελικά ανοιχτή και δουλεύει κανονικά «σαν να μη συμβαίνει τίποτε», όπως διεμήνυσε στους πελάτες της τράπεζας ο Τιμ Μαγιόπουλος, ο ελληνικής καταγωγής νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, που με την πτώχευσή της τις τελευταίες ημέρες έχει προκαλέσει τρικυμία στις αγορές ανά τον κόσμο. Ο Τιμ Μαγιόπουλος έχει αναλάβει καθήκοντα από τη Δευτέρα. Είχε προηγηθεί η απόλυση του προηγούμενου διευθυντηρίου της SVB συμπεριλαμβανομένου του πρώην επικεφαλής, Γκρεγκ Μπέκερ, τον οποίο το προσωπικό της τράπεζας κατηγορεί για «απολύτως βλακώδεις» επιλογές σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του CNN.

Ανακοινώνοντας ότι αναλαμβάνει καθήκοντα, ο Τιμ Μαγιόπουλος διεμήνυσε με mail του ότι αναγνωρίζει πως «οι τελευταίες ημέρες ήταν εξαιρετικά δύσκολες, τόσο για τους πελάτες όσο και για τους υπαλλήλους της τράπεζας», προσθέτοντας πως θα κινηθεί με «εμπειρία» αλλά και «σεμνότητα». Γεννηθείς τον Μάρτιο του 1959 από τον Χάρι Μαγιόπουλος και την Ελεονώρα Μαγιόπουλος, ο Τίμοθι Μαγιόπουλος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ το 1980 και συνέχισε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, από όπου και έλαβε διδακτορικό το 1984. Οπως επισημαίνει το CNBC, θεωρείται από τα πλέον έμπειρα τραπεζικά στελέχη τόσο από κρίσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όσο και από κρίσεις στον τομέα της τεχνολογίας. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει εργαστεί ως στέλεχος των Deutsche Bank, Credit Suisse, First Boston , Lufkin & Jenrette ενώ διετέλεσε γενικός σύμβουλος της Bank of America.

Την εμπειρία του σε τραπεζικές κρίσεις καταμαρτυρεί η θητεία του στον τραπεζικό κολοσσό των στεγαστικών δανείων, Fannie Mae, που κλυδωνιζόταν εν μέσω των κραδασμών της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Αναρριχήθηκε στις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου και κατόρθωσε να επαναφέρει την εταιρεία σε κερδοφορία. Το 2018 αποχώρησε από τη Fannie Mae και από το 2019 αποτελεί μέλος της εταιρείας τεχνολογίας Blend, που παράγει λογισμικό για τράπεζες, υποθηκοφυλακεία και άλλες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου και τους δίνει τη δυνατότητα να διαχειρίζονται ημερησίως ενυπόθηκα δάνεια και γενικότερα τραπεζικές συναλλαγές πολλών δισ. δολ. Στο μήνυμα που έστειλε με mail στους πελάτες της τράπεζας, τόνιζε πως αναλαμβάνει με σκοπό να ανακτήσει η τράπεζα την εμπιστοσύνη της πελατείας της, αλλά και να στηρίξει τους πελάτες της και τις εταιρείες τους. Σημειωτέον ότι η Silicon Valley Bank χρηματοδοτούσε κατά κύριον λόγο νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας και ώς ένα βαθμό τα προβλήματά της σχετίζονταν και με την κρίση που αντιμετωπίζει ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας. Την ανάληψη καθηκόντων του Μαγιόπουλου σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα Daily Mail, εικάζοντας πως θα επιφέρει κάποια ηρεμία στην αγορά και θα καθησυχάσει τους επενδυτές. Σε ό,τι αφορά τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της SVB, Γκρεγκ Μπέκερ, κατηγορείται ότι δεν ενήργησε αρκετά γρήγορα ώστε να διασφαλίσει τη διάσωση της τράπεζας. Σύμφωνα μάλιστα με τον Τζεφ Σόνενφελντ, διευθύνοντα σύμβουλο της CELI, ήταν περιττή η ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου κατά 2,25 δισ. δολ. την περασμένη Τετάρτη. Μιλώντας στο CNN, ο Σόνενφελντ υπογράμμισε ότι η τράπεζα διέθετε την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια και μάλιστα τα κεφάλαιά της υπερέβαιναν τις απαιτήσεις που της έθεταν οι ρυθμίσεις. Επιπλέον χαρακτήρισε άτοπη την απόφαση να ανακοινωθεί η ζημία, ύψους 1,8 δισ. δολ., που γνωστοποίησε η τράπεζα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή