ΟΠΑΠ: Kέρδη 592,3 εκατ. ευρώ το 2022

ΟΠΑΠ: Kέρδη 592,3 εκατ. ευρώ το 2022

Τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 1,9 δισ. ευρώ, με τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (Ebitda) να ενισχύονται κατά 33,7%

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ισχυρή κερδοφορία, που ξεπέρασε τις αρχικές προβλέψεις, ολοκλήρωσε τη χρήση του 2022 ο όμιλος ΟΠΑΠ. Το 2022 ενίσχυσε, ετησίως, κατά 26% τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR), σε 1,9 δισ. ευρώ, με τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (Ebitda) να ενισχύονται κατά 33,7%, σε 736 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 592,3 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 128,3% σε σχέση με το 2021. Ευρύτερα, η βελτίωση των μεγεθών κατά τη χρήση του 2022 σχετίζεται με την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, τη γενικότερη αυξημένη ζήτηση για τυχερά παιχνίδια τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, καθώς και τη διευρυμένη διαδικτυακή βάση πελατών.

Οπως ανέφερε η διοίκηση του ΟΠΑΠ κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2022, οι επιδόσεις αυτές «αναδεικνύουν την πρόοδο που σημειώθηκε σε όλα τα κανάλια και δημιουργούν σημαντική αξία για τους μετόχους», των οποίων η συνολική ανταμοιβή θα διαμορφωθεί σε 1,45 ευρώ ανά μετοχή. Συγκεκριμένα το διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ προτείνει στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μεικτού μερίσματος 0,70 ευρώ ανά μετοχή, με το συνολικό μέρισμα να διαμορφώνεται σε 1 ευρώ ανά μετοχή συμπεριλαμβανομένου του ήδη διανεμηθέντος προμερίσματος ύψους 0,30 ευρώ. Επιπρόσθετα, το διοικητικό συμβούλιο προτείνει τη διανομή 0,45 ευρώ ανά μετοχή ως επιστροφή κεφαλαίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Γιαν Κάρας, σημείωσε κατά την τηλεδιάσκεψη, ότι «οι επιδόσεις του 2022 υπογραμμίζουν τα απτά αποτελέσματα της στρατηγικής fast forward, παρά τις μακροοικονομικές προκλήσεις που προέκυψαν μέσα στη χρονιά». «Οι στρατηγικές πρωτοβουλίες του ΟΠΑΠ, που εστιάζουν στην ψηφιοποίηση, καθώς και το δυναμικό εμπορικό πλάνο του, οδηγούν στην αναβάθμιση της εμπειρίας διασκέδασης των πελατών», σημείωσε. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΟΠΑΠ ενίσχυσε την εμπειρία του πελάτη στο κανάλι τόσο των φυσικών όσο και των διαδικτυακών πωλήσεων, με την εφαρμογή OPAP Store App να διαθέτει 650.000 εγγεγραμμένους πελάτες.

Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) από τα παιγνιομηχανήματα (VLTs), που ανήλθαν σε 93,4 εκατ. ευρώ και αυξήθηκαν κατά 26,1% ετησίως, κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ιστορικά επίδοση που αποδίδεται στην υψηλότερη επισκεψιμότητα των πρακτορείων του ΟΠΑΠ. Σε επίπεδο χρήσης, τα GGR των παιγνιομηχανημάτων ανήλθαν σε 318,4 εκατ. ευρώ, έχοντας αυξηθεί κατά 63,6% σε ετήσια βάση. Η εισηγμένη παραμένει διαρκώς προσανατολισμένη στη συνεχή βελτιστοποίηση της παικτικής εμπειρίας μέσω της ανανέωσης του στόλου των παιγνιομηχανημάτων και της αναβάθμισης του περιεχομένου.

Το 2023, κατά τη διοίκηση του ΟΠΑΠ, προβλέπεται να αποτελέσει «άλλη μια χρονιά ανάπτυξης, καθώς εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω οι επιδόσεις της εταιρείας σε επίπεδο εσόδων και λειτουργικής κερδοφορίας». Τα διαδικτυακά παίγνια, όπως ανέφερε η διοίκηση του ομίλου, θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης, με τον ΟΠΑΠ να δίνει έμφαση στην καθιέρωση των καταστημάτων ΟΠΑΠ και PLAY ως τοπικών προορισμών προσιτής διασκέδασης.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή