ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Aegean: Καλύτερη χρονιά και από το 2019 ήταν το 2022

Τα κέρδη ανήλθαν σε 107 εκατ. και ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 1,34 δισ.

Aegean: Καλύτερη χρονιά και από το 2019 ήταν το 2022

Επιδόσεις υψηλότερες σε σύγκριση με αυτές του 2019, οπότε δεν υπήρχαν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία λόγω της COVID-19, εμφάνισε κατά τη χρήση του 2022 η Aegean. Ο αεροπορικός όμιλος, έναντι του 2019, ενίσχυσε κατά 2% και κατά 36% τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη μετά από φόρους, που διαμορφώθηκαν σε 1,34 δισ. ευρώ και 107 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Πέρυσι, η Aegean προσέφερε 15,8 εκατ. θέσεις και μετέφερε, συγκριτικά με το 2021, κατά 73% περισσότερους επιβάτες, των οποίων ο συνολικός αριθμός ανήλθε σε 12,5 εκατομμύρια άτομα, από τα οποία 7,3 εκατομμύρια αντιπροσωπεύουν διεθνή κίνηση. Επίσης, το 2022 η Aegean διέθεσε το 90% των προσφερόμενων χιλιομετρικών θέσεων (ASKs – ο συνολικός αριθμός των διαθέσιμων θέσεων μιας προγραμματισμένης πτήσης επί τον αριθμό των χιλιομέτρων αυτής) του 2019, ποσοστό που ανήλθε στο 99% των επιπέδων πριν από την πανδημία κατά το τέταρτο τρίμηνο. Οι προσφερόμενες ASKs αντιστοιχούν στο 115% των εσόδων του 2019, δηλαδή σε 317,4 εκατ. ευρώ, και για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας έφεραν το 2022 κερδοφορία μετά από φόρους που ανήλθε σε 13,6 εκατ. ευρώ.

Με τα προηγούμενα χρόνια να έχουν υπάρξει ιδιαίτερα δύσκολα λόγω της πανδημίας, η διοίκηση της Aegean προσέφερε το 2022 σε 700 άτομα bonus κερδοφορίας ύψους 12 εκατ. ευρώ. «Πυλώνας μας είναι οι άνθρωποί μας και εκτιμούμε, κατά τη διάρκεια της κρίσης, την αφοσίωσή τους και την υποστήριξή τους» ανέφερε, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αναλυτών, ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, Δημήτρης Γερογιάννης.

Σχολιάζοντας τις οικονομικές επιδόσεις της περασμένης χρήσης ο πρόεδρος της Aegean, Ευτύχης Βασιλάκης, σημείωσε πως το 2022 υπήρξε μια πολύ επιτυχημένη χρονιά, με μεγέθη που ξεπέρασαν αυτά του 2019 και με περιθώριο κερδοφορίας υψηλότερο, συγκριτικά με αυτό των ομοειδών ευρωπαϊκών αερομεταφορέων. Ενδεικτικό της πλήρους ανάκαμψης της αεροπορικής είναι το ότι η Aegean είχε πέρυσι μόνο ένα αρνητικό τρίμηνο, το πρώτο, όταν συνήθως υπάρχουν δύο ζημιογόνα τρίμηνα. Εκτός, δηλαδή, από το πρώτο και το τέταρτο που υπήρξε και το πρώτο κερδοφόρο στην ιστορία της εταιρείας. Αυτό όταν, πέρυσι, η προσφερόμενη χωρητικότητα από και προς την Ελλάδα από ξένους αερομεταφορείς ως επί το πλείστον, τους IG, Lufthansa, Aifrance-KLM, Ryanair, Easyjet και Wizz Air – υπήρξε πολύ μεγαλύτερη έναντι του 2019.

Ο αεροπορικός όμιλος μετέφερε πέρυσι 12,5 εκατ. άτομα.

Στα τέλη του 2022, τα ίδια κεφάλαια της Aegean υπήρξαν ελαφρώς μεγαλύτερα κατά 22 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019, με την αεροπορική να έχει εξοφλήσει, τρία χρόνια νωρίτερα, το τελευταίο τμήμα του έκτακτου δανεισμού που είχε λάβει από τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οπως εκτίμησε ο κ. Βασιλάκης, βάσει των επιδόσεων του πρώτου διμήνου και των προπωλήσεων εισιτηρίων για το καλοκαίρι, ο αριθμός των επιβατών της Aegean θα ξεπεράσει φέτος αυτόν (15 εκατ.) του 2019.

Αναφερθείς στη χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων, ο κ. Βασιλάκης σημείωσε ότι οι επιπρόσθετες κεφαλαιουχικές δαπάνες για φέτος και το 2024 κυμαίνονται (για κάθε χρονιά) από 100 έως 120 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνοντας ποσό της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ. Αυτό θα καταβληθεί εντός μίας πενταετίας –ήδη 10 εκατ. ευρώ έχουν δαπανηθεί– και σχετίζεται με τη σύμβαση παραχώρησης με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για τη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Υπηρεσιών Συντήρησης Πτητικών Μέσων, καθώς και του πρώτου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα.

76 αεροσκάφη

Φέτος, η Aegean θα επιχειρεί με 76 αεροσκάφη και θα παραλάβει ακόμη εννέα Airbus Neo, με τα οποία θα υλοποιείται το 33% (από 23% το 2022) των συνολικών πτήσεων το 2023, όπως σημείωσε ο κ. Γερογιάννης.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr