Κινέζο επιχειρηματία ανακρίνουν οι Αρχές στις ΗΠΑ

Κινέζο επιχειρηματία ανακρίνουν οι Αρχές στις ΗΠΑ

Κατηγορείται για χρηματιστηριακή και τραπεζική απάτη, καθώς και για ξέπλυμα χρήματος.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έναν Kινέζο μεγιστάνα ακινήτων με έδρα τη Νέα Υόρκη κατηγορούν οι αμερικανικές αρχές για ενορχήστρωση απάτης δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για τον Γκου Βενγκούι και έναν από τους συνεταίρους του, τον Κιν Μινγκ Τζε, που κατηγορούνται για απάτη μέσω εμβασμάτων, χρηματιστηριακή απάτη, τραπεζική απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Βενγκούι, ο οποίος έφυγε από την Κίνα το 2014, όντας –όπως φαίνεται– ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας, είναι επικριτής της κινεζικής κυβέρνησης και συνεργάτης του πρώην επικεφαλής στρατηγικής του Λευκού Οίκου, Στίβεν Μπάνον. Σε μια διαδικτυακή ανάρτηση ο μεγιστάνας είπε ότι του πέρασαν χειροπέδες και τον ανέκριναν για περισσότερο από μία ώρα, ενώ αργότερα δήλωσε αθώος σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν και διατάχθηκε να κρατηθεί χωρίς εγγύηση, όπως μεταδίδει το BBC.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο άντρες συγκέντρωσαν 1 δισ. δολάρια από χιλιάδες διαδικτυακούς ακόλουθους, που νόμιζαν ότι χρηματοδοτούσαν επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης και μια αποκλειστική λέσχη μελών. Επίσης, φέρεται να χρησιμοποίησαν ένα κρυπτονόμισμα που ονομάζεται Himalaya Coin για να κλέψουν εκατομμύρια από επενδυτές.

Η αντίθεση του Βενγκούι στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και οι δεσμοί του με υψηλού προφίλ δεξιούς πολιτικούς και ακτιβιστές των ΗΠΑ συνέβαλαν στο να τον ακολουθούν εκατοντάδες χιλιάδες διαδικτυακοί ακόλουθοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Κινέζοι που ζουν σε δυτικές χώρες. Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν πως αντί τα κεφάλαια να επενδύονται σε επιχειρήσεις, φέρεται να διοχετεύθηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς που συνδέονται με τον μεγιστάνα και τον συνεταίρο του. Μεταξύ άλλων, τα χρήματα δαπανήθηκαν σε μια έπαυλη 4.345 τ.μ. στο Νιου Τζέρσεϊ, στα πλέον πολυτελή σπορ αυτοκίνητα Lamborghini, Bugatti και Ferrari, και σε κινεζικά και περσικά χαλιά αξίας σχεδόν 1 εκατ. δολαρίων.

Οι εισαγγελείς λένε ότι 100 εκατ. δολάρια τοποθετήθηκαν σε ένα hedge fund υψηλού κινδύνου και άλλα χρήματα δαπανήθηκαν σε πολυτελή αγαθά, όπως ένα πιάνο 140.000 δολαρίων, μια τηλεόραση 62.000 δολαρίων και μια βάση στήριξης τζακιού αξίας 53.000 δολαρίων. Από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατάσχεσε περίπου 634 εκατ. δολάρια από τα έσοδα από 21 διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή