Στα υψηλά εξαετίας το κόστος δανεισμού

Στα υψηλά εξαετίας το κόστος δανεισμού

ΙΟΒΕ: Το μέσο κόστος για τις επιχειρήσεις αυξήθηκε περαιτέρω τον Ιανουάριο, στο 5,1%

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αλλά και σε σύγκριση με τις λοιπές χώρες της Ευρωζώνης είναι το κόστος δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις, με την επιβάρυνση να γίνεται ακόμη μεγαλύτερη δεδομένης της συνεχούς αύξησης των επιτοκίων δανεισμού, συμπεριλαμβανομένης αυτής που ανακοίνωσε προχθές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία, το οποίο εκπονεί το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», το μέσο κόστος νέου δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις αυξήθηκε περαιτέρω τον Ιανουάριο, στο 5,1%, το οποίο αποτελεί υψηλό εξαετίας. Με βάση το παραπάνω, η απόκλιση από το μέσο κόστος δανεισμού επιχειρήσεων της Ευρωζώνης και τον «Νότο» της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε σε 143 (από 125 τον Δεκέμβριο) και 78 (από 88) μονάδες βάσης, αντιστοίχως.

Το υψηλότερο κόστος δανεισμού, πάντως, δεν απέτρεψε την υλοποίηση επενδύσεων από τις ελληνικές επιχειρήσεις. Κατά το δ΄ τρίμηνο του 2022 οι πάγιες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 14,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, από αύξηση 8,3% το γ΄ τρίμηνο. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από την ενίσχυση των επενδύσεων στις κατασκευές (+44,5% από +15,9%), ενώ μικρότερη ήταν η ενίσχυση στις λοιπές επενδύσεις (μεταφορικός εξοπλισμός, αγροτικά μηχανήματα, πνευματικά δικαιώματα κ.ά.) και συγκεκριμένα κατά 27,1%. Μείωση, από την άλλη, κατά 4,3%, καταγράφηκε στις επενδύσεις για μηχανολογικό εξοπλισμό καθώς και στις επενδύσεις για εξοπλισμό τεχνολογίας. Το 2022, χρονιά σημαντικής διεύρυνσης του εμπορικού ελλείμματος, χαρακτηρίστηκε από σημαντική αύξηση ειδικά του εμπορικού ελλείμματος στα βιομηχανικά προϊόντα, στοιχείο που επιβεβαιώνει τη μεγάλη εξάρτηση της Ελλάδας από εισαγόμενα προϊόντα, όταν δεν πρόκειται για αγροτικά προϊόντα.

Τον Δεκέμβριο του 2022 οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων διαμορφώθηκαν σε 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένες κατά 29,6% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή