Αυξάνεται η προσφορά νέων χώρων logistics

Αυξάνεται η προσφορά νέων χώρων logistics

Νέα ακίνητα logistics συνολικής επιφάνειας 280.000 τ.μ. θα διατεθούν στην αγορά έως το τέλος του 2024, συνεχίζοντας το «ράλι» νέων κατασκευών των τελευταίων ετών

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα ακίνητα logistics συνολικής επιφάνειας 280.000 τ.μ. θα διατεθούν στην αγορά έως το τέλος του 2024, συνεχίζοντας το «ράλι» νέων κατασκευών των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με στοιχεία σχετικής ανάλυσης της Cerved Property Services, μέχρι τα μέσα του έτους θα προστεθούν περίπου 180.000 τ.μ., ενώ άλλα 100.000 τ.μ. προβλέπεται να εγκαινιαστούν έως το τέλος του 2024. Πρόκειται για έργα μεσαίας και μεγάλης κλίμακας, τα οποία θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τον ρόλο της χώρας ως διαμετακομιστικού κόμβου, ενώ θα βελτιώσουν και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η Cerved μεταξύ 200 επαγγελματιών (εκτιμητές και μεσίτες ακινήτων) του δικτύου των συνεργατών της, ένας στους δύο αναμένει σταθερά υψηλή ζήτηση για μίσθωση αποθηκευτικών χώρων κατά το 2023. Μάλιστα ένα πρόσθετο 26% αναμένει περαιτέρω ενίσχυση της ζήτησης εντός του τρέχοντος έτους.

Εως το τέλος του 2024 εκτιμάται ότι θα διατεθούν προς μίσθωση 280.000 τ.μ. νέων εγκαταστάσεων αποθήκευσης.

Στελέχη της αγοράς ακινήτων επισημαίνουν επίσης ότι κάθε μεγάλη νέα αποθήκη είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει τους ενοικιαστές της αρκετούς μήνες πριν από τη λειτουργία της, ωθώντας τις αξίες και τα ενοίκια σε υψηλότερα επίπεδα. Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το Θριάσιο, που συγκεντρώνει πάνω από το 60% των νέων συμβάσεων μίσθωσης σε τιμές που παραμένουν γύρω στα 5 ευρώ/τ.μ./μήνα για προνομιακά ακίνητα και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη, τα Μεσόγεια και τα Οινόφυτα. Ωστόσο, περαιτέρω αύξηση των ενοικίων είναι αβέβαιη καθώς οι εταιρείες αντιμετωπίζουν σημαντική συμπίεση των περιθωρίων κέρδους τους λόγω της αύξησης των λειτουργικών εξόδων και του αυξημένου κατασκευαστικού κόστους, αναφέρει η ανάλυση της Cerved.

Μεταξύ των επενδύσεων μεγάλης κλίμακας που δρομολογούνται, ξεχωρίζει η μετατροπή των πρώην εγκαταστάσεων της Βαλκάν Εξπορτ στη Θεσσαλονίκη σε εμπορευματικό κέντρο. Το ακίνητο των 355 στρεμμάτων αποκτήθηκε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο από την Dimand Real Estate, αντί ποσού της τάξεως των έξι εκατ. ευρώ. Στόχος της εισηγμένης είναι η ανάπτυξη ενός εμπορευματικού κέντρου logistics συνολικής επιφάνειας 120.000 τ.μ., με το ύψος της επένδυσης να υπολογίζεται σε 160 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο θα αναπτυχθεί σε δύο ξεχωριστές φάσεις (55.000 και 65.000 τ.μ. αντίστοιχα). Αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Αντίστοιχα, στην Αττική, «τρέχουν» έργα όπως το Θριάσιο Ι, που αφορά τη δημιουργία του πρώτου εμπορευματικού και διαμετακομιστικού κέντρου της Αττικής, σε έκταση της ΓΑΙΑΟΣΕ. Το έργο προβλέπει τη δημιουργία υποδομών συνολικής επιφάνειας 235.000 τ.μ. σε οικόπεδο 588 στρεμμάτων και θα υλοποιηθεί από τον όμιλο Μυτιληναίου, για λογαριασμό της κοινοπραξίας Goldair – ΕΤΒΑ BΙΠΕ. Οπως αναφέρει η έκθεση της Cerved, το κόστος γης στο Θριάσιο και στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι αποδόσεις τέτοιων επενδύσεων. Σε συνδυασμό και με την αύξηση των τιμών των υλικών κατασκευής, το μέσο κόστος έχει αυξηθεί κατά 30% ή και περισσότερο σε σχέση με πριν από μερικά χρόνια και κυμαίνεται από 450 ευρώ/τ.μ. έως 600 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, οι αποδόσεις κινούνται πέριξ του 7%-7,5%, από 8%-8,5% το 2021, ενώ πριν από το 2019 ήταν ακόμα και διψήφιες.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή