Προχωράει η ανάπτυξη data centers από τη Microsoft

Προχωράει η ανάπτυξη data centers από τη Microsoft

Εχει ήδη αγοράσει τα οικόπεδα και σύντομα θα έχει τις οικοδομικές άδειες

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από την ένταξη, τον Απρίλιο του 2022, των τριών κέντρων δεδομένων της Microsoft στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων, το επόμενο ορόσημο για την επένδυση της τάξεως του 1 δισ. ευρώ είναι η έναρξη κατασκευής των εγκαταστάσεων που αποθηκεύουν τα δεδομένα και την πληροφορία που διακινείται μέσω του Διαδικτύου. Αυτό εκτιμάται ότι θα συμβεί τη φετινή χρονιά, με την εταιρεία να προχωράει στην εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών δόμησης για τα data centers που σχεδιάζονται στα επιχειρηματικά πάρκα Σπάτων και Κορωπίου.

Την υλοποίηση των επενδύσεων έχει αναλάβει η ελληνική θυγατρική του αμερικανικού τεχνολογικού ομίλου Microsoft Operations 4733 Hellas που δημοσίευσε πρόσφατα τις οικονομικές καταστάσεις για την πρώτη εταιρική χρήση από 3 Αυγούστου 2021 έως 30 Ιουνίου 2022. Η εταιρεία, που έχει ως αντικείμενο την εγκατάσταση και λειτουργία των τριών κέντρων δεδομένων και την παροχή συναφών υπηρεσιών, εμφάνισε κύκλο εργασιών 635,8 χιλ. ευρώ. Οπως προκύπτει από την οικονομική έκθεση για την πρώτη εταιρική της χρήση, πριν από τέσσερις μήνες, τον Οκτώβριο του 2022, η Microsoft Operations 4733 Hellas προχώρησε στην αγορά οικοπέδου αξίας 6,23 εκατ. ευρώ, του οποίου την τοποθεσία δεν προσδιορίζει η εταιρεία, αλλά είναι βέβαιο ότι σχετίζεται με τη σχεδιαζόμενη επένδυσή της στην Ελλάδα. Τον Μάιο του 2021, η ελληνική θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου αγόρασε προς 14 εκατ. δύο οικόπεδα στην περιοχή Βούλια Προκαλήσι στη λεωφόρο Πικερμίου με συνολική έκταση 50.700 τετραγωνικών μέτρων. Ορισμένες ακόμη από τις ενέργειες που πραγματοποίησε η εταιρεία αφορούν την υπογραφή, τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμβασης ύψους 8,1 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση σταθμού μεσαίας τάσης ρεύματος.

Η Microsoft Operations 4733 Hellas έχει υπογράψει σύμβαση 8,1 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση σταθμού μεσαίας τάσης ρεύματος.

Βάσει του επενδυτικού σχεδίου της Microsoft, ένα από τα τρία κέντρα δεδομένων θα κατασκευαστεί σε συνολική έκταση 85 στρεμμάτων που αποτελείται από δύο οικόπεδα στο επιχειρηματικό πάρκο Σπάτων, διαθέτοντας δυναμικότητα 19,2 MW. Τα υπόλοιπα δύο data centers δυναμικότητας 9,6 MW θα υλοποιηθούν στο επιχειρηματικό πάρκο του Κορωπίου, ενώ όλα θα βρίσκονται σε λειτουργική σχέση μεταξύ τους.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Microsoft, τα τρία κέντρα δεδομένων εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2025. «Η δημιουργία των τριών data centers είναι έργο κομβικής σημασίας που θα τοποθετήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των cloud υποδομών της Microsoft. Είναι ένα πολύπλοκο έργο στο οποίο δεν κάνουμε εκπτώσεις. Το σημαντικότερο για εμάς είναι ο αντίκτυπος που θα δημιουργηθεί για την Ελλάδα και την οικονομία της. Μέσω της χρήσης των υπηρεσιών cloud, οι οποίες θα υποστηρίζονται και από τα ελληνικά data centers, οι πολίτες και οι καταναλωτές έχουν ταχύτατη και ασφαλή πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες από το ηλεκτρονικό εμπόριο μέχρι τις δημόσιες υπηρεσίες», είχε σημειώσει σε συνέντευξη στην «Κ» το φθινόπωρο του 2022 ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος. Tο σύμπλεγμα των data centers στην Ελλάδα είναι το πρώτο που θα κατασκευάσει η Microsoft στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την υλοποίηση τέτοιου είδους εγκαταστάσεων να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα έργα δημιουργίας υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή