Χρηματιστήριο: Νέα «βουτιά» για τραπεζικές μετοχές

Χρηματιστήριο: Νέα «βουτιά» για τραπεζικές μετοχές

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 1,14% και διαμορφώθηκε στις 1.020,19 μονάδες

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έντονη μεταβλητότητα κινήθηκε και πάλι το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την ανοδική προσπάθεια του Γενικού Δείκτη, ο οποίος έφτασε στο +1,34% και στις 1.046 μονάδες τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, να πέφτει στο κενό, έπειτα από το αρνητικό γύρισμα των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ στις πιέσεις συνέβαλε και η λήξη συμβολαίων στα παράγωγα. Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν και πάλι στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. Οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν την εικόνα του τραπεζικού κλάδου μετά τις παρεμβάσεις διάσωσης των First Republic Bank και Credit Suisse, τη στιγμή που ο φόβος για το σκάσιμο κάποιας άλλης τράπεζας δεν έχει σβήσει.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,14% στις 1.020,19 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 178,68 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,12% στις 2.477,76 μονάδες, στο -1,61% και στις 1.465,64 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε κατά 4,4%, στις 736,07 μονάδες.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με άνοδο 1,34%, αλλά το γύρισμα των ευρωπαϊκών αγορών οδήγησε το Χ.Α. στο κόκκινο.

Από το σύνολο των blue chips, πτώση άνω του 5% σημείωσαν οι Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank και ακολούθησαν με απώλειες άνω του 3% οι Ελλάκτωρ, Motor Oil και με πτώση άνω του 2% η Eurobank. Ανοδικά ξεχώρισε η Σαράντης με κέρδη 3,72% και ακολούθησαν Βιοχάλκο στο +2,17% και Jumbo στο +2,01%. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 3,41% και ο τραπεζικός κατά 7,22%.

Με απώλειες έκλεισε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα η χρηματιστηριακή αγορά συμβαδίζοντας με την πορεία των ξένων αγορών, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Αυτή τη φορά οι αιτίες πίσω από την υποχώρηση των αποτιμήσεων είχαν ως αφετηρία το τοξικό κλίμα διακυμάνσεων στο εξωτερικό και τις ανησυχίες για τον τραπεζικό κλάδο σε Ευρώπη και Αμερική. Η προσαρμογή στη βίαιη αύξηση των επιτοκίων διεθνώς δεν άφησε ανεπηρέαστες όλες τις τράπεζες και παρά την αναχαίτιση των παρενεργειών στο συστημικό σκέλος της αγοράς, έβαλε μια νέα παράμετρο ανησυχίας στους επενδυτές, η οποία εκφράστηκε με τη μείωση του ρίσκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή