H εξάρτηση της Ελβετίας από μία τράπεζα

H εξάρτηση της Ελβετίας από μία τράπεζα

Η συμφωνία διάσωσης της Credit Suisse ισχυροποιεί την UBS και την απαλλάσσει από τον εγχώριο αντίπαλό της

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο όμιλος UBS αναδείχθηκε η μία και μοναδική τράπεζα της Ελβετίας με παγκόσμιο βεληνεκές, αφότου διασώθηκε με κρατική παρέμβαση η μικρότερη ανταγωνίστριά της Credit Suisse – κι αυτό λογίζεται ως ένα επικίνδυνο στοίχημα, καθώς κάνει την ελβετική οικονομία να εξαρτάται περισσότερο από ένα και μόνο τραπεζικό ίδρυμα.

Η πρωτοφανής στα χρονικά κίνηση, η οποία ανακοινώθηκε αργά την Κυριακή στη Ζυρίχη, περιόρισε τον αγώνα με τον χρόνο, στον οποίο είχαν αποδυθεί οι ρυθμιστικές αρχές για να αποφευχθεί μια κατάρρευση στις παγκόσμιες αγορές χθες Δευτέρα. Η Ελβετία υπόσχεται περισσότερα από 160 δισ. φράγκα (173 δισ. δολάρια) σε δάνεια και εγγυήσεις για να στηρίξει τον νέο όμιλο, προστατεύοντάς τον από περαιτέρω κινδύνους που τυχόν μπορεί να τον υπομονεύσουν. Η συναλλαγή, η πρώτη διάσωση μιας παγκόσμιας τράπεζας από την οικονομική κρίση του 2008, προσδίδει τεράστια επιρροή στην UBS, απαλλάσσοντάς την παράλληλα από τον κύριο αντίπαλό της στην εγχώρια αγορά.

Αυτό σημαίνει πως θα αλλάξει το τοπίο των τραπεζών στην Ελβετία, όπου τα υποκαταστήματα της Credit Suisse και της UBS είναι διάσπαρτα παντού, μερικές φορές σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων μεταξύ τους. Οι δύο χρηματοπιστωτικοί όμιλοι αποτελούν πυλώνες του παγκόσμιου συστήματος χρηματοδότησης επί δεκαετίες. Είναι από τις πιο σημαντικές τράπεζες συστημικά στον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό τομέα και κατέχουν συνδυασμένα περιουσιακά στοιχεία έως και 140% του ελβετικού ΑΕΠ.

Εν τω μεταξύ, μετά το οικονομικό κραχ του 2008, οι πολιτικοί δεσμεύθηκαν να μη διασώσουν ποτέ ξανά τράπεζες. Η διάσωση της Credit Suisse, η οποία υλοποιήθηκε με τη χρήση δημόσιων κονδυλίων, δείχνει τη συνεχιζόμενη ευπάθεια των τραπεζών και πώς τα προβλήματά τους μπορούν γρήγορα να κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους. Συν τοις άλλοις, αυτή η εξέλιξη αφαιρεί έναν ανταγωνιστή της Wall Street, ενώ από πλευράς της η UBS σχεδιάζει να αναπληρώσει μεγάλο μέρος της επενδυτικής τράπεζας της Credit Suisse. «Υπό κανονικές συνθήκες, θα έλεγα ότι είναι μια απολύτως φανταστική συμφωνία για την UBS», δήλωσε ο Γιόχαν Σολτς, αναλυτής μετοχών στη Morningstar με ειδίκευση στις ευρωπαϊκές τράπεζες. «Στο σημερινό περιβάλλον είναι λίγο πιο περίπλοκο, καθώς υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα γενικά στις αγορές».

Αμέσως μετά την ανακοίνωση οι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ιαπωνίας, δήλωσαν ότι θα ενισχύσουν τις γραμμές ανταλλαγής δολαρίων, κατευνάζοντας την ανησυχία τους λόγω της αναστάτωσης συνολικά στον τραπεζικό τομέα. Η πτώχευση δύο αμερικανικών τραπεζών και η βύθιση των μετοχών της Credit Suisse προκάλεσαν σοκ στις αγορές την περασμένη εβδομάδα.

Η UBS θα πληρώσει 3,2 δισ. δολάρια για την 167 ετών Credit Suisse και θα αναλάβει ζημίες τουλάχιστον 5,4 δισ. δολαρίων από την εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου παραγώγων και άλλων ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων. Οι κάτοχοι των πρόσθετων ομολόγων Tier 1 της Credit Suisse θα παραγκωνιστούν και σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση θα έρθουν σε δεύτερη μοίρα έναντι των κατόχων μετοχών, που θα λάβουν τουλάχιστον ορισμένες μετοχές της UBS.

Η εν λόγω τράπεζα, τέλος, γίνεται ο αδιαμφισβήτητος παγκόσμιος ηγέτης στη διαχείριση χρημάτων για τους πλουσίους, ενώ η κορυφαία θέση της στην Κίνα ενισχύεται πλέον από τη δύναμη της Credit Suisse στην υπόλοιπη Ασία, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή