Σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας μετά το deal της UBS με την Credit Suisse

Σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας μετά το deal της UBS με την Credit Suisse

Είναι πιθανόν να απολυθεί περίπου το 1/3 των υπαλλήλων

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας πρόκειται να χαθούν μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS και οι περισσότερες θα είναι από τις εγχώριες επιχειρήσεις της ελβετικής τράπεζας και από τον επενδυτικό της βραχίονα. Αυτή είναι η εκτίμηση πηγών προσκείμενων στις σχετικές συνομιλίες που μίλησαν στους Financial Times και αναφέρθηκαν στα σχέδια της UBS. Τόνισαν πως οι εγχώριες επιχειρήσεις της ελβετικής τράπεζας και ο επενδυτικός της βραχίονας απασχολούν αθροιστικά πάνω από 30.000 υπαλλήλους, μεγάλο μέρος των οποίων θα χάσουν τη θέση τους. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως θα είναι πρόωρη οποιαδήποτε εκτίμηση σχετικά με το ποιες ειδικότητες θα καταργηθούν και αρκέστηκαν να εκφράσουν την εκτίμηση πως είναι πιθανόν να απολυθεί περίπου το 1/3 των υπαλλήλων από τους 120.000 που απασχολούν.

Η συμφωνία διάσωσης της δεύτερης σε μέγεθος τράπεζας της Ελβετίας από την πρώτη σε μέγεθος έχει ήδη επικριθεί για τις ζημίες που προκάλεσε στους ομολογιούχους της και για το γεγονός ότι δεν ρωτήθηκαν οι μέτοχοι ούτε και έγινε σχετική ψηφοφορία.

Το πρόβλημα θα είναι, πάντως, πολύ μεγαλύτερο όταν χιλιάδες άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους.

Η Credit Suisse βρισκόταν ήδη εν τω μέσω ενός σχεδίου εξυγίανσής της. Στα τέλη του περασμένου έτους η τράπεζα απασχολούσε περίπου 50.000 ανθρώπους και είχε αρχίσει ήδη να μειώνει το προσωπικό της. Από την αρχή του έτους έχει, άλλωστε, καταργήσει ήδη 4.000 θέσεις εργασίας. Με την εξαγορά της, όμως, αναμένεται πως θα χάσουν τη θέση τους πολλοί από τους 17.000 υπαλλήλους της που απασχολούνται στον επενδυτικό της βραχίονα. Είναι, άλλωστε, δεδομένη η πρόθεση της UBS που απασχολεί 74.000 υπαλλήλους σε παγκόσμιο επίπεδο, να καταργήσει όποιες θέσεις εργασίας συμβαίνει να αλληλοεπικαλύπτονται με την Credit Suisse. Σκοπεύει, επίσης, να κλείσει υποκαταστήματα εντός Ελβετίας και να μειώσει το προσωπικό σε διοικητικές θέσεις.

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με αναλυτές ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες για την εξαγορά της Credit Suisse, ο Ραλφ Χάμερς, διευθύνων σύμβουλος της UBS, εξέφρασε την πρόθεση να μειώνει το κόστος της τράπεζες κατά 8 δισ. δολ. κάθε χρόνο μέχρι το 2027. Διευκρίνισε μάλιστα πως οι περικοπές των 6 δισ. θα προέλθουν από τη μείωση του προσωπικού και των δαπανών συνολικού ύψους 2 δισ. δολ. για την έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα της τεχνολογίας της πληροφορίας.

Στη διάρκεια του περασμένου έτους το κόστος των υπαλλήλων της Credit Suisse έφτασε συνολικά στα 8,8 δισ. ελβετικά φράγκα, ποσό αντίστοιχο των 9,53 δισ. δολ. Ωστόσο, σε εσωτερική επικοινωνία τους με το προσωπικό της τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλος Ούλριχ Κέρνερ και ο πρόεδρός της Αξελ Λίμαν τόνισαν πως δεν έχουν ακόμη ληφθεί αποφάσεις για το ποιες θέσεις εργασίας θα καταργηθούν και ποιοι θα φύγουν από την τράπεζα. Το ίδρυμα Ethos Foundation αντιπροσωπεύει Ελβετούς θεσμικούς επενδυτές που ελέγχουν από κοινού από 3% έως 5% των δύο τραπεζών αθροιστικά. Το εν λόγω ίδρυμα άφησε να εννοηθεί πως ασκεί πιέσεις στις ελβετικές αρχές και στην UBS για να τους πείσει να ανεξαρτητοποιήσουν τις εγχώριες δραστηριότητες της Credit Suisse που απασχολεί σχεδόν 17.000 ανθρώπους. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, «έτσι θα μπορέσουν να διασωθούν θέσεις εργασίας και παράλληλα να διασφαλισθεί ο θεμιτός ανταγωνισμός που κατοχυρώνει τη σωστή λειτουργία της οικονομίας μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή