Επειτα από μια μακρά διαδικασία ράβε – ξήλωνε και με στόχο να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων μέσα στον Απρίλιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οριστικοποίησε και προδημοσίευσε χθες τον οδηγό του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», που ανακοίνωσε για πρώτη φορά στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από τα συνολικά 700 εκατ. ευρώ που είχαν ανακοινώσει οι συναρμόδιοι υπουργοί τον Οκτώβριο σε συνέχεια της πρωθυπουργικής εξαγγελίας, τα διαθέσιμα κονδύλια περιορίζονται στα 200 εκατ., με δικαιούχους νοικοκυριά και αγρότες. Στον συνολικό προϋπολογισμό ενσωματώνεται ένα αυτόνομο κονδύλι της τάξης των 35 εκατ. ευρώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.
Η ενίσχυση
Στα 50 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κονδύλι για τους αγρότες, ενώ για τα οικιακά νοικοκυριά επιμερίζεται στα 85 εκατ. ευρώ για ατομικό εισόδημα έως 20.000 χιλιάδες ευρώ και οικογενειακό έως 40.000 ευρώ, και στα 50 εκατ. ευρώ για ατομικό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ και οικογενειακό άνω των 40.000 ευρώ. Η επιδότηση για νοικοκυριά αφορά υποχρεωτικά σύστημα φωτοβολταϊκού με μπαταρία, ενώ για τους αγρότες μπορεί να επιδοτηθεί και φωτοβολταϊκό χωρίς μπαταρία. Η επιδότηση φθάνει έως και 75% για τα νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες.
Στην περίπτωση της μπαταρίας, η επιδότηση ξεκινάει από 90% και φθάνει στο 100%. Για τα ευάλωτα νοικοκυριά και την πρώτη εισοδηματική κατηγορία η επιδότηση της μπαταρίας είναι 100%, ενώ για την τρίτη εισοδηματική κατηγορία και τους αγρότες είναι 90%. Η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φθάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.
Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταϊκού σταθμού προς επιδότηση ορίζεται στα 10,8 kW. Αντίστοιχα, ως προς την μπαταρία η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στα 10,8 kWh. Η μπαταρία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποδώσει για τουλάχιστον μία ώρα την ισχύ του σταθμού ΑΠΕ.
Τα διαθέσιμα κονδύλια περιορίζονται από τα 700 εκατ. στα 200 εκατ., με δικαιούχους νοικοκυριά και αγρότες.
Στην πράξη αυτό σημαίνει πως αν κανείς επιλέξει σταθμό 10,8 kW, τότε αναγκαστικά η μπαταρία θα πρέπει να έχει χωρητικότητα 10,8 κιλοβατώρες. Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση ενός μικρότερου οικιακού φωτοβολταϊκού, για παράδειγμα ισχύος παραγωγής 3 kW, ένα νοικοκυριό θα πρέπει να επιλέξει υποχρεωτικά μπαταρία χωρητικότητας 3 κιλοβατωρών, χωρίς όμως να ξεπερνάει τις 10,8 κιλοβατώρες.
Στην περίπτωση των αγροτών επιδοτείται κατά 90% η μπαταρία (ανεξαρτήτως χωρητικότητας) και κατά 40% το φωτοβολταϊκό (ανεξαρτήτως ισχύος). Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται γρήγορα, χωρίς ταλαιπωρία και περίπλοκη γραφειοκρατία, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ και της χρήσης των κωδικών Taxisnet.
Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη σύμβαση σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός. Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση, για μία και μόνο κατοικία –κύρια ή δευτερεύουσα– η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αγρότες μπορούν να υποβάλουν μία αίτηση για την κατοικία τους και μόνο μία αίτηση που αφορά την παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης.
Ο φωτοβολταϊκός σταθμός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή στο δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης) ή στο έδαφος.
Η βασική προϋπόθεση
Μοναδικό κριτήριο υπαγωγής αποτελεί η χρονική προτεραιότητα, μέχρις εξαντλήσεως του διαθέσιμου ποσού για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων. Οι δικαιούχοι του προγράμματος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΝ, θα μπορέσουν να δουν εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αγγίζει τις 3.000 ευρώ ετησίως. Η προδημοσίευση θα παραμείνει αναρτημένη έως και την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023.
«Με το νέο πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη” χιλιάδες νοικοκυριά και αγρότες θα μπορούν να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι, παράγοντας και αποθηκεύοντας τη δική τους πράσινη ενέργεια. Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και θα περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Ειδικά για τους αγρότες ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει στην πράξη την ελληνική περιφέρεια, την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα, ώστε οι αγρότες μας να παραμείνουν στις καλλιέργειες και στα χωράφια τους, με όρους ανάπτυξης.