Η διπλή αποστολή των κεντρικών τραπεζών

Η διπλή αποστολή των κεντρικών τραπεζών

Διασφάλιση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας με συνέχιση της νομισματικής πολιτικής για μείωση πληθωρισμού.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδυτές και αναλυτές ζητούν πιο συντονισμένες παρεμβάσεις από τις κεντρικές τράπεζες για την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς φοβούνται ότι η αναταραχή στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα θα συνεχιστεί υπό συνθήκες αύξησης των επιτοκίων. Μετά την κατάρρευση δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ και την οργανωμένη από την ελβετική κυβέρνηση εξαγορά της Credit Suisse το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι αγορές παρέμειναν σε κατάσταση συναγερμού. Την Παρασκευή, η τιμή της μετοχής της Deutsche Bank υποχώρησε εξαιτίας ανησυχιών μήπως τελικώς οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν ακόμη περιορίσει το χειρότερο σοκ στον τραπεζικό τομέα από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και εντεύθεν.

Οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Fed, έλαβαν πρόσφατα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας μέσω των πάγιων συμφωνιών ανταλλαγής δολαρίων ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, ωστόσο, τόσο η ΕΚΤ όσο και η Fed συνέχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια τις τελευταίες δύο εβδομάδες, διότι παραμένουν αμετακίνητες στο να συνεχιστεί η καταπολέμηση των υψηλών τιμών. Ο Ερικ Νίλσεν, αναλυτής της UniCredit στο Λονδίνο, επισημαίνει πως οι κεντρικές τράπεζες δεν θα πρέπει να διαχωρίζουν τη νομισματική πολιτική από τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε μια εποχή αυξημένων φόβων πως τα τραπεζικά δεινά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκτεταμένη χρηματοπιστωτική κρίση. «Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων της Fed και της ΕΚΤ, θα πρέπει να κάνουν κοινή δήλωση ότι οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων είναι εκτός συζητήσεως, τουλάχιστον μέχρι να επανέλθει η σταθερότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές», ανέφερε την Κυριακή. «Δηλώσεις όπως αυτές μέσα στις επόμενες ημέρες πιθανότατα θα χρειαστούν για να μας απομακρύνουν από το χείλος μιας πολύ βαθύτερης κρίσης», υπογράμμισε.

Διασφάλιση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας με συνέχιση της νομισματικής πολιτικής για μείωση πληθωρισμού.

Οι αγορές στις ΗΠΑ αναμένουν επίσης ότι η Fed θα παύσει τον κύκλο ανόδου των επιτοκίων. Οι διαπραγματευτές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης κεφαλαίων της Fed την Παρασκευή προέβλεψαν πως υπάρχει πιθανότητα μόνο 20% η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει σε ακόμη μία αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της τον Μάιο. Επίσης, δίνουν μια πιθανότητα 80% να διατηρήσει το επιτόκιο αμετάβλητο στο 4,75% έως 5,0%. Παρά ταύτα, άλλοι πιστεύουν ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα είναι σε θέση να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ενώ θα συνεχίζουν την εκστρατεία τους για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. «Βλέπουμε τις κεντρικές τράπεζες να τηρούν μια “αρχή διαχωρισμού”, χρησιμοποιώντας ισολογισμούς και άλλα εργαλεία για να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και διατηρώντας παράλληλα τη νομισματική πολιτική επικεντρωμένη στη χαλάρωση του πληθωρισμού», τόνισε η BlackRock την περασμένη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή