Κοντά στην εξαγορά της «Ακτωρ» η Intrakat

Κοντά στην εξαγορά της «Ακτωρ» η Intrakat

Εντός της εβδομάδας η συμφωνία με την Ελλάκτωρ για την απόκτηση της εταιρείας

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελικές «πινελιές» φαίνεται πως βάζουν οι επικεφαλής των ομίλων Ελλάκτωρ και Intrakat στη συμφωνία εξαγοράς της «Ακτωρ» από τη δεύτερη. Πληροφορίες αναφέρουν πως η ανακοίνωση της επίτευξης αρχικής συμφωνίας για την πώληση του κατασκευαστικού βραχίονα του ομίλου Ελλάκτωρ, που μεσουράνησε τις δεκαετίες 1990 και 2000 αλλά και σε σημαντικό μέρος της περιόδου της οικονομικής κρίσης, είναι πλέον ζήτημα ίσως και «ωρών», και σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως θα επισημοποιηθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Την προηγούμενη Παρασκευή, αμφότερες οι εισηγμένες επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται σε συζητήσεις για την πώληση της «Ακτωρ» στην Intrakat.

Πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία κάνουν λόγο για μια συμφωνία αξίας της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, ήτοι ένα ποσό λίγο μεγαλύτερο από τα έσοδα που αποκόμισε η επενδυτική ομάδα που ηγείται της Intrakat (Γ. Καϋμενάκης, Δ. Μπάκος και Αλ. Εξάρχου) από την πώληση των μετοχών της στην «Ελλάκτωρ» τον περασμένο Μάιο (180 εκατ. ευρώ). Στο ποσό αυτό θα περιλαμβάνονται ασφαλώς και υποχρεώσεις (π.χ. δάνεια προς την «Ακτωρ» και το κόστος των εγγυητικών επιστολών), κάτι που σημαίνει πως τα μετρητά που θα αντιστοιχούν στους μετόχους της «Ελλάκτωρ» δεν θα φτάσουν το ποσό αυτό. Σε κάθε περίπτωση, η πώληση της «Ακτωρ» αναμένεται να αποσβέσει ένα σημαντικό ποσοστό από το ποσό που δαπάνησε η ολλανδική Reggeborgh Invest για την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού στον ελληνικό όμιλο. Αν λοιπόν προχωρήσει σε κάποια περαιτέρω πώληση, όπως φημολογείται έντονα στην αγορά (π.χ. Ακτωρ Παραχωρήσεις), τότε θα εγγράψει σημαντική υπεραξία.

Πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία κάνουν λόγο για ένα ντιλ ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί το μέλλον της «Ακτωρ Παραχωρήσεις». Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι εξαρχής πρόθεση της Reggeborgh Invest ήταν να εξασφαλίσει κατασκευαστικό εταίρο για τη θυγατρική στις παραχωρήσεις, φαντάζει λογικό να έχουν πραγματοποιηθεί συζητήσεις και για μια τέτοια συνεργασία με την Intrakat. Σημειωτέον ότι αυτή ακριβώς η επιθυμία της Reggeborgh, δηλαδή να αποκτήσει κάποιον εξωτερικό συνεργάτη για την υλοποίηση του τεχνικού αντικειμένου των συμβάσεων που διεκδικεί η «Ακτωρ Παραχωρήσεις», ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο φημολογείται ότι κατέρρευσαν και οι διαπραγματεύσεις με τη Wade Adams και τον κ. Δημήτρη Κούτρα, που είχαν αρχικά φανεί έτοιμοι να αποκτήσουν την «Ακτωρ».

Η επιλογή των μετόχων της Intrakat ως νέων ιδιοκτητών της «Ακτωρ» αποτελεί δείγμα της σφοδρής επιθυμίας της Reggeborgh να πωλήσει την «Ακτωρ», ιδίως μετά και την αποχώρηση στελεχών, όπως ο πρώην επικεφαλής της εταιρείας κ. Χρ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει σημαίνοντα ρόλο στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και συγκεκριμένα τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου της ΤΕΡΝΑ. Αλλωστε η ολλανδική εταιρεία δεν είχε διστάσει να συγκρουστεί σφόδρα και με δημόσιο τρόπο, στο πλαίσιο της κόντρας μετόχων που μαινόταν επί μήνες στην «Ελλάκτωρ», μέχρις ότου επιτευχθεί το «διαζύγιο» τον περασμένο Μάιο, με την εξαγορά του ποσοστού των εφοπλιστών από τη Motor Oil.

Η απόκτηση της «Ακτωρ» από την Intrakat σηματοδοτεί και την εμπιστοσύνη του κ. Εξάρχου και των κ. Καϋμενάκη και Μπάκου στις προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου. Μία από τις πρώτες δηλώσεις του κ. Εξάρχου, όταν ανέλαβε τη διοίκηση της Intrakat, ήταν η πρόθεση των νέων ιδιοκτητών να τη μετατρέψουν σε εκ των ηγέτιδων δυνάμεων στον κλάδο, κάνοντας λόγο ακόμη και για τη δεύτερη θέση. Η εξαγορά της «Ακτωρ» θα εξασφαλίσει αυτό ακριβώς, καθώς το συνδυασμένο ανεκτέλεστο υπόλοιπο των δύο εταιρειών θα ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ, πίσω μόνο από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή