Πρωτοφανής κίνηση τραπεζικής αλληλεγγύης στις ΗΠΑ στη σκιά της κρίσης

Πρωτοφανής κίνηση τραπεζικής αλληλεγγύης στις ΗΠΑ στη σκιά της κρίσης

JPMorgan Chase, Citigroup και Bank of America καλούν τους υπαλλήλους τους να μην προσελκύουν πελάτες προβληματικών τραπεζών

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω της «πολιορκίας» που υφίστανται οι αμερικανικές τράπεζες από τους πελάτες τους, κάποιοι εκ των οποίων ζητούν να πάρουν τα χρήματά τους και άλλοι εκφράζουν την ανησυχία τους με διάφορους τρόπους, οι τραπεζικοί κολοσσοί όπως οι JPMorgan Chase, Citigroup και Bank of America προβαίνουν σε μια πρωτοφανή κίνηση.

Μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί τόσο ως ένδειξη ανησυχίας για τη μετάδοση της τραπεζικής κρίσης όσο και ως συμμόρφωση με τους κανόνες κοινωνικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας: καλούν τους υπαλλήλους τους να προσέχουν, να μην επιδεινώνουν την κατάσταση, να μην προσπαθούν να δελεάσουν την πελατεία άλλων τραπεζών και προπαντός «να μη δίνουν την εντύπωση πως προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα προβλήματα των άλλων τραπεζών ή τη διάχυτη αβεβαιότητα». Σε μνημόνιό της προς το προσωπικό της που διέρρευσε στο Reuters, η JPMorgan υπογράμμιζε κατηγορηματικά ότι «δεν κάνουμε δυσφημιστικά σχόλια για τους ανταγωνιστές μας». Την ίδια ημέρα οι επικεφαλής του τομέα λιανικής τραπεζικής δήλωσαν στους υπαλλήλους ότι «πρέπει να απέχουμε από οποιαδήποτε επαφή με τους πελάτες προβληματικών τραπεζών και από οποιαδήποτε προσπάθεια να τους προσελκύσουμε στην τράπεζά μας».

Παρόμοιες κατευθυντήριες γραμμές έχει δώσει η Citigroup στους επικεφαλής μονάδων και τομέων, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Reuters. Οπως ανέφεραν, οι οδηγίες τονίζουν κατηγορηματικά ότι πρέπει να αποφεύγεται κάθε κερδοσκοπία ή τα αρνητικά σχόλια και οι φημολογίες της αγοράς για άλλες τράπεζες. Παράλληλα υπογραμμίζουν στα στελέχη της τράπεζας πως όταν συνομιλούν με επίδοξους πελάτες πρέπει να αποφεύγουν κάθε συζήτηση για την κατάσταση άλλων τραπεζών ή επιχειρήσεων.

Επιπλέον, η Bank of America κάλεσε τα ανώτερα στελέχη της και τους συνέστησε μετ’ επιτάσεως να μην προσπαθούν να δελεάσουν ή να προσελκύσουν με οποιονδήποτε τρόπο τους πελάτες τραπεζών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και να αποφεύγουν να κάνουν οτιδήποτε θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση και να επιτείνει τη διαφαινόμενη κρίση. Επίσης η Μάρι Μακ, διευθύνουσα σύμβουλος του τομέα λιανικής τραπεζικής στη Wells Fargo, έστειλε μνημόνιο στο προσωπικό της τράπεζας την περασμένη Πέμπτη και τόνιζε ότι «δεν πρέπει να έχουμε οποιαδήποτε συμπεριφορά που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως προσπάθεια να εκμεταλλευτούμε την τρέχουσα κατάσταση για να επωφεληθούμε με κόστος άλλων».

Οι συστάσεις έρχονται έπειτα από μια πρωτοφανή σε ταχύτητα μετακίνηση καταθέσεων, καθώς μετά την κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank οι πελάτες τους αλλά και οι πελάτες άλλων περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών έχουν μέσα σε λίγες ημέρες μεταφέρει καταθέσεις ύψους περίπου μισού τρισ. δολ. από τις πλέον «ευάλωτες τράπεζες των ΗΠΑ» σε μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Παράλληλα, άλλωστε, οι συστάσεις μοιάζουν να εντάσσονται στη γενικότερα ταχύτατη κινητοποίηση που έχει προκαλέσει στις αμερικανικές αρχές η κρίση των τελευταίων ημερών. Από τη διευθύνουσα σύμβουλο της Citigroup, Τζέιν Φρέιζερ, μέχρι την Αμερικανίδα υπουργό Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, και τον ίδιο τον πρόεδρο Μπάιντεν έχουν όλοι προβεί σε καθησυχαστικές δηλώσεις σχετικά με την ευρωστία και την ισχύ του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. «Εχουμε όλοι συμφέρον να κρατήσουμε το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα ισχυρό και υγιές», σχολίασε σχετικά ο εκπρόσωπος της JPMorgan, της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ, και προσέθεσε ότι «το ζηλεύει όλος ο κόσμος, ενώ χιλιάδες χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κάθε μεγέθους εξυπηρετούν και την τελευταία γωνιά της χώρας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή