Κέρδη-ρεκόρ το 2022 για τις εισηγμένες

Κέρδη-ρεκόρ το 2022 για τις εισηγμένες

Παρά την έντονη υποχώρηση των αποτιμήσεων των ελληνικών μετοχών που προκάλεσε το διεθνές sell-off, θα πρέπει να επισημανθεί η έως τώρα εξαιρετική εικόνα των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την έντονη υποχώρηση των αποτιμήσεων των ελληνικών μετοχών που προκάλεσε το διεθνές sell-off, θα πρέπει να επισημανθεί η έως τώρα εξαιρετική εικόνα των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών, καθώς και η θετική προοπτική που επικοινωνούν για τη συνέχεια, τονίζει η Beta Securities. Αν και λίγες εισηγμένες έχουν ανακοινώσει μεγέθη 2022 (24 έως τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας), η καθαρή κερδοφορία βρίσκεται ήδη πάνω από τα 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,2 δισ. αφορούν τραπεζικές επιδόσεις. Στις μη χρηματοοικονομικές εταιρείες ο τζίρος εμφανίζει αύξηση άνω του 48% (πάνω από 64,4 δισ.) με έντονη παρουσία των ενεργειακών εταιρειών, ενώ τα λειτουργικά κέρδη είναι αυξημένα κατά 57% στα 3,87 δισ. Οπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, τα δεδομένα πλέον δείχνουν ότι πάμε σε μια χρήση-ρεκόρ, καθώς οι εισηγμένες θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ καθαρών κερδών στο σύνολο, ενώ τα μερίσματα προς διανομή και οι επιστροφές κεφαλαίου θα προσεγγίσουν τα 2,6 δισ. ευρώ.

Καλύτερα η ανάπτυξη, επίμονος ο πληθωρισμός

Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών του για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης το 2023 προχώρησε ο οίκος S&P, υποβαθμίζοντας ωστόσο τις προβλέψεις του για το 2024. Η ανάπτυξη φέτος θα κινηθεί στο 0,3% από μηδενική ανάπτυξη που προέβλεπε πριν, συνεχίζοντας έτσι να υποστηρίζει πως το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό του στασιμοπληθωρισμού. Για το 2024 αναμένει ανάπτυξη 1% από 1,4% πριν, λόγω των αντίθετων ανέμων από τον επίμονο πληθωρισμό που θα αναγκάσουν την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από το αναμενόμενο, όπως τονίζει.    

Την Παρασκευή το επίδομα «προσωπικής διαφοράς»  

Ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη η πληρωμή των συντάξεων Απριλίου σε 2,4 εκατ. συνταξιούχους, ενώ αμέσως μετά, την Παρασκευή, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 1,12 εκατ. εξ αυτών το επίδομα «προσωπικής διαφοράς». Αφορά όσους δεν έλαβαν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς που έχει η σύνταξή τους. Αλλά και αυτούς που έλαβαν μεν κάποια αύξηση, όχι όμως στο σύνολό της το 7,75%. Οι πιστώσεις θα ξεκινήσουν από το μεσημέρι της Παρασκευής. Η ενίσχυση κυμαίνεται μεταξύ 200 και 300 ευρώ.    

Οι προθέσεις των Ολλανδών  

Τον «πυρήνα» των δραστηριοτήτων του ομίλου «Ελλάκτωρ» θα έχει παραχωρήσει σε διάστημα λιγότερο από 12 μήνες η Reggeborgh Invest, εφόσον επισημοποιηθεί η συμφωνία με την Intrakat. Η διαφαινόμενη πώληση της «Ακτωρ» και η αντίστοιχη της «Ανεμος» λίγους μήνες νωρίτερα αποτελούν ένα σαφές δείγμα των προθέσεων του ολλανδικού ομίλου για τις τύχες της «Ελλάκτωρ». Ο όμιλος θα έχει απολέσει τον κατασκευαστικό του «βραχίονα» αλλά και μια λίαν κερδοφόρο δραστηριότητα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ασφαλώς υπάρχει και η ανάποδη «ανάγνωση», ότι δηλαδή με την πώληση της «Ακτωρ» ο όμιλος θα σταματήσει να «αιμορραγεί» οικονομικά, κρατώντας μια δραστηριότητα η οποία δύσκολα θα άφηνε σημαντικά κέρδη στο μέλλον.    

Επενδύσεις με… απλή βεβαίωση  

Στο άρθρο 4 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπεται ότι η πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% ή του 65% μεγάλων επενδυτικών σχεδίων των αναπτυξιακών νόμων 4399/2016, 3908/2011 και 3299/2004 μπορεί να γίνει χωρίς διενέργεια ελέγχου, αλλά με την υποβολή σχετικών βεβαιώσεων που υπογράφονται από ορκωτό λογιστή. Εύλογα θα σκεφθεί κάποιος ότι πρόκειται για (ακόμη) μία «διευκόλυνση» προς επενδυτές από τις πολλές που δυστυχώς παρέχονται στο πλαίσιο των αναπτυξιακών νόμων. Η αιτιολογική έκθεση αποκαλύπτει όμως ότι στην πραγματικότητα το υπουργείο προσπαθεί να καλύψει τη δική του αδυναμία. Αν και με τον νόμο 2022 προβλέφθηκε ότι για τα επενδυτικά σχέδια άνω των 700.000 ευρώ ο έλεγχος θα γίνεται υποχρεωτικά από ορκωτό λογιστή ή ελεγκτική εταιρεία, η μεταβολή δεν κατέστη δυνατόν να εφαρμοστεί στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων. Κι έτσι αποφασίστηκε η επιστροφή σε ό,τι προέβλεπε ο νόμος του 2016, αυτός με την απλή βεβαίωση…  

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή