«Καμπανάκι» Παγκόσμιας Τράπεζας για χαμένη δεκαετία στην οικονομία

«Καμπανάκι» Παγκόσμιας Τράπεζας για χαμένη δεκαετία στην οικονομία

Προειδοποιεί για επιβράδυνση με ετήσια ανάπτυξη 2,2% έως το 2030

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο μιας «χαμένης δεκαετίας» για την παγκόσμια οικονομία διαβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς διαπιστώνει τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση του δυναμικού ανάπτυξης και καλεί κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες να μεριμνήσουν και να συνεργαστούν.

Οπως τονίζει, η δυνητική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας μέχρι το έτος της δεκαετίας που διανύουμε επιβραδύνεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών εξαιτίας της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Ενώ η χιλιετία άρχισε με ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, το «όριο ταχύτητας» της παγκόσμιας οικονομίας, δηλαδή ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης που εκτιμάται πως μπορεί να σημειωθεί χωρίς να πυροδοτήσει πληθωρισμό, εκτιμάται πως μέχρι το 2030 θα έχει επιβραδυνθεί στο 2,2% ετησίως.

Σε ανακοίνωσή του που συνοδεύει τη σχετική έκθεση, ο Ιντερμίτ Γκιλ, κορυφαίος οικονομολόγος και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας με αρμοδιότητα στην αναπτυξιακή οικονομική πολιτική, επισήμανε πως «ενδεχομένως βρίσκεται στα σκαριά μια χαμένη δεκαετία για την παγκόσμια οικονομία». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η συνεχιζόμενη υποχώρηση του δυναμικού ανάπτυξης έχει σοβαρές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα του κόσμου να αντιμετωπίζει τις ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις των καιρών μας, την επίμονη φτώχεια, την ανισότητα των εισοδημάτων και την κλιματική αλλαγή».

Καλεί τις Αρχές να επικεντρωθούν στην ανάσχεση του πληθωρισμού και στη μείωση του χρέους.

Η Παγκόσμια Τράπεζα διαβλέπει, πάντως, και το πιο αισιόδοξο ενδεχόμενο να φτάσει το δυναμικό ανάπτυξης στο 2,9% ετησίως σε περίπτωση που οι Αρχές επιστρατεύσουν τα κατάλληλα σχέδια για να δώσουν ώθηση στην παραγωγικότητα, να διασφαλίσουν την επάρκεια εργατικού δυναμικού και να τονώσουν τις επενδύσεις. Οι οικονομολόγοι που συνέταξαν τη σχετική έκθεση τονίζουν, όμως, πως τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν χειρότερα και να σημειωθεί περαιτέρω πτώση του δυναμικού ανάπτυξης σε περίπτωση χρηματοπιστωτικής κρίσης ή ύφεσης. Προτείνουν, έτσι, στους ιθύνοντες που χαράσσουν πολιτική να μεριμνήσουν περισσότερο για ορισμένα ζητήματα. Επαναλαμβάνουν, για παράδειγμα, τη μόνιμη επωδό από την αρχή της πανδημίας ότι οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να εργαστούν από κοινού ώστε να διασφαλίσουν πως οι πολιτικές τους δεν θα συγκρούονται και ιδίως σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό. Καλεί τις Αρχές να επικεντρωθούν στην ανάσχεση του πληθωρισμού, στη διασφάλιση σταθερότητας στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στη μείωση του χρέους, ώστε να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Τονίζουν παράλληλα πως οι κυβερνήσεις πρέπει να δεσμεύσουν περισσότερα χρήματα σε σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ειδικότερα στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, της γεωργίας και των συστημάτων ύδρευσης και καλλιέργειας της γης. Οπως υπογραμμίζουν, μια τέτοια προσπάθεια θα μπορούσε να αυξήσει την ετήσια ανάπτυξη κατά 0,3 εκατοστιαίες μονάδες. Δίνουν επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην περαιτέρω απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου και στη σύναψη νέων εμπορικών συμφωνιών. Οι αναλυτές της Παγκόσμιας Τράπεζας καλούν ιδιαιτέρως όσες χώρες έχουν αρκετά υψηλό ναύλο μεταφοράς εμπορευμάτων και υψηλό κόστος των logistics να το μειώσουν κατά το ήμισυ. Επισημαίνουν πως οι καθυστερήσεις στις μεταφορές έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά δαπανηρές, με κάθε ημέρα καθυστέρησης να ισοδυναμεί με ένα δασμό της τάξης του 0,8% σύμφωνα με ανεξάρτητη έρευνα που επικαλείται η Παγκόσμια Τράπεζα. Υπογραμμίζουν, άλλωστε, πως το κόστος του εμπορίου μπορεί να μειωθεί με τρόπο φιλικό προς το κλίμα όπως με την κατάργηση δασμών που ευνοούν το εμπόριο προϊόντων από βιομηχανίες με μεγάλη κατανάλωση άνθρακα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή