Το «πεντάστερο» στοίχημα του fund SMERC στον τουρισμό

Το «πεντάστερο» στοίχημα του fund SMERC στον τουρισμό

Μοντέλο αναβάθμισης των ξενοδοχείων η επένδυση 20 εκατ. στο Patmos Aktis

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Σημαντικό εκτόπισμα στον ελληνικό ξενοδοχειακό χάρτη έχει πλέον άμεσα ή έμμεσα το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap (SMERC). Ο επικεφαλής του, Νίκος Καραμούζης, ανακοίνωσε χθες αφενός την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης επένδυσης της τάξεως των 20 εκατομμυρίων ευρώ στο ξενοδοχείο Patmos Aktis Suites & Spa και αφετέρου την από κοινού με τη Latonia Enterprises (συμφερόντων του family office του Θ. Λασκαρίδη) και την Brown Hotels ολοκλήρωση της συναλλαγής εξαγοράς χαρτοφυλακίου 72 ξενοδοχειακών μονάδων ονομαστικής αξίας 254 εκατ. από την Intrum Hellas.

«Πιστεύουμε στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού και ειδικότερα της κατηγορίας ξενοδοχείων πέντε αστέρων που συνδυάζουν εξαιρετικές υποδομές και υπηρεσίες με αυστηρά πρότυπα αειφορίας και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που απευθύνονται σε ταξιδιώτες υψηλής οικονομικής επιφάνειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε μοντέλο αυτής της στρατηγικής αναδεικνύεται η επένδυση στο Patmos Aktis: το πέντε αστέρων συγκρότημα στην Πάτμο εξαγοράστηκε πριν από ένα χρόνο και ήδη προχώρησε η πλήρης ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός του, καθιστώντας το έτσι ένα από τα εμβληματικά ξενοδοχεία του Αιγαίου. Το σύνθετο επενδυτικό σχέδιο ανακαίνισης και επέκτασης της νέας ιδιοκτησίας εντάχθηκε μάλιστα στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η διοίκηση του επενδυτικού ταμείου αποκάλυψε επίσης πως βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με διεθνή ξενοδοχειακή αλυσίδα εγνωσμένου κύρους και εμβέλειας αξιολογώντας προτάσεις συνεργασίας franchising με στόχο την περαιτέρω εξωστρέφεια και την προσέλκυση επισκεπτών υψηλών εισοδημάτων.

Προχώρησε από κοινού με τη Latonia Enterprises και την Brown Hotels στην εξαγορά 72 ξενοδοχείων από την Intrum.

Επιπλέον, έχει δρομολογήσει την επέκταση του συγκροτήματος 56 δωματίων με 34 επιπλέον κλειδιά σε ευρύχωρα δωμάτια και σουίτες με θέα στη θάλασσα σε συνεργασία με τα αρχιτεκτονικά γραφεία 3SK Stylianidis και Anastasiadis. Το επενδυτικό σχέδιο έχει ήδη υποβληθεί στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και αναμένεται η τελική έγκρισή του από το υπουργείο Πολιτισμού. Το ξενοδοχείο απασχολεί σήμερα έμπειρο προσωπικό 85 ατόμων. Οταν ολοκληρωθεί η επένδυση, θα απασχολεί περισσότερους από 110, διπλασιάζοντάς τους σε σχέση με το 2019, σημειώνει η διοίκηση.

«Η επένδυσή μας στο Patmos Aktis αποτελεί παράδειγμα εξυγίανσης ξενοδοχειακής μονάδας που προσθέτει αξία, επενδύσεις και θέσεις εργασίας στην Πάτμο και στην ελληνική οικονομία, καθώς και δείγμα γραφής ποιοτικού τουριστικού προϊόντος και φιλοξενίας υψηλού επιπέδου. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλής προστιθέμενης αξίας στον τουριστικό κλάδο, οι προοπτικές του οποίου διαφαίνονται ιδιαίτερα θετικές για το 2023», σημείωσε ο επικεφαλής του SMERC.

«Αυτός άλλωστε ήταν και ένας από τους λόγους που πρόσφατα το επενδυτικό μας ταμείο, σε κοινοπραξία με τις Latonia Enterprises και Brown Hotels, επέλεξε να διευρύνει την έκθεσή του στον ξενοδοχειακό κλάδο», εξηγεί. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι στόχος είναι η συναινετική αναδιάρθρωση των δανείων με τους οφειλέτες, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξυγιανθούν οι ισολογισμοί τους και θα αναταχθεί η λειτουργική τους απόδοση. Σημείωσε πως είναι νωρίς ακόμη για να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες της στρατηγικής, ωστόσο ανέφερε πως υπάρχουν πολλά διαθέσιμα εργαλεία, από την επένδυση κεφαλαίων έως και τα νομικά μέσα.

Το Patmos Aktis διαθέτει δωμάτια, σουίτες και μεζονέτες, από 31 έως 93 τετραγωνικά, πολλές εκ των οποίων με ιδιωτική πισίνα. Ξεκίνησε τη λειτουργία του υπό τη νέα ιδιοκτησία τον Ιούνιο του 2022 και πέτυχε, μετά μια μακρά περίοδο χαμηλών επιδόσεων, να αυξήσει την πληρότητα και τα έσοδά του. Στόχος είναι τώρα η περαιτέρω αύξηση της πληρότητας στο 71% το 2023, και τα επόμενα χρόνια στο 75%, και η επιμήκυνση της λειτουργίας του στις 160 ημέρες, από περίπου 120 ημέρες μέχρι πρόσφατα, βελτιώνοντας παράλληλα τον δείκτη ικανοποίησης των επισκεπτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT