Η εξαγορά της Credit Suisse φέρνει νέο CEO στη UBS

Η εξαγορά της Credit Suisse φέρνει νέο CEO στη UBS

Ο Σέρτζιο Ερμότι επιστρέφει τρία χρόνια μετά στο πηδάλιο της τράπεζας

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βαρύ έργο της διεκπεραίωσης της εξαγοράς της Credit Suisse θα αναλάβει ο Σέρτζιο Ερμότι, ο οποίος επιστρέφει στον ελβετικό κολοσσό της UBS. Οι δύο ελβετικοί όμιλοι, από ανταγωνιστές, βρέθηκαν να συνενώνουν τις δυνάμεις τους υπό αντίξοες συνθήκες, διότι η τελευταία βρέθηκε στο χείλος της διάλυσης και μετά κρατική παρέμβαση και παροχή εγγυήσεων η UBS την απέκτησε με ευνοϊκούς όρους. Το γεγονός πως η UBS έκανε αυτήν την κίνηση, που προκάλεσε έκπληξη, σχετιζεται με το ότι επιδιώκει να εκμεταλλευθεί την πλούσια εμπειρία του Ελβετού τραπεζίτη στην ανοικοδόμηση τραπεζών μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-008, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Ο κάποτε χρηματιστής, που μεταμορφώθηκε στον άνθρωπο που επιλύει εταιρικά προβλήματα, βρίσκεται ενώπιον αρκετών σοβαρών ζητημάτων, ήτοι της απόλυσης χιλιάδων εργαζομένων ως απόρροια της δυσπραγίας της Credit Suisse και της εξαγοράς της, της περικοπής του βραχίονά της στην επενδυτική τραπεζική, καθώς και του καθησυχασμού των πλουσίων του πλανήτη ότι η UBS παραμένει ένας λιμένας ασφαλής για τα μετρητά τους. «Αισθανθήκαμε ότι είχαμε μία καλύτερη επιλογή», δήλωσε ο πρόεδρος της UBS, Κολμ Κέλεχερ, σχετικά με την απόφαση να αντικαταστήσει τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο Ραλφ Χάμερς, ύστερα από την παραμονή του στην ηγεσία λιγότερο από τρία χρόνια. Οπως διευκρίνισε ο κ. Κέλεχερ, έφερε πίσω τον Σέρτζιο Ερμότι επειδή είναι καλύτερα εξοπλισμένος για να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη χρηματοοικονομική συμφωνία από τότε που ξέσπασε το παγκόσμιο τραπεζικό κραχ, πριν από δεκαέξι χρόνια.

Ο πρόεδρος της UBS, Κολμ Κέλεχερ, θεωρεί ότι ο Ερμότι αποτελεί την καλύτερη επιλογή για να διαχειριστεί την ένωση των δύο τραπεζών.

«Αυτή δεν είναι μια ελβετική λύση», είπε, επιδιώκοντας να υποτιμήσει τον οποιονδήποτε ρόλο εθνικής καταγωγής του Σέρτζιο Ερμότι για την απόκτηση της θέσης. Αντ’ αυτού, εστίασε στους μεγάλους κινδύνους που συνεπάγεται η υλοποίηση της συγχώνευσης για την UBS. «Το να είσαι Ελβετός βοηθάει», είπε ο Κολμ Κέλεχερ. «Αλλά ως επί το πλείστον η επιχείρησή μας είναι διεθνούς βεληνεκούς». Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί πως ο Σέρτζιο Ερμότι, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 5 Απριλίου, υπηρέτησε ως διευθύνων σύμβουλος στην UBS το διάστημα από το 2011 έως το 2020 και τώρα είναι πρόεδρος της εταιρείας αντασφάλισης Swiss Re. Ο ίδιος δεν λησμόνησε να κάνει έκκληση για «λίγη υπομονή» μερικούς μήνες, ώστε να δοθεί η δυνατότητα η τράπεζα να χαράξει το στρατηγικό της σχέδιο. «Δεν μπορούμε να βιαζόμαστε να πάρουμε αποφάσεις που είναι λυπηρές», είπε στους δημοσιογράφους. Προσέθεσε ακόμη πως επέστρεψε στη UBS διότι αισθάνθηκε πως τον καλεί το καθήκον, αλλά και επειδή ανέκαθεν ήθελε να συμμετάσχει σε μια τεράστια συναλλαγή, όπως η εξαγορά της Credit Suisse.

Αυτή η συμφωνία έκανε τη UBS τη μία και μοναδική παγκόσμια τράπεζα της Ελβετίας, ενώ υποστηρίχθηκε από περίπου 260 δισ. φράγκα (170 δισ. δολάρια) σε κρατικά δάνεια και εγγυήσεις. Και αυτό μεταφράζεται σε ένα επικίνδυνο στοίχημα, που κάνει την ελβετική οικονομία να εξαρτάται περισσότερο από έναν μόνο χρηματοπιστωτικό όμιλο, εξαλείφοντας τον ανταγωνισμό σε αυτό το επίπεδο κολοσσιαίων τραπεζών στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή