Φθηνά στεγαστικά δάνεια σε νέους: Σε ποιες περιοχές υπάρχουν ακίνητα που πληρούν τις προδιαγραφές

Φθηνά στεγαστικά δάνεια σε νέους: Σε ποιες περιοχές υπάρχουν ακίνητα που πληρούν τις προδιαγραφές

Το κέντρο της Αθήνας, τα δυτικά προάστια και τμήμα των περιοχών πέριξ του Πειραιά αναμένεται να προσελκύσουν το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης νέων ζευγαριών που επιθυμούν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία, με βάση το πρόγραμμα «Σπίτι μου», που ξεκινά

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κέντρο της Αθήνας, τα δυτικά προάστια και τμήμα των περιοχών πέριξ του Πειραιά αναμένεται να προσελκύσουν το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης νέων ζευγαριών που επιθυμούν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία, με βάση το πρόγραμμα «Σπίτι μου», που ξεκινά. Αντιθέτως, στα βόρεια, τα νότια και τα ανατολικά προάστια της Αττικής, θεωρείται σήμερα εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν ακίνητα που να μπορούν να αποκτηθούν μέσω του εν λόγω προγράμματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, υπάρχει πάντα και ο φόβος τυχόν απότομων ανατιμήσεων των πωλούμενων κατοικιών, ακριβώς λόγω της αύξησης της ζήτησης που θα δημιουργηθεί από την ταυτόχρονη εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος από τους δικαιούχους δανειολήπτες του προγράμματος, που επιδοτεί το ύψος του επιτοκίου δανεισμού.

Σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη και τις αυξήσεις των τιμών, αλλά και των επιτοκίων, κρίνεται δύσκολο να εκδηλωθεί ζήτηση για δάνεια ύψους 200.000 ευρώ. Αντιθέτως, εκτιμάται ότι ένα πιο ρεαλιστικό «ταβάνι» θα είναι ποσά της τάξεως των 150.000 ευρώ, με την πλειονότητα να κινείται ακόμη χαμηλότερα, ιδίως εάν υπάρχει και κάποια ρευστότητα από το στενό οικογενειακό περιβάλλον.

Κέντρο Αθήνας, δυτικά προάστια και Πειραιάς αναμένεται να προσελκύσουν το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, στο κέντρο της Αθήνας εντοπίζονται σήμερα περίπου 9.500 αγγελίες διαμερισμάτων, ζητούμενης τιμής πώλησης έως 150.000 ευρώ και έως 150 τ.μ. επιφανείας. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για ακίνητα επιφανείας έως 100 τ.μ., ενώ όσο καλύτερη είναι η περιοχή και οι επιμέρους προδιαγραφές του ακινήτου, τόσο περιορίζεται η επιφάνεια.

Στο πλαίσιο αυτό, οι περισσότερες επιλογές αφορούν διαμερίσματα επιφανείας 65-85 τ.μ. Αξιολογώντας τα στοιχεία από πωλήσεις που έγιναν το 2022 από το δίκτυο γραφείων της RE/MAX, 150.000 ευρώ αρκούν για την αγορά 94 τ.μ. στον Νέο Κόσμο, 111 τ.μ. στην Κυψέλη και 88 τ.μ. στους Αμπελοκήπους. Αντίστοιχα, μπορούσε κανείς να αποκτήσει 75 τ.μ. στη Νέα Σμύρνη και 62 τ.μ. στο Π. Φάληρο.

Ωστόσο, το 2022, η μέση αύξηση των τιμών στην Αττική άγγιξε το 13%, ενώ κατά το τέταρτο τρίμηνο, η άνοδος διαμορφώθηκε στο 15,2%. Αυτό σημαίνει ότι οι επιφάνειες των διαμερισμάτων που μπορούν να αποκτηθούν σήμερα (σε σχέση με το 2021), έχουν περιοριστεί κατά περίπου 10 τ.μ. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται πως μεγαλύτερη επιτυχία θα μπορούσε να έχει το πρόγραμμα σε πόλεις της περιφέρειας, όπου οι τιμές κινούνται σε πιο χαμηλό επίπεδο, συγκριτικά με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Για παράδειγμα, η μέση ζητούμενη τιμή στο κέντρο της Αθήνας (από τον δείκτη Spitogatos Property Index) διαμορφώνεται σε 1.775 ευρώ/τ.μ. στο τέλος του 2022. Στην Αχαΐα, το αντίστοιχο κόστος δεν ξεπερνά τα 1.050 ευρώ/τ.μ., στο Ηράκλειο Κρήτης τα 1.375 ευρώ/τ.μ. και στην Εύβοια τα 1.200 ευρώ/τ.μ.

Στην ανάλυση επισημαίνεται ότι τα διαθέσιμα προς πώληση σπίτια στην Αττική, επιφανείας 75-150 τ.μ. και αξίας έως 200.000 ευρώ, αγγίζουν το 60% του συνόλου των πωλούμενων ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας και το 74% του συνόλου στα δυτικά προάστια.

Επίσης, στον Πειραιά, το 59% των διαθέσιμων ακινήτων εμπίπτει στα κριτήρια του προγράμματος. Αντιθέτως, στα νότια προάστια μόλις το 19% των ακινήτων καλύπτει τα εν λόγω κριτήρια, στα ανατολικά το 38% και στα βόρεια προάστια μόνο το 5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή