Νέα μείωση του πληθωρισμού τον Μάρτιο, στο 5,4%

Νέα μείωση του πληθωρισμού τον Μάρτιο, στο 5,4%

Εξαίρεση αποτελούν τα τρόφιμα, με τον ρυθμό αύξησης των τιμών να συνεχίζει να κινείται με διψήφιο ποσοστό

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών στην Ελλάδα, αλλά και στο σύνολο της Ευρωζώνης, δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό του Μαρτίου τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για εξέλιξη αναμενόμενη, καθώς πλέον η σύγκριση σε ετήσια βάση γίνεται με περιόδους μεγάλης και απότομης αύξησης των τιμών, όπως συνέβη από τον Μάρτιο του 2022 κι έπειτα, που ήταν οι πρώτοι μήνες του πολέμου στην Ουκρανία. Τούτο, πάντως, δεν ισχύει για την ομάδα των τροφίμων, οι τιμές των οποίων εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά με διψήφιο ρυθμό αύξησης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε τον Μάρτιο σε 5,4% από 6,5% τον Φεβρουάριο, επίδοση που αποτελεί την πέμπτη χαμηλότερη στην Ευρωζώνη. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι σε μηνιαία βάση στην Ελλάδα καταγράφηκε η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση του δείκτη (κατά 1,6%) μετά την Πορτογαλία (2%), κάτι που σημαίνει ότι ο νέος γύρος ανατιμήσεων έχει ξεκινήσει, κυρίως από εταιρείες που είτε δεν προχώρησαν σε πολλές ανατιμήσεις το 2022 είτε άργησαν να τις εφαρμόσουν. Μεγάλο μέρος των προμηθευτών και των λιανεμπόρων, εξάλλου, υποστηρίζει ότι παρά τη μείωση του ενεργειακού κόστους, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι τιμές άλλων συντελεστών παραγωγής, όπως οι πρώτες και δεύτερες ύλες, αλλά και το μεταφορικό κόστος. Μόλις την Πέμπτη, άλλωστε, σε έρευνα που παρουσίασε η NielsenIQ υπήρχε το εύρημα ότι επτά στους δέκα προμηθευτές και λιανεμπόρους δηλώνουν ότι σχεδιάζουν ανατιμήσεις μέσα στο 2023.

Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, διαμορφώνεται τον Μάρτιο στα επίπεδα του 6,9% από 8,5% τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ σε μηνιαία βάση η αύξηση είναι 0,9%. Οι χώρες με τον υψηλότερο πληθωρισμό παραμένουν η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία (17,3%, 15,6% και 15,2% αντιστοίχως), ενώ στον αντίποδα βρίσκονται το Λουξεμβούργο, η Ισπανία και η Ολλανδία, με εκτιμώμενο πληθωρισμό για τον μήνα Μάρτιο 3%, 3,1% και 4,5% αντιστοίχως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ομάδα των τροφίμων καταγράφεται τον Μάρτιο του 2023 ακόμη πιο υψηλός πληθωρισμός σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023, 15,4% στην Ευρωζώνη έναντι 15% τον Φεβρουάριο. Από την άλλη, στην ενέργεια πλέον δεν έχουμε επιβράδυνση της αύξησης, αλλά μείωση των τιμών, «ενεργειακό αποπληθωρισμό» στην πραγματικότητα έστω και μικρό, της τάξης του 0,9%. Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο του 2023 τα ενεργειακά προϊόντα στην Ευρωζώνη εμφάνισαν αύξηση τιμών σε ετήσια βάση της τάξης του 13,7%. Στα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα καταγράφεται αύξηση τιμών 6,6% από 6,8% τον Φεβρουάριο και στις υπηρεσίες αύξηση 5% από 4,8% τον Φεβρουάριο.

Η συνέχιση των ανατιμήσεων στα τρόφιμα εξακολουθεί να επιδρά αρνητικά στη ζήτηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών στα σούπερ μάρκετ αυξήθηκε τον Ιανουάριο του 2023 κατά 8,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, με τον όγκο πωλήσεων όμως να υποχωρεί κατά 5,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή