H Μάρτα Ορτέγα αλλάζει τον όμιλο ένδυσης Inditex

H Μάρτα Ορτέγα αλλάζει τον όμιλο ένδυσης Inditex

Σταδιακή στροφή σε ποιοτικότερα αλλά και ακριβότερα προϊόντα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα χρόνο ως μη εκτελεστική πρόεδρος του Inditex, του μεγαλύτερου ομίλου λιανικής στο πεδίο της μόδας στον κόσμο, η Μάρτα Ορτέγα προσπαθεί να μετασχηματίσει την εικόνα του, ενώ κατόρθωσε να τονώσει κέρδη και πωλήσεις σε ιστορικά πρωτόγνωρα επίπεδα. Σε αυτόν τον όμιλο ανήκει η διεθνώς πασίγνωστη Zara, ταυτισμένη επί πολλά έτη με την προσιτή συνεχώς εναλλασσόμενη μόδα με σχέδια κατά αντιγραφή της υψηλής ραπτικής. Στόχος της Ορτέγα είναι να προσελκύσει καταναλωτές με υψηλότερες φιλοδοξίες κομψότητας και βαλάντια, σύμφωνα με αναλυτές και επενδυτές. Αυτή η στρατηγική έχει ήδη βοηθήσει την Inditex να αυξήσει τις πωλήσεις και τα κέρδη της, καθώς μετακύλισε το υψηλότερο κόστος των ενδυμάτων και των αξεσουάρ στους καταναλωτές μέσω αυξήσεων τιμών. Η Inditex ολοκλήρωσε τη διαδοχή της ηγεσίας και την παράδοση της σκυτάλης στη νεότερη γενεά, όταν η Μάρτα Ορτέγα, η μικρότερη από τα παιδιά του ιδρυτή και δισεκατομμυριούχου Αμάνθιο, ανέλαβε μη εκτελεστική πρόεδρος την 1η Απριλίου πέρυσι, μόλις λίγους μήνες αφότου ο Οσκαρ Μαθέιρας τοποθετήθηκε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Η στρατηγική της Ορτέγα αποδίδει, καθώς πέρυσι ο όμιλος κατέγραψε ρεκόρ κερδών και πωλήσεων.

Ο Αμάνθιο Ορτέγα δημιούργησε το πρώτο κατάστημα Zara στην Κορούνια στα βορειοδυτικά της Ισπανίας το 1975, ενώ ο ίδιος ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ράβοντας πουκάμισα. Ο όμιλος διαθέτει πλέον επτά μάρκες, συμπεριλαμβανομένων των Pull & Bear, Stradivarius και Bershka, αλλά η ναυαρχίδα Zara αντιπροσωπεύει το 73% των πωλήσεων. H Μάρτα Ορτέγα ξεκίνησε από τα κατώτερα επίπεδα της ιεραρχίας στον οικογενειακό όμιλο της Inditex, στοιβάζοντας ρούχα στα ράφια ενός καταστήματος Bershka, όταν ήταν 23 ετών. Ο διορισμός της αρχικά αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη, αλλά από τότε που η 39χρονη ανέλαβε τα καθήκοντα της μη εκτελεστικής προέδρου, η τιμή της μετοχής της Inditex ενισχύθηκε κατά περίπου 50%, ενώ το 2022 σημείωσε τις υψηλότερες από ποτέ πωλήσεις της. Οπως και άλλες εισηγμένες στο χρηματιστήριο οικογενειακές εταιρείες, η Inditex πρέπει να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων της οικογένειας και μιας ρωμαλέας δομής στην εταιρική διακυβέρνηση, την οποία μπορούν να εμπιστεύονται οι μέτοχοι. Η μετάβαση στην ηγεσία της Inditex συντελέστηκε ομαλά χάρις στο γεγονός πως η οικογένεια του ιδρυτή της Αμάνθιο Ορτέγα εμπιστεύθηκε την καθημερινή λειτουργία της σε επαγγελματικά στελέχη, σύμφωνα με τον Χοσέπ Ταπίες, καθηγητή στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων IESE Business School στην Ισπανία.

Ωστόσο, ορισμένοι μέτοχοι θα ήθελαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο σκέψης της Μάρτα Ορτέγα ως προέδρου. Ο διευθύνων σύμβουλος Οσκαρ Μαθέιρας, δικηγόρος και πρώην γενικός σύμβουλος στην Inditex, είπε στους δημοσιογράφους ότι η σχέση του με την πρόεδρο είναι «ανεμπόδιστη και διέπεται από εμπιστοσύνη». Η Ορτέγα εργάζεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ εκπρόσωπος της Inditex είπε ότι έχει επικεντρωθεί στον «καθορισμό της στρατηγικής του εμπορικού σήματος και του προϊόντος της Zara». Εν κατακλείδι, κατά την Πατρίθια Θιφουέντες, αναλύτρια στον κλάδο επενδυτικής τραπεζικής της ισπανικής Bestinver, «η Μάρτα Ορτέγα έχει επανατοποθετήσει τη Zara ελαφρώς προς τα πάνω, ενισχύοντας την εικόνα της ως εταιρείας που πουλάει και μόδα όχι μόνον ρούχα – και αυτό επέτρεψε στον όμιλο Inditex εν συνόλω να αυξήσει τις τιμές του και να προστατεύσει τα περιθώρια κέρδους εν μέσω της πληθωριστικής καταιγίδας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή