Τι ανησυχεί τους νέους σήμερα στην αναζήτηση εργασίας

Τι ανησυχεί τους νέους σήμερα στην αναζήτηση εργασίας

Ελλειψη προϋπηρεσίας, ανταγωνισμός, επάρκεια δεξιοτήτων – Τι ζητούν οι εταιρείες

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαι 23 ετών, έχω τελειώσει τις σπουδές μου στο τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και τώρα ψάχνω για δουλειά. Εχω αγωνία να δω πώς θα ενισχύσω τις δεξιότητές μου. Ηρθα εδώ γιατί ψάχνω εταιρείες που είναι πρόθυμες να εντάξουν στην ομάδα τους άτομα χωρίς προϋπηρεσία, άτομα δηλαδή σαν κι εμένα», αναφέρει στην «Κ» η Δώρα που παραβρέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας, στο Μέγαρο Μουσικής.

Η έλλειψη προϋπηρεσίας, ο ανταγωνισμός αλλά και οι δεξιότητες (soft skills, hard skills) που αναζητούν οι επιχειρήσεις αποτελούν τις μεγαλύτερες ανησυχίες της νέας γενιάς, η οποία προσπαθεί να συνδυάσει το πάθος γι’ αυτό που σπουδάζει με τις ανάγκες αλλά και τις υψηλές –πλέον– απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. «Είμαι φοιτητής, σπουδάζω προγραμματισμό και εξειδικεύομαι στον σχεδιασμό ιστοσελίδων. Δεν ξέρω εάν θα βρω σήμερα κάποια εταιρεία που σχετίζεται άμεσα με το αντικείμενο σπουδών μου, όμως, ανεξάρτητα από αυτό, θέλω να δω τι δεξιότητες πρέπει να αναπτύξω», λέει με τη σειρά του ο Δημήτρης, που επέλεξε να ακολουθήσει αυτόν τον κλάδο γιατί βλέπει πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση. «Με ενδιαφέρει να δω, μέσα και από τα πάνελ αλλά και από τις συζητήσεις με τις εταιρείες, πώς θα διαχειριστώ το κομμάτι της έλλειψης εμπειρίας, δηλαδή ποιες δεξιότητες πρέπει να αναπτύξω τώρα για να καλύψω αυτό το κενό (της έλλειψης εμπειρίας) και να βρω την πρώτη μου δουλειά», επισήμανε η 23χρονη Ρεγγίνα καθώς έβγαινε από μια αίθουσα όπου άκουσε χρήσιμες συμβουλές για τη διαδικασία των συνεντεύξεων.

Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι δεξιότητες που συνήθως αναζητούν οι επιχειρήσεις; Διαχείριση κρίσεων, προσαρμοστικότητα, περιέργεια, ικανότητα να προτείνουν οι εργαζόμενοι νέες ιδέες, ενσυναίσθηση.

Μιλούν στην «Κ» νέοι και στελέχη που συμμετείχαν στο Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας, στο Μέγαρο Μουσικής.

«Το λιμάνι του Πειραιά είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, είναι και ένα σύνθετο λιμάνι, αφού περιλαμβάνει την ακτοπλοΐα, την κρουαζιέρα, τη διακίνηση εμπορευμάτων, ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη κ.ά. Αρα οι δεξιότητες που ζητούνται είναι διαφορετικές. Τα πιο ευρέως διαδεδομένα soft skills είναι η ηγεσία, η ενσυναίσθηση, η καλή συνεργασία, η διαχείριση κρίσεων και δύσκολων καταστάσεων. Το περιεχόμενο της δουλειάς μας αλλάζει, η τεχνολογία αλλάζει, άρα χρειάζονται διάθεση για μάθηση, περιέργεια και προσαρμοστικότητα», επισημαίνει κατά την τοποθέτησή του ο Θάνος Μυτιληναίος, HR Manager στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς.

Για «επανάσταση δεξιοτήτων» σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή και η ψηφιακή μετάβαση θα φέρουν πολλές αλλαγές έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, στην ομιλία του κατά την έναρξη του συνεδρίου. «Για να πετύχει αυτή η επανάσταση θα πρέπει να αγγίξει όλους τους πολίτες της Ε.Ε., ανεξαρτήτως του εάν διαμένουν σε μεγάλα αστικά κέντρα ή σε απομακρυσμένες περιοχές, ανεξαρτήτως του εάν έχουν ήδη κατακτήσει ένα συγκεκριμένο επίπεδο εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως της κοινωνικής ή οικονομικής τους προέλευσης», ανέφερε. Μιλώντας για την Ελλάδα ο κ. Σχοινάς είπε πως «πρέπει να απο-στιγματοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας», επικαλούμενος έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα σημείωσε το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά την επιθυμία των νέων να ξεκινήσουν δικές τους επιχειρήσεις αντί να απασχοληθούν ως μισθωτοί. Πρόκειται για ποσοστό 55%, ωστόσο «μόλις το 26% έχουν ξεκινήσει ή έχουν προσπαθήσει να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση». Οι λόγοι; Η έλλειψη κεφαλαίων, το δυσμενές οικονομικό κλίμα, το υψηλό χρηματοπιστωτικό ρίσκο, η έλλειψη εκπαίδευσης όσον αφορά την ίδρυση και λειτουργία της επιχείρησης, καθώς και οι νομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της αποτυχίας.

Επειτα από τέσσερα χρόνια το Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας διοργανώνεται εκ νέου διά ζώσης στις 7 και 8 Απριλίου, με σκοπό να βοηθήσει στον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με πάνω από 39 επιχειρήσεις από τους κλάδους της πληροφορικής, των τροφίμων, των συμβουλευτικών υπηρεσιών, της βιομηχανίας κ.ά., και να παρακολουθήσουν πάνω από 70 πάνελ με τη συμμετοχή 180 ομιλητών. Μέχρι χθες το μεσημέρι περίπου 700-800 άτομα έδωσαν το «παρών» στο συνέδριο, αριθμός που εκτιμάται πως ανέβηκε στους 1.200 μέχρι στο τέλος της ημέρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή