Η βιομηχανία επέστρεψε στο αέριο

Η βιομηχανία επέστρεψε στο αέριο

Η μείωση των τιμών φυσικού αερίου σε συνδυασμό με τον ήπιο χειμώνα ανατρέπει τα δεδομένα στην αγορά

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο συνδυασμός αποκλιμάκωσης των τιμών φυσικού αερίου και ήπιου χειμώνα ανατρέπει τα δεδομένα που διαμόρφωσε η ενεργειακή κρίση σε σχέση με τις καταναλώσεις φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά, τις εξαγωγές και τα φορτία LNG στον λιμένα της Ρεβυθούσας, τον ρόλο του ρωσικού φυσικού αερίου αλλά και τα μερίδια των βιομηχανικών καυσίμων.

Τα στοιχεία που αναμένεται να δημοσιεύσει σήμερα ο ΔΕΣΦΑ για το πρώτο τρίμηνο του έτους δείχνουν ολική επαναφορά της βιομηχανίας στο φυσικό αέριο, με τις σχετικές καταναλώσεις να είναι αυξημένες κατά 650% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο και έπειτα από μια μείωση της τάξης του 70% στο σύνολο του περυσινού έτους, αποτέλεσμα της αναζήτησης φθηνότερων καυσίμων. Η συνολική κατανάλωση από τις βιομηχανίες έφθασε στο πρώτο τρίμηνο του έτους τις 5,4 ΤWh από 0,72 ΤWh το πρώτο τρίμηνο του 2022. Το 52,7% της κατανάλωσης (9,3 ΤWh) προήλθε από την ηλεκτροπαραγωγή, η οποία ωστόσο είναι μειωμένη κατά 2,43 ΤWh σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Στις περιζήτητες το 2022 εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, το πρώτο τρίμηνο του 2023 έδεσαν μόλις 9 δεξαμενόπλοια, από 21 το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Τα συνολικά φορτία του τριμήνου αντιστοιχούν περίπου σε φορτία ενός μηνός της περυσινής χρονιάς, όταν το φθινόπωρο έδεναν στη Ρεβυθούσα σχεδόν δύο δεξαμενόπλοια την εβδομάδα. Εν αντιθέσει με τον περυσινό συνωστισμό στον κόλπο των Μεγάρων, που προκάλεσε κυρίως η υψηλή ζήτηση για εξαγωγές προς τη Βουλγαρία, το πρώτο τρίμηνο του 2022 υπήρξαν πολλές ακυρώσεις προγραμματισμένων φορτίων. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται τόσο με την υποχώρηση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά, αλλά και τις γειτονικές αγορές των Βαλκανίων όσο και με την υποκατάσταση σημαντικού μέρους της ζήτησης στη βουλγαρική αγορά από αζέρικο αέριο με τη λειτουργία του IGB. Ως αποτέλεσμα αυτής της συνθήκης, οι εξαγωγές φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά σχεδόν 50% και περιορίστηκαν σε 1,48 ΤWh από 2,58 ΤWh το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Στη Ρεβυθούσα έδεσαν μόλις 9 δεξαμενόπλοια, από 21 το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.

Οι συνολικές εισαγωγές LNG περιορίστηκαν στις 5,4 ΤWh από 9,02 ΤWh το πρώτο τρίμηνο του 2022 και ο σταθμός της Αγ. Τριάδας, μέσω του οποίου εισέρχεται στο σύστημα το LNG που φθάνει στη Ρεβυθούσα, έχασε την πρωτοκαθεδρία ως πύλη εισόδου της χώρας που κέρδισε την προηγούμενη χρονιά. Κάλυψε το 30,3% των συνολικών εισαγωγών αερίου, από 43,23% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 και στην πρώτη θέση πέρασε ο σταθμός του Σιδηροκάστρου, μέσω του οποίου μπαίνει στο σύστημα το ρωσικό αέριο, το οποίο κάλυψε το 46,57% των εισαγωγών από 36,71% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου (εγχώρια και εξαγωγές) από τις 21 ΤWh το πρώτο τρίμηνο του 2022 υποχώρησε στις 17,6 ΤWh το πρώτο τρίμηνο του 2023, κάτω και από τα επίπεδα του αντίστοιχου τριμήνου του 2021 (19,16 ΤWh).

Μείωση κατανάλωσης

Τον Μάρτιο ολοκληρώθηκε η οκτάμηνη περίοδος μείωσης κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου που έθεσε ως δεσμευτική για τα κράτη-μέλη η Ε.Ε. (Αύγουστος 2022 – Μάρτιος 2023) και σύμφωνα με την ανάλυση του Green Tank, η Ελλάδα με συνολική κατανάλωση 32,9 ΤWh ξεπέρασε κατά πολύ τον στόχο, όχι μόνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους αλλά και σε σχέση με τον μέσο όρο πενταετίας (41,6 ΤWh). Η κατανάλωση αερίου μειώθηκε το οκτάμηνο κατά 31,8% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους και κατά 20,9% σε σχέση με τον μέσο όρο των αντίστοιχων οκταμήνων της προηγούμενης πενταετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή