Μεγάλη μείωση της χρηματοδότησης των startups εταιρειών

Μεγάλη μείωση της χρηματοδότησης των startups εταιρειών

Τα χρήματα που επενδύθηκαν από venture capital funds το α΄ τρίμηνο του 2023 μειώθηκαν διεθνώς κατά 53%

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδυτική αμηχανία, η οποία μεταφράστηκε στην πράξη σε σημαντική μείωση των χρηματοδοτήσεων προς τις startups, παγκοσμίως, επικρατεί στο νεοφυές οικοσύστημα. Οι χρηματοδοτήσεις από venture capital funds μειώθηκαν το α΄ τρίμηνο του 2023 κατά 53% και διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 76 δισ. δολ., ποσό που απέχει σημαντικά από τα 162 δισ. δολ. τα οποία είχαν «σηκώσει» οι startups διεθνώς, τους τρεις πρώτους μήνες του 2022. Μάλιστα, η ισχνή –για τα δεδομένα του χώρου– επίδοση του α΄ τριμήνου του φετινού έτους θα ήταν ακόμη πιο υποτονική χωρίς το mega-deal για την εξαγορά της OpenAI από τη Microsoft έναντι 10 δισ. δολ. και χωρίς τον γύρο χρηματοδότησης των 6,5 δισ. δολ. που συγκέντρωσε η fintech Stripe. Χωρίς αυτές τις δύο συμφωνίες, το οικοσύστημα θα είχε αντλήσει τους τρεις πρώτους μήνες του 2023 κεφάλαια χαμηλότερα από 60 δισ. δολ. «Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις 10 Μαρτίου ήταν ένα πρόσθετο σοκ για το ήδη εξασθενημένο περιβάλλον χρηματοδότησης.

Ο αντίκτυπος δεν περιορίστηκε στις νεοφυείς επιχειρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού η SVB ήταν η τράπεζα επιλογής για startups από όλο τον κόσμο», αναφέρει σε σχετική ανάλυσή της η Crunchbase, την οποία επικαλείται ο ΣΕΠΕ. Ενδεικτικό της επενδυτικής δυσθυμίας, που επικράτησε το α΄ τρίμηνο του 2023, είναι το γεγονός ότι οι χρηματοδοτήσεις ήταν μειωμένες προς τις startups, ανεξαρτήτως σταδίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Crunchbase. Πρακτικά, οι νεοφυείς εταιρείες σε κάθε στάδιο είδαν κατά μέσον όρο μειωμένες χρηματοδοτήσεις σε ποσοστά μεταξύ 44% και 54%.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023 η χρηματοδότηση πρώιμου σταδίου διαμορφώθηκε στα 25,6 δισ. δολ., σημειώνοντας πτώση κατά 54% σε ετήσια βάση. Στο μεταξύ, τα κεφάλαια που «σήκωσαν» οι startups τελικού σταδίου έφτασαν τα 43 δισ. δολ., μια δραματική πτώση από τα 93 δισ. δολ. το α΄ τρίμηνο του 2022.

Οι τομείς που παρουσίασαν πτώση το πρώτο τρίμηνο του έτους περιλαμβάνουν το ηλεκτρονικό εμπόριο, το blockchain και τα κρυπτονομίσματα. Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη παρέμεινε ένα φωτεινό σημείο για το νεοφυές οικοσύστημα, με μεγάλες χρηματοδοτήσεις και τους τρεις πρώτους μήνες του 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή