Το ακριβότερο διαμέρισμα της Αθήνας – 18 εκατ. ευρώ για 320 τ.μ. με θέα Ακρόπολη

Το ακριβότερο διαμέρισμα της Αθήνας – 18 εκατ. ευρώ για 320 τ.μ. με θέα Ακρόπολη

Ελβετός αγόρασε, αντί 18 εκατ., ρετιρέ 320 τ.μ. στην περιοχή των Ανακτόρων

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολα θα αμφισβητούσε κάποιος ότι ένα ρετιρέ, ένα διαμέρισμα δηλαδή στο τελευταίο επίπεδο ενός κτιρίου με ευρύχωρες βεράντες, πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και την Ακρόπολη και στην καλύτερη τοποθεσία του κέντρου της Αθήνας, δεν προσελκύει ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση από ενδιαφερόμενους αγοραστές. Θα ήταν όμως δυνατόν ένα τέτοιο διαμέρισμα να πωληθεί προς 18 εκατ. ευρώ; Η απάντηση ίσως να μη μοιάζει εύλογη, είναι όμως καταφατική.

Στην περιοχή των Ανακτόρων, που περιστοιχίζεται από τις οδούς Ηρώδου Αττικού, Ρηγίλλης και Στησιχόρου, ολοκληρώθηκε, πριν από μερικές εβδομάδες, μία από τις πιο ακριβές συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα των οικιστικών ακινήτων της Αθήνας.

Ελβετός επιχειρηματίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, Ελβετός επιχειρηματίας με πολυσχιδή δραστηριότητα και ιδιαίτερη προτίμηση στην Ελλάδα αγόρασε ρετιρέ 320 τετραγωνικών μέτρων έναντι του –αστρονομικού για τα δεδομένα της αθηναϊκής αγοράς ακινήτων– ποσού των 18 εκατ. ευρώ ή προς περίπου 56.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, στην περιοχή των Ανακτόρων. To παλαιάς κατασκευής ρετιρέ, ένα από τα λιγοστά διαθέσιμα στην περιοχή, διαθέτει απρόσκοπτη θέα στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, στον Λυκαβηττό και στη Βουλή, στην Ακρόπολη, στη θάλασσα και στην Αίγινα και ασανσέρ που εξασφαλίζει απευθείας πρόσβαση σε αυτό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος ιδιοκτήτης, που πρόκειται να προχωρήσει σε εργασίες ανακαίνισης το προσεχές διάστημα, θα διαμένει για μερικούς μήνες στο ακίνητο, το οποίο θα παραμένει σε καθεστώς συντήρησης το υπόλοιπο διάστημα.

«H συναλλαγή, που χρειάστηκε περίπου δέκα μήνες για να ολοκληρωθεί, φανερώνει το ενδιαφέρον που υπάρχει για την Αθήνα. Παραδοσιακά, αυτού του διαμετρήματος οι αγοραστές τοποθετούνται στις αγορές της Ζυρίχης και της Νέας Υόρκης. Σε αντίθεση με την Αθήνα, στη Μύκονο καταγράφονται μία με δύο, τέτοιου μεγέθους, συναλλαγές τον χρόνο», σημειώνει στην «Κ» ο Γιώργος Πετράς, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Völkers, του δικτύου συμβούλων ακινήτων που πραγματοποίησε το ντιλ. Κι ενώ η ελληνική αγορά υπερπολυτελών ακινήτων θεωρείται ότι είναι φθηνότερη, σε σχέση με αντίστοιχες αγορές παγκοσμίως, στην περίπτωση του ντιλ στα Ανάκτορα αυτό φαίνεται ότι δεν ισχύει. Σύμφωνα με έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας Knight Frank, με το ποσό του 1 εκατ. δολαρίων αγοράζει κάποιος 17 τ.μ. στο Μονακό, 33 και 34 τ.μ. σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, και 43 τ.μ. στο Παρίσι.

Το ακριβότερο διαμέρισμα της Αθήνας – 18 εκατ. ευρώ για 320 τ.μ. με θέα Ακρόπολη-1
To παλαιάς κατασκευής ρετιρέ βρίσκεται στην περιοχή των Ανακτόρων, που περιστοιχίζεται από τις οδούς Ηρώδου Αττικού, Ρηγίλλης και Στησιχόρου. Το «χρυσό» διαμέρισμα διαθέτει απρόσκοπτη θέα στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, στον Λυκαβηττό και στη Βουλή, στην Ακρόπολη, στη θάλασσα και στην Αίγινα και ασανσέρ που εξασφαλίζει απευθείας πρόσβαση σε αυτό. Η ζήτηση για ακίνητα στο κέντρο από πλούσιους ξένους έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. [SHUTTERSTOCK]

Χρειάσθηκαν δέκα μήνες για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή και να καταλήξουν στο τίμημα των… 56.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο!

Το Χίλτον

Μέχρι σήμερα, στον τομέα της κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας οι αγοραπωλησίες σε τίμημα που υπερβαίνει σημαντικά τον μέσο όρο της αγοράς περιελάμβαναν τα 50 πολυτελή διαμερίσματα του σχεδιαζόμενου ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος, που θα λειτουργήσει, με χρονικό ορίζοντα το 2025, στη θέση του Χίλτον, υπό την επωνυμία Conrad. Οι δύο τελευταίοι όροφοι, που βρίσκονται κάτω από το παλαιό Galaxy, πωλήθηκαν προς 24.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ οι δύο από κάτω όροφοι άλλαξαν χέρια έναντι 21.000 ευρώ ανά τ.μ. Τα διαμερίσματα στους δύο τελευταίους ορόφους φέρουν το brand της Waldorf Astoria, ενώ των δύο από κάτω αυτό της Conrad. Και μπορεί το τίμημα ανά τετραγωνικό για τα συγκεκριμένα διαμερίσματα, που βρίσκονται στη φάση της ανάπτυξης, να είναι υψηλό, όμως σε σύγκριση με αυτό για το ρετιρέ των Ανακτόρων εξακολουθεί να είναι σημαντικά χαμηλότερο, σε ποσοστό άνω του 50%.

Μεγάλη απόσταση από την αξία της συναλλαγής των 18 εκατ. ευρώ χωρίζει και τα διαμερίσματα του One Athens στους πρόποδες του Λυκαβηττού, με το ρετιρέ του οικιστικού συγκροτήματος να διατίθεται προς 6,6 εκατ. ευρώ.

Μεγάλη ζήτηση

Ευρύτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ζήτηση από ξένους υψηλής εισοδηματικής κατηγορίας για αγορά ακινήτων στην Αθήνα έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με την Knight Frank, η αγορά πολυτελών κατοικιών της Αθήνας καταλαμβάνει την ένατη θέση, παγκοσμίως, με βάση τον ετήσιο ρυθμό αύξησης τιμών, που ανήλθε στο 13% το 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή